Stiinta & Tehnologie

#masini #coloana #wiereless

UE intrevede un sistem de circulatie in coloanele de masini controlate wireless

Uniunea Europeana impreuna cu institutul Safe Road Trains for the Environment ( SARTRE ) lucreaza la un proiect care ar putea aduce in actualitate un sistem de circulatie in coloanele de masini ccontrolate wireless.

Proiectul incearca astfel sa fluidizeze traficul si sa scurteze timpul pe care soferii il petrec in trafic.

Cum functioneaza


In primul rand autovehiculele vor fi echipate cu un sistem de navigatie si de transmisie/receptie care vor fi folosite pentru comunicarea cu soferul care conduce randul. Autoturismul principal din coloana va fi de un sofer cu experienta care va avea cotrol asupara masinilor de pe sosea.

Daca o masina straina va dori intrarea in coloana va semanaliza cu ajutorul farurilor ca doreste sa intre in rand, iar odata acceptat, acesta se va aseza la sfarsitul coloanei. Daca un sofer doreste parasirea coloanei, nu trebuie decat sa semnalizeze acest lucru soferului principal si sa paraseasca convoiul.

Acest sistem intradevar aduce beneficii ca relaxarea soferilor care au de lucru si care se pot ocupa in acest fel de alte treburi si reducerea considerabila a consumului de conbustibil. Din pacate, in prezent circulatia in coloanele de masini controlate de alte persoane, nu prezinta incredere pentru majoritatea soferilor,

Despre proiect

Proiectul celor de la , care a primit capital partial de la planul European Commission 's Framework 7, incearca sa organizeze mai bine traficul rutier si sa-l fluidizeze si totodata sa reduca consumul de combustibil. Primele teste au aratat ca economia de combustibil ar fi de 20%, dar ca acest stil de sofat ar putea sa reduca si numarul de accidente cauzate de un sofer neatent.

Intreg proiectul va fi condus de Ricardo UK Ltd in colaborare cu institutul Idiada si Robotiker-Tecnalia din Spania, Institut für Kraftfahrwesen Aachen (IKA) din Germania si SP Technical Research Institute, Volvo Car Corporation si Volvo Technology din Suedia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea