Stiri bizare

#presedinte uruguay # cel mai sarac presedinte # jose mujica

Povestea celui mai sarac presedinte de tara din lume. Iata cum traieste acesta!

Cel mai sarac presedinte din lume, uruguayanul Jose Mujica, isi doneaza 97% din salariu si locuieste intr-o casa modesta, in acelasi cartier in care a trait toata viata, declarandu-se un republican convins.

Jose Mujica traieste in acelasi fel in care traieste majoritatea persoanelor care l-au votat, adaugand faptul care nu are dreptul sa traiasca ca o minoritate in tara. Acesta isi doneaza 97% din salariu, conduce un Volkswagen Beetle din 1987, vinde flori impreuna cu sotia sa in propria casa, pe care a preferat-o in detrimentul palatului prezidential. "Multe persoane vor bani in cantitai mari. Nu ar trebui sa intre in politica. E felul meu de a vedea lucrurile.Nu improvizez. Nu fac marketing", a mai declarat presedintele.

La intalnirea cu presedintele Statelor Unite ale Americii, Mujica a fost intrebat cum este pentru un fost membru marxist sa paseasca in interiorul celui mai puternic dintre simbolurile Occidentului, iar acesta a raspuns ca trebuie sa accepte "aceasta planeta", chiar daca nu stie daca este de acord cu ea.

Fost membru al guerillei din Uruguay, Mujica a petrecut 14 ani in inchisoare, dintre care doi pe fundul unei fantani. A fost eliberat dupa instaurarea regimului de democratie constitutionala, iar cativa ani mai tarziu, Mujica a intrat in politica. A fost mai intai deputat, apoi senator si Ministru al Agriculturii. In 2010 a devenit presedintele tarii.

Viziunile sale democrate au socat opinia publica conservatoare, dar, in acelasi timp, i-a adus si o incredibila popularitate: a legalizat avortul intr-o tara catolica, dar si casatoriile intre persoane de acelasi sex. De asemenea, a legalizat consumul de marijuana intr-o tara unde traficul de droguri este un mijloc de trai si o sursa importanta de venit. "Cand adaugi o aura interzisa la toata afacerea, ii indemni de fapt pe cei tineri sa se apuce de droguri. Daca prezinti totul sub forma unui produs controlat, atunci luam tot misterul marijuanei si lovim in dealerii de droguri", am mai declarat Mujica.

O alta decizie suprizanzatoare a fost luata de Mujica in urma cu cateva zile. El a anuntat ca este dispus sa adaposteasca in tara sa fosti detinuti de la Guantanamo Bay. Cei sase, dintre care patru sunt sirieni, au fost absolviti de orice vina, insa li s-a interzis sa se intoarca in tara lor deoarece ar putea favoriza miscari teroriste.
 
Filosofia de viata a excentricului personaj care apare la cele mai serioase intalniri de stat in sandale si cu camasa scoasa din pantaloni este cat se poate de simpla. "Nu exista nimic mai rau decat singuratatea dupa moarte. Suntem fiinte gregare. Avem nevoie de o societate pentru a trai. Nu ne salvam niciodata de unii singuri, de fiecare data ne salvam impreuna cu altii.", a declarat Mujica.
 
La sfarsitul anului trecut, Emir Kusturica a inceput documentarea pentru un film care il va avea pe Mujica drept personaj central. Cunoscutul regizor considera ca presedintele Uruguayului este „ultimul erou al lumii politice”
 
Pe 20 mai, presedintele Mujica va implini 79 de ani. De 11 ani este casatorit cu Lucia Topolansky, o fosta colega a trupelor de guerilla, cu care avea o relatie de multi ani. Cuplul nu are copii, insa ingrijesc cu drag un caine cu trei picioare.

.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiri-bizare

Top

Cauta-ti perechea