Umanitar

#educatie stomatologica #dinti si parinti #crucea rosie #crucea rosie romana

Crucea Rosie Romana lanseaza „DINTI si parinti”, grup online de educatie stomatologica

Spalatul pe dinti se invata acasa, in familie. De aceea, Crucea Rosie din Romania, in parteneriat cu Asociatia Nationala de Stomatologie Pediatrica din Romania lanseaza pe Facebook „DINTI si parinti”, un grup de educatie stomatologica pentru copii cu zambete sanatoase. Materialele puse la dispozitie sunt gratuite, iar proiectul face parte din Programul Scolar Colgate „Bright Smiles, Bright Future”.

 

Inscrierea in grupul „DINTI si parinti” este foarte simpla. Poate intra orice parinte care vrea sa afle mai multe informatii despre sanatatea orala a intregii familii: cum se face corect periajul dintilor, cat de important este ca periuta de dinti sa fie schimbata la fiecare trei luni, cum ajuta folosirea atei si a apei dentare si de ce vizita la medicul stomatolog poate preveni toate complicatiile.

De asemenea, in grup sunt postate periodic materiale utile despre sanatatea dintilor copiilor cu nevoi speciale. In prezent, in Romania sunt aproximativ 70.000 de copii cu dizabilitati, iar existenta grupului, dar si crearea unui proiect dedicat lor, platforma digitala OSCAR, le sunt de mare ajutor.

„Sanatatea orala este importanta de la cea mai mica varsta si pentru absolut fiecare individ, iar atunci cand exista si o boala generala care poate influenta, de exemplu, capacitatea copilului de a coopera pentru tratament, preventia timpurie si eficienta a imbolnavirilor oro-dentare devine cu atat mai importanta. Informati corect si la timp, parintii sunt primii care pot contribui la pastrarea sanatatii dintilor si gingiilor copiilor cu nevoi speciale de ingrijire a sanatatii. Sectiunea platformei OSCAR dedicata parintilor aduce la indemana acestora informatii practice despre metode personalizate de igiena orala si igiena alimentatiei, dar si despre colaborarea eficienta cu medicul stomatolog. Cu sustinerea Colgate Romania si a Crucii Rosii Romane, atat OSCAR, cat si grupul Dinti si Parinti isi propun sa conecteze cele doua categorii de persoane ce detin rolurile principale in ingrijirea oro-dentara a copiilor: familia si profesionistii din sanatatea orala.”,  spune dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, Secretar General al Asociatiei Nationale de Stomatologie Pediatrica din Romania.

300.000 de copii din 13 judete invata anul acesta cum sa aiba dinti sanatosi

Programul Scolar Colgate ajunge, in perioada martie-iunie, in clasele a 300.000 de copii din 13 judete: Timis, Salaj, Gorj, Valcea, Mures, Brasov, Dambovita, Teleorman, Buzau, Calarasi, Ialomita, Iasi si Vaslui.

Ca in fiecare an, lectiile de sanatate stomatologica sunt tinute de voluntarii Crucii Rosii Romane, care ii invata pe copii:

  • Cum sa se spele corect pe dinti;
  • Sa isi schimbe periodic periuta de dinti;
  • Ce inseamna un stil de viata echilibrat si cum pot inlocui dulciurile nesanatoase care le pot face carii;
  • Vizita la medicul stomatolog trebuie sa fie o bucurie.

Dupa fiecare lectie, copiii si parintii lor primesc din partea Colgate Romania produse pentru ingrijirea dintilor, un pliant cu sfaturi si un calendar in care sa bifeze, dimineata si seara, ca s-au spalat impreuna pe dinti.

„Cu toate limitarile din aceasta perioada dificila, in 2021, voluntarii Crucii Rosii Romane transmit mesaje educative si distribuie pachete cu produse de igiena orala catre 300.000 de scolari. Campania din primavara aceasta ajunge la o treime dintre acesti copii, urmand sa oferim educatie si mostre de produse altor 200.000 de elevi in etapa de toamna. Implicarea familiei este la fel de importanta ca lectiile din scoli, asa ca, impreuna cu partenerii nostri, Crucea Rosie Romana si Asociatia Nationala de Stomatologie Pediatrica, ii invitam pe parinti sa se inscrie in grupul de Facebook DINTI si PARINTI, comunitatea parintilor care doresc sa ofere copiilor cea mai buna sanatate orala si sa le asigure acestora mai multe sanse de reusita in viitor. De 28 de ani, Programul Scolar Colgate continua sa aduca zambete stralucitoare in scolile si casele a peste 6 milioane de copii romani.”, declara Giuseppe Omar Laruccia, Director General Colgate-Palmolive Romania.

Parteneriatul cu Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este foarte important pentru program.

„Programul Scolar Colgate a continuat si in perioada pandemiei, adaptand prezentarile pentru mediul online si asigurandu-ne, totodata, ca produsele necesare igienei orale ajung la toti elevii. Un alt element de noutate pe care l-am adaugat a fost sa cream un parteneriat cu parintii. Colaborarea directa cu apartinatorii copiilor s-a nascut dintr-o nevoie identificata de Crucea Rosie Romana in cei sapte ani de implementare a Programului Colgate, atat in mediul urban, dar mai ales in mediul rural, acolo unde accesul la specialistii in igiena orala este mai dificil de realizat. Multumim partenerilor nostri Colgate si Asociatia Nationala de Stomatologie Pediatrica din Romania pentru implicare si speram ca acest parteneriat cu parintii sa aduca cat mai multe zambete sanatoase”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Rosii Romane. 

28 de ani de Program Scolar Colgate si 6 milioane de zambete sanatoase

Programul Scolar Colgate s-a lansat in anul 1993. De atunci, peste 6 milioane de elevi din clasele 0-IV au invatat cum sa aiba o dantura sanatoasa. Derulat in parteneriat cu Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania si cu scoli primare din intreaga tara, Programul Scolar Colgate a ajuns in acest an la cea de-a 28-a editie.

Programul Scolar Colgate este parte integranta a initiativei globale Colgate Bright Smiles, Bright Futures™. Peste 50 de milioane de copii din 80 de tari au beneficiat de educatie privind igiena orala si produse de ingrijire adecvate de la initierea programului in 1991, la nivel global.

Afectiunile dintilor, o problema serioasa la nivel mondial

Statisticile in ceea ce priveste sanatatea dintilor sunt ingrijoratoare. Aproape toti adultii si 60-90% dintre copiii din intreaga lume sufera de probleme dentare, spune Organizatia Mondiala a Sanatatii. La noi in tara, doar 26% din populatia generala merge la medicul stomatolog de cel putin doua ori pe an. Cei mai multi romani ajung in cabinet abia atunci cand simt deja durerea si dintele a fost afectat.

Cele mai frecvente probleme dentare sunt cariile si boala parodontala (boala gingiilor), acestea fiind si principalele cauze ale pierderii dintilor. De vina sunt alimentele nesanatoase, in special cele care contin zahar, fumatul, consumul de alcool si neingrijirea dintilor. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul: www.programscolarcolgate.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea