Umanitar

#unicef #copii # malnutritie

UNICEF: 10.000 de copii ar putea muri lunar din cauza malnutritiei

UNICEF trage un semnal de alarma sustinand ca 6,7 milioane de copii cu varsta de pana in 5 ani ar putea suferi de malnutritie severa in acest an, in urma impactului socioeconomic al pandemiei.

Malnutritia severa este o forma de malnutritie care pune viata in pericol. Copiii ajung prea slabi si sunt lipsiti de energie. Riscul de deces creste alarmant in cazul acestora, dar pot aparea si probleme de dezvoltare fizica si psihica. 

„Au trecut sapte luni de la raportarea primelor cazuri de COVID-19 si devine tot mai clar faptul ca repercusiunile pandemiei sunt mai daunatoare pentru copii decat boala in sine. Ratele gospodariilor sarace si ale nesigurantei alimentare au crescut. Serviciile de nutritie si lanturile de aprovizionare esentiale au fost perturbate. Preturile la alimente au crescut vertiginos. In consecinta, calitatea alimentatiei copiilor a scazut, iar ratele de malnutritie vor creste”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF, potrivit digi24.ro.

UNICEF precizeaza ca anul trecut, cand nu era pandemie de coronavirus, 47 de milioane de copii sufereau deja de malnutritie severa. Anul acesta, in lipsa unor masuri urgente, numarul copiilor sub cinci ani care ar putea suferi de malnutritie severa ar putea ajunge la 54 de milioane.

Malnutritia severa globala ar atinge astfel niveluri nemaiintalnite in acest mileniu.

Potrivit unei analize publicate in revista medicala „The Lancet”, 80% dintre acesti copii ar putea proveni din Africa Subsahariana si din Asia de Sud.

Potrivit analizeu UNICEF, publicata in The Lancet rezulta ca, anul acesta, prevalenta malnutritiei severe in randul copiilor sub cinci ani ar putea creste cu 14,3% in tarile cu venituri mici si mijlocii, ca urmare a impactului socioeconomic produs de noul coronavirus. O astfel de crestere a malnutritiei la copii ar insemna lunar 10.000 de noi decese in randul copiilor, dintre care 50% ar fi in Africa subsahariana.

Si mai ingrijorator este ca, din cauza pandemiei, s-au reduc cu aproximativ 30% internarile copiilor care sufera de malnutritie. In unele tari, aceasta pondere a ajung la 75-100%, din cauza conditiilor impuse de caratina, sutine UNICEF.

Spre exemplu, in Afghanistan si Haiti, teama de infectie si lipsa echipamentului de protectie pentru cadrele medicale se estimeaza a fi condus la o scadere de 40%, respectiv 73%, a internarilor pentru tratamentul cazurilor grave de malnutritie severa la copii. In Kenya, internarile au scazut cu 40%.

Mai mult, din cauza pandemiei, peste 250 milioane de copii la nivel global sunt lipsiti de beneficiile complexe ale suplimentarii cu vitamina A.

Agentiile umanitare au nevoie imediata de 2,4 miliarde de dolari pentru ca de-acum si pana la finele anului sa poata proteja nutritia mamei si copilului in cele mai vulnerabile tari. Sefii celor patru agentii ONU fac apel la guverne, publicul larg, donatori si sectorul privat sa protejeze dreptul copiilor la nutritie.

Sursa: digi24.ro

Sursa foto: cathnews.co.nz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea