Umanitar

# donare aparatura medicala # salvati copii # prematuri zalau #aparatura medicala prematuri #prematuri

Salvati Copiii doneaza aparatura medicala pentru prematurii din Zalau

Organizatia Salvati Copiii Romania, cu sprijinul clientilor Libris.ro, a decis sa accelereze campania de dotare a maternitatilor si sa prioritizeze dotarile, in asa fel incat nicio viata de nou-nascut sa nu mai fie pusa in pericol. Astfel, Sectia de neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau va primi o masa radianta, in valoare de 17.300 de Euro, care sa ii ajute pe medici sa intervina prompt si sa salveze vietile copiilor nascuti prematur. Dotarea de la Zalau este cea de-a 11-a realizata de Salvati Copiii cu sprijinul clientilor librariei online Libris.ro, care au donat in decurs de cinci ani peste 420.000 de Euro pentru dotarea maternitatilor din Romania cu aparatura medicala performanta.

Rata mortalitatii infantile ramane critica in judetul Salaj, de 11,1 la mia de copii nascuti vii pentru anul 2018, in conditiile in care media pe tara a scazut la 6 la mie, potrivit datelor finale ale Institutului National de Statistica. Consecinta a politicilor publice defectuoase, clivajul care exista intre zonele deservite de maternitati dotate performant si cele unde sectiile de terapie intensiva sunt cronic subdotate, se traduce in sansa mica a copiilor nascuti prematur sau cu patologii grave de a supravietui.

Aceasta este cea de-a treia dotare pe care Organizatia Salvati Copiii o face in judetul Salaj. Anterior, organizatia a donat Spitalului Judetean de Urgenta Zalau aparatura medicala in valoare de 17.349 de Euro.

"Harta mortalitatii infantile, pe care Salvati Copiii a realizat-o, scoate la iveala o drama profunda a Romaniei, clivajul colosal dintre sansa copiilor care se nasc intr-o maternitate dotata si condamnarea celor care se nasc prematur intr-o maternitate care nu are aparatura necesara salvarii lor.
Drama aceasta nu exista numai pe hartie insa, ea inseamna vieti pierdute. De aceea, am decis sa acceleram programul de dotare a maternitatilor si sa ajungem urgent acolo unde situatia este critica"
, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Parteneriatul Salvati Copiii si Libris.ro a intrat in al saselea an de parteneriat, timp in care peste 450.000 cititori au ales sa doneze pentru a sustine aceasta cauza prin Libris.ro. in cadrul parteneriatului s-au strans peste 420.000 de Euro, suma directionata integral catre dotari in 11 maternitati din Romania.

"Aceasta reusita se datoreaza in primul rand clientilor Libris, sensibili, inteligenti si implicati social. Nu e putin lucru sa strangi pentru o cauza sociala, printr-o librarie online din Romania, echivalentul a 421.000 de Euro. Faptul ca media donatiei a crescut de la 3,14 lei in primii ani, pana la 4,77 lei, ne arata ca cititorii Libris au incredere in proiectele propuse de noi si au incredere in Salvati Copiii Romania. Multumim celor peste 450.000 de clienti Libris.ro care ne-au spriijinit. Gesturile voastre ne incurajeaza sa mergem mai departe cu acest parteneriat", a declarat Dl. Virgil Onita, Director General Libris.

Sectia de neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau are in prezent 25 de paturi, dintre care patru de terapie intensiva si sase pentru nou-nascutii prematuri.

Pe cele sase paturi, in 2019 au fost ingrijiti 150 de nou-nascuti prematuri, dintr-un total de 1.771 de nasteri. Conform organizarii maternitatilor, maternitatea din Zalau este clasificata ca fiind de gradul II, ceea ce inseamna ca poate trata cazuri de copii cu varsta gestationala mai mare de 32 de saptamani de sarcina si mai mari de 1.500 de grame.

"Masa de reanimare primita de la Organizatia Salvati Copiii si Libris.ro reprezinta unul dintre cele mai utile echipamente pe care le avem in sectie, deoarece este masa care chiar ne ajuta in salvarea copiilor in primele secunde de la nastere, da valoare minutului de aur si orei de aur din neonatologie.

Cand am venit pe sectie reanimarea se efectua cu oxigen de concentratie maxima 100%, reanimam cu balonul de reanimare, care nu are functia de presiune pozitiva la sfarsitul expirului, lucru ineficient pentru prematuri, de asemenea nu aveam controlul reanimarii neavand pulsoximetru. De cand avem aceasta masa intens folosita, nu am avut nici un deces, toti nou-nascutii prematuri reanimati au supravietuit. Deoarece am reanimat cu concentratia si presiunea de oxigen potrivite, am folosit temperatura potrivita si pulsoximetrul, lucruri pe care doar le visam pana anul trecut", a explicat Dr. Melinda Baizat, seful Sectiei de neonatologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.

Pe lista de prioritati ale medicilor din Zalau mai figureaza un laringoscop, monitoare de functii vitale, monitoare de apnee, injectomate, o lampa de fototerapie si catetere ombilicale impregnate cu argint pentru a scadea riscurile infectioase asociate actului medical.

Harta mortii infantile

Datele INS arata ca, daca in Bucuresti rata mortalitatii infantile a coborat la 3,3 la mie, Tulcea are o rata de 14,7 la mie, peste dublul mediei nationale.

O discrepanta dramatica se observa si intre urban si rural: in Botosani, de pilda, rata mortalitatii infantile in rural este de trei ori mai mare decat la oras, unde mamele au acces la servicii medicale constante.

Potrivit centralizarii INS, sunt judete in care mortalitatea infantila este si de cinci ori mai mare fata de alte judete, unde sansa la viata a copiilor nascuti prematur sau cu patologii severe este mult mai buna.

Judetele cu cea mai dramatica rata:

  • Tulcea – 14,7 la mia de copii nascuti vii
  • Botosani – 12 la mia de copii nascuti vii
  • Salaj – 11,1 la mia de copii nascuti vii

Judetele unde sansa la viata este optimista:

  • Dambovita – 3 la mia de copii nascuti vii
  • Ilfov – 4 la mia de copii nascuti vii
  • Bucuresti – 3,3 la mia de copii nascuti vii

In cadrul programului de reducere a mortalitatii infantile, Organizatia Salvati Copiii Romania a anuntat demararea unui amplu proiect de dotare a sectiilor pentru nou-nascuti, cu o investitie totala de aproximativ un milion de Euro, in 2020.

In perioada 2012-2019, organizatia a reusit sa doteze 96 de maternitati din toate judetele tarii, cu 630 de echipamente medicale, in valoare totala de cinci milioane de Euro.

Amalia Nastase, Ambasador al Campaniei Salvati Copiii de reducere a mortalitatii infantile, a subliniat: "Salvati Copiii ne arata ca este foarte simplu sa te implici in sustinerea celor mai mici luptatori, intervenind concret si consistent. Sunt multe modalitati prin care ne putem implica, iar una dintre acestea este redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit. Acest lucru poate reprezenta un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternitatilor cu aparatura vitala pentru salvarea prematurilor".

Viata prematurilor depinde de investitia in maternitati: 3,5% din impozitul pe venit

Pana pe 25 mai, fiecare contribuabil poate descarca Formularul 230 sau Declaratia Unica, precompletate cu datele de identificare ale organizatiei, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate si depuse personal la administratiile financiare sau trimise prin posta, cu confirmare de primire. Suma nu trebuie mentionata in formular, ea urmand sa fie completata de administratia financiara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din umanitar

Top

Cauta-ti perechea