IT & C

#computer #laptop #microfon #sunet #desktop #voce

Cum sa-ti alegi microfonul pentru computer?

Daca obisnuiesti sa vorbesti cu rudele din strainatate prin intermediul Internetului sau esti fan karaoke si iti place sa te inregistrezi, este foarte important sa alegi un potrivit. Alegerea celui mai bun microfon pentru computerul tau poate fi o decizie destul de usoara daca tii cont de cateva aspecte:


1 Scopul utilizarii


Inainte de a te gandi la marimea si modelul microfonului, este bine sa ai in vedere la ce vei utiliza noua achizitie. Fa o lista cu lucrurile pentru care ai avea nevoie de un microfon: simpla comunicare online , software-uri de recunoastere a vocii, jocuri, muzica, karaoke, inregistrare voce. In functie de acest lucru vei putea sa elimini o parte din zecile de oferte existente pe piata si sa te axezi asupra celor care te satisfac.


2 Calculator sau laptop?


Ia in calcul ce fel de computer folosesti, un sistem desktop sau un laptop, inainte de a cumpara un microfon, pentru a evita o investitie nepotrivita. Chiar daca majoritatea laptopurilor au un microfon incorporat, unul extern va contribui cu succes la imbunatatirea calitatii sunetului. Daca un set de casti care are incorporat si un microfon ar putea fi folosit pentru oricare dintre cele doua tipuri de computere, un microfon cu fir lung pentru laptop poate sa te incurce atunci cand esti nevoit sa folosesti computerul in alte locuri ca intr-o cafenea, de exemplu, decat la birou.

Exista microfoane ce au conector jack, perfecte pentru laptop-uri. Daca laptopul tau are functia bluetooth, poti opta pentru un microfon wireless care poate fi folosit foarte usor indiferent de spatiul in care te afli in momentul respectiv. Totodata, verifica si placa de sunet a calculatorul tau inainte de a opta pentru un microfon, pentru a nu avea surprize de incompatibilitate . Este bine sa intrebi vanzatorul daca microfonul pe care l-ai ales vine insotit de instructiuni de instalare si drivere sau daca e nevoie sa activezi anumite optiuni ale placii de sunet pentru ca PC-ul tau sa recunoasca acest sistem periferic.


3 Cu fir sau wireless?


Poti opta pentru un microfon cu casti ( cu fir sau wireless), daca vrei sa ai mainile libere si pentru a nu mai fi nevoie sa te concentrezi asupra pozitiei. Este bine sa ai in vedere faptul ca acest tip de microfon este util in simpla comunicare online, in cazul in care utilizezi un software de recunoastere a vocii sau daca vrei sa inregistrezi diverse sunete, fara ambianta din exterior. Microfoanele fara fir, de tip wireless, au o calitate audio buna si anuleaza sunetele secundare. In plus, unele dintre ele pot fi folosite si la telefon.

Daca ai nevoie de o fidelitate a sunetului cat mai buna, (inregistrarea unui instrument sau a unui act artistic), opteaza pentru un microfon cu fir, care poate fi tinut in mana sau asezat pe un stativ. Mai exista si microfonul parabolic ce capteaza sunete din orice unghi, cu ajutorul caruia poti asculta discutii la distanta , sunete din natura etc.


4 Uni sau omni-directional?


Cunoasterea unor termeni specifici ca uni si omni-directional, frecventa de raspuns, optiunea de anulare zgomot te va ajuta sa faci o investitie informata si corecta.

Un microfon unidirectional inregistreaza sunetele care sunt emise dintr-o singura directie in timp ce microfonul omni-directional va capta toate sunetele care se aud in incaperea respectiva. Majoritatea microfoanelor prezinta ambele optiuni care pot fi activate sau dezactivate, in functie de nevoile celui care il foloseste.

Frecventa de raspuns se refera la capacitatea microfonului de a reda sunete inalte sau joase si se masoara in Hertzi. Numarul de Herti al microfonului determina cat de uniforma va fi inregistrarea si inaltimea sunetelor care pot fi captate.

Microfoanele ce au optiunea de anulare a zgomotului nu capteaza sunetele ambientale, focusandu-se pe cele care te intereseaza. De exemplu, poti sa folosesti un astfel de instrument in cazul in care esti in trafic sau la o terasa si doresti sa se auda doar vocea ta, fara sunetul de claxoane si masini de pe fundal.


5 Pretul


Specialistii recomanda achizitionarea unui microfon strict pentru nevoile tale personale. In ceea ce priveste calitatea, alege cel mai bun model din categoria pe care ti-o poti permite. Chiar daca nu vei opta pentru solutia cea mai ieftina, vei evita eventualele neplaceri. Microfoanele foarte ieftine distorsioneaza sunetul in timpul inregistrarii.

Preturile microfoanelor variaza in functie de firma producatoare si calitatea produsului. Ele incep de la 7 RON - un microfon simplu pentru sistem desktop , pana la circa 600 RON- un microfon omnidirectional rotativ, cu functii indicate prin LED, telecomanda de control si profile speciale pentru jocuri sau filme. Castile care au microfoane incorporate costa intre 9 RON si 600 RON, iar microfonul parabolic costa intre 35 si 200 RON.


Sursa foto : sheetmusic.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele