Cariera

#copil #salariu #mame #cariera #indemnizatie #legea mamelor

Adoptarea Legii mamelor le aduce acestora 85 la suta din venitul dinaintea nasterii

Mamele vor beneficia, pentru a-si ceste copilul, de indemnizatii de 85% din venitul mediu din ultimul an, suma care nu trebuie sa fie sub 6 milioane de lei vechi. Aceasta initiativa legislativa, cunoscuta sub numele de sau proiectul de modificare a Ordonantei de Urgenta 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, sustinuta si de mamele care scriu pe blogul Andreei Marin Banica ( //andreeamarinbanica.acasa.ro ), a trecut de votul deputatilor la inceputul acestei saptamani si ar urma sa fie pusa in practica de la inceputul lui 2009, fiind primita cu bucurie si de asociatiile mamelor din Romania.

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de modificare a ordonantei privind sustinerea familiei pentru cresterea copilului astfel incat de la inceputul anului viitor, mamele sau tatii care doresc acest lucru vor putea primi pe toata perioada concediului parental 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 6 milioane de lei vechi.

Initiativa legislativa, initiata de deputatul PIN Lavinia Sandru, prevede ca persoanele care au intrat in pentru cresterea copilului sa primeasca, pe o perioada de doi ani, o indemnizatie lunara de 600 de lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Aceasta ultima prevedere da proaspetelor mamici care au realizat in ultimul an inainte de nastere venituri mai mari posibilitatea de a opta pentru cuantumul de 85% si a obtine astfel o indemnizatie mai mare decat plafonul de 600 de lei. Proiectul de lege a fost sustinut si de Ministerul Muncii, prin vocea noului ministru, Mariana Campeanu , care a declarat ca nu exista probleme in privinta resurselor financiare, pentru ca procentul femeilor care au o cariera si salarii mari este foarte mic. "Nu cred ca este nici o problema, deoarece procentul femeilor cu cariera si cu salariu foarte mare este foarte mic, si mai mult decat atat, sustin cu toata taria ca o femeie cu o cariera politica si o cariera profesionala nu o sa stea niciodata mai mult de un an, cel mult un an de zile", a spus Campeanu.

Legea mamelor , un ajutor dat sporului demografic

Initiatoarea legii a precizat dupa votul deputatilor ca initiativa reprezinta o incercare de rezolvare a unei probleme de discriminare deoarece femeile care isi construiesc o cariera nu se simt incurajate sa-si construiasca si o familie din cauza stimulentelor financiare incomparabil mai  mici fata de contributia lor la bugetul de stat. "Legea este o prima solutie la problema demografica. Femeii moderne trebuie sa-i dam sansa atat sa-si creasca copiii, cat si sa-si continue cariera. Nu vorbim de mame miliardare aici, ci de mame salariate", a spus Sandru in timpul sedintei Camerei Deputatilor.

De aceeasi parere au fost si mamele care au scris pe blogul Andreei Marin Banica, semnaland problemele cu care se confrunta femeile care devin mame in aceasta perioada. Toate si-au manifestat sustinerea fata de acest proiect de lege, subliniindu-i importanta pentru femeile din Romania: ”Am fost alaturi, cu sufletul, de aceasta "lege a mamelor" si inainte, insa acum sunt o viitoare mamica - numai gandul ca in foarte putin timp va trebui sa "ne ajungem" cu mult mai putin bani ma ingrozeste. Ca foarte multi tineri de astazi, am fost deja nevoita (obligata) sa ma conformez cu situatia zilelor noastre - impreuna cu sotul meu (si din ianuarie cu bebe) locuim impreuna cu parintii mei.[…] Varianta "85%" cred ca ar putea ajuta o multime de mamici! Sustin proiectul din toata inima si sper sa se voteze cat mai repede - sper sa nu se transforme intr-o alta...cauza pierduta. Ar fi mare pacat! Multumesc mult, Alina Festeu”, sau Oros Anca care este de parere ca “mamicile care au venituri substantiale este normal sa beneficieze de acei 85% din salarii, este dreptul lor, este clar discriminare sa primesti 600 ron in timp ce tu castigi cu mult peste, iar mamicile care nu au sansa asta sa beneficieze de dreptul lor, respectiv cei 600 RON”.

Unele dintre ele spun ca se feresc sa devina mame de teama ca nu vor reusi sa se descurce cu banii. In aceasta situatie este si Bakos Andreea care marturiseste: “ma incadrez in categoria femeilor cu un venit mai mare care amana momentul de a deveni mama tocmai din cauza ca cele 800 RON sunt mult prea putini pentru un trai decent, mai ales ca cheltuielile familiei (rate) depasesc cu mult aceasta suma. Ceea ce ma intriga este faptul ca pentru plata impozitelor si contributiilor trebuie sa se tina (si cuantumul lor se apropie de cei 800 RON sau ii depasesc) dar cand vine vorba sa beneficiem si noi proportional cu cat am platit, nu se poate”.

Mamele se bucura, dar ridica si probleme

Si mamele din Asociatia Initiativa Mamelor si-au aratat sprijinul fata de aceasta lege, respectiv bucuria de dupa adoptarea ei, pentru ca “multe sunt nevoite sa isi reia activitatea profesionala imediat ce au nascut, lasand copilul in grija unei , sunt ridicate cateva probleme care au fost semnalate de catre mamele care vin catre „Initiativa Mamelor”: „noua lege lasa, din pacate, loc de interpretari. Intrebarile primite de Initiativa din partea mamicilor sunt strans legate de modul de aplicare al acestei legi de modificare. Se va aplica aceasta lege retroactiv, media salariului pe ultimele 12 luni va fi raportata la salariul net sau brut, mamicile care nasc inainte de 1 ianuarie 2009 vor intra sau nu sub incidenta acestei noi prevederi? In plus, pentru multe mamici cu venituri medii, cresterea indemnizatiei va fi irelevanta, pentru ca nu va aduce o imbunatatire considerabila a plafonului minim”.

Pentru a afla raspunsurile la aceste intrebari mamele mai au insa de asteptat normele metodologice de aplicare ale legii tocmai adoptate, care vor fi elaborate de catre Guvern.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea