Financiar

#germania #china #ford #shell #criza financiara #gm #somaj

<b>Presa internationala</b> - China si Germania isi intensifica relatiile

Compania de automobile Ford a anuntat cele mai mari pierderi din cei 105 ani de prezenta pe piata auto - 14,6 miliarde dolari pe tot anul trecut, dintre care, in ultimul trimestru 5,9 miliarde.

Totusi, chiar in aceste conditii, Ford - numarul 2 in industria auto americana - inca incearca sa evite inprumutul federal, conform declaratiilor presedintelui Ford, Alan Mulally, citat de Bloomberg, fara sa precizeze insa de cati bani ar avea nevoie pentru a se mentine pe linia de plutire.

General Motors, cel mai mare producator auto din Statele Unite, a solicitat un inprumut in valoare de cel putin 11 miliarde de dolari - bani operationali, necesari pentru a se mentine in piata. Chrysler, numarul 3 in industrie, a avut nevoie de 2,5 miliarde.

Shell anunta, la randu-i, pierderi Scaderea brusca si puternica a pretului petrolului a determinat primul declin in evolutia ascendenta a gigantului petrolier Royal Dutch Shell, dupa mai bine de 10 ani, anunta The New York Times.

Pierderile, inregistrate in cel de-al patrulea trimestru, au fost in valoare de 2,8 miliarde dolari, in conditiile in care, cu un an in urma, in acelasi trimestru, Shell anunta un profit net de 8,47 miliarde de dolari.

Presedintele companiei, Jeroen van der Veer, a declarat ca, date fiind conditiile economice si scaderea dramatica a cererii pentru produse petroliere, "Shell a avut performante satisfacatoare".

Germania si China isi extind relatiile economice Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si prim-ministrul chinez Wen Jiabao au convenit sa extinda legaturile economice dintre cele doua super-economii, in cadrul unei intalniri oficiale, la Berlin, anunta Deutsche Welle. I

n cadrul intalnirii care a durat o zi au fost semnate sase acorduri de catre oficiali si oameni de afaceri, acorduri care prevad atat cooperare pentru schimbarea climatului de afaceri cat si intelegeri comerciale pentru companiile ThyssenKrupp (companie producatoare de otel) si Daimler.

Prezenta lui Wen la Berlin este vazuta de catre multi comentatori ca fiind un semn de normalizare a relatiilor dintre cele doua tari, dupa racirea aparuta ca urmare a a intalnirii dintre cancelarul Germaniei si Dalai Lama , in 2007.

  •   2009-01-30
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare