Stiri bizare

#america latina #vaccinare #animale #zoo

Prima tara din America Latina care vaccineaza animalele de la Zoo

Daca pana acum campaniile de vaccinare impotriva Covid-19 au fost destinate oamenilor, lucrurile se schimba. Autoritatile sanitare din Chile, un stat din America de Sud, a hotarat ca este momentul vaccinarii pe scara larga a tuturor animalelor de la gradina zoologica.

Vaccinarea animalelor a inceput deja. Charly si Sandai, un tigru bengalez si un urangutan de Borneo, doua specii pe cale de disparitie, au primit luni a doua doza de vaccin impotriva coronavirusului, ca parte a unui program experimental unic in America Latina realizat de gradina zoologica din Santiago de Chile, relateaza Agerpres.

Urangutanul Sandai, in varsta de 26 de ani, “ reprezinta un potential de reproducere important pentru specie, ceea ce ne-a determinat sa ne concentram asupra imunizarii sale", a declarat Ignacio Idalsoaga, directorul gradinii zoologice Buin din Chile.

Pe de alta parte, Charly are doar trei ani, insa acesta este deja un tigru bengalez urias, fiind una dintre cele mai mari feline din lume.

Alaturi de alte zece animale printre care feline si maimute mari,  Charley si Sandai fac parte dintr-un program complet de vaccinare. Animalele au primit prima doza de vaccin pe 13 decembrie, acum primind rapelul acestuia.

Vaccinul administrat animalelor este insa unul experimental si nu este disponibil pe piata. Formula este una conceputa doar pentru animale, insa prezinta asemanari cu cea conceputa pentru oameni, principala varianta constand in adjuvantul utilizat, a explicat laboratorul veterinar Zoetis care a furnizat dozele.

Pana in momentul de fata, animalele de la gradina zoologica din Buin nu au fost testate pozitiv cu noul coronavirus. Au fost testate pozitiv mai multe animale, in special feline si maimute, de la gradini zoologice din Statele Unite.

La gradina zoologica din Washington, sase lei si trei tigri au fost depistati pozitiv la mijlocului anului 2021. Dupa vindecare, acestia au fost imunizati impotriva Covid-19 cu serul folosit de gradina zoologica din Buin.

La gradina zoologica din Atlanta, Georgia, au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus gorilele. 

Vaccinul utilizat in chile, pentru imunizarea animalelor a fost folosit di in San Diego, SUA. Cu toate acestea, Chile, este primul stat din America Latina care a demarat un program de vaccinare a animalelor.

"Ideea este de a proteja cele mai sensibile animale impotriva coronavirusului si, in acelasi timp, de a verifica daca vaccinurile genereaza imunitate si cat dureaza aceasta imunitate, la fel ca la oameni", a explicat Sebastian Celis, seful departamentului veterinar.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiri-bizare

Top

Cauta-ti perechea