Stiinta & Tehnologie

#sony ericsson #xperia x1 #windows mobile #ecran tactil #qwerty #x-panel

Sony Ericsson XPERIA X1 Review

Unul din cele mai asteptate terminale create vreodata este ) de navigat meniul telefonului. Activarea sau dezactivarea mouse-ului se face din meniul Setari (Settings) al terminalului.

Laturile lui speciala X-Panel


Noutatea pe care o aduce XPERIA este interfata X-Panel. Aceasta se acceseaza din butonul cu aceeasi denumire aflat pe D-pad-ul telefonului. Desi . Fiecare panou aflat in mediu vine cu un wallpaper propriu pentru telefon cu shortcut-uri si meniuri aranjate diferit. Utilizatorul poate sa isi personalizeze singur panourile in functie de preferinte sau poate sa descarce unele noi de pe Internet .

XPERIA pune la dispozitie pana la noua panouri personalizabile, printre care se afla si calendarul, radio-ul FM sau panoul dedicat multimedia (muzica, video, imagini, etc). Totodata, utilizatorul mai poate aranja aceste panouri in stil matrice sau  "evantai". De fapt, X-Panel este un al unui meniu standard de telefon mobil; utilizatorul poate sa considere ca  fiecare panou este o icoana dintr-un meniu principal.

Primul Sony Ericsson cu Windows Mobile

dispune de o tastatura tactila completa QWERTY care se foloseste cu ajutorul stylus-ului, dar pentru ca terminalul are tastatura QWERTY completa tastarea se va face mult mai usor. Ca si alte terminale care suporta atat mesaje SMS/MMS si e-mail, si XPERIA dispune de doua casute postele separate, adica primul gen de mesaje vor fi stocare intr-un inbox, iar e-mail-urile intr-o casuta postala separata.

Muzica si video cu XPERIA

Player-ul muzical al telefonului este printre cele mai bune de la ora actuala. Spre deosebire de alte smartphone-uri sau PocketPC-uri, sunetul redat de XPERIA este foarte bun. Player-ul muzical al terminalului se va accesa simplu din panoul multimedia al X-Panel-ului, iar acesta va afisa un meniu flash asemanator cu cel al unui telefon Sony Ericsson Walkman.

Mai mult castile lui XPERIA sunt cele dedicate Walkman, intra-auriculare. Cu XPERIA, Sony Ericsson au mai rezolvat o problema aceea a mufei standard de 3,5 mm care se afla atat pe telefon cat si pe firul castilor, unde gasim si handsfree-ul.

Player-ul muzical suporta formate audio MP3 si AAC, iar melodiile stocate pot fi sortate dupa album, artist, sau gen. Din pacate player-ul nu suporta functii de egalizator, dar dispune de Shuffle sau Repeat All sau One. Sony Ericsson X1 suporta doar formate video mp4 si 3gp. Totusi, ai posibilitatea de instalarea a unei aplicatii care iti permite sa vizualizezi si formate DivX/XviD.

Daca te-ai saturat de muzica stocata pe cei 4 GB de memorie interna poti incerca radio-ul FM. Ca si meniul multimedia, radio-ul se afla intr-unul din panourile intrfetei de utilizator. Bineinteles ca ai nevoie de casti atasate, pentru ca acestea, ca in cazul altor telefoane, au rol de antena. Ai posibilitatea de scanare automata dupa un post radio, dar poti cauta posturi radio si manual. Totodata acest telefon iti va indica pe ecran si postul de radio selectat.

Capabilitati foto & video modeste

In perioada cand Sony Ericsson XPERIA era un simplu zvon, se credea ca modelul va veni dotat cu o camera foto de 5 MP. Totusi, anuntul oficial a dezvaluit faptul ca terminalul dispune de un senzor foto de doae 3,2 MP. Desi acesta are fi flash LED si autofocus, calitatea imaginilor captate nu este cea mai buna calitate.

Camera foto nu reuseste sa capteze prea multe detalii, dar mai rau este faptul ca zgomotul de imagine nu este nici el prea bine tinut sub control. Ca paleta de culori, XPERIA reuseste totusi sa redea destul de natural nuantele in imaginile captate. In conditii de lumina scazuta, flash-ul LED reuseste sa isi faca treaba.

Interfata de utilizare a camerei foto este simpla si intuitiva. Totusi, un lucru care merita mentionat este o trasatura mult mai speciala numita Touch Focus. Acesta permite utilizatorului sa mute punctul de focalizare a senzorului foto prin simpla lui mutare pe ecran.

La capitolul video XPERIA se descurca bine si nu bine. Reuseste sa faca capturi video la o rezolutie maxima VGA cu 30 fp, lucru nu atat de impresionant cand alte terminale reusesc capturi video la rezolutii mai mari cu 120 fps. Totusi, XPERIA ramane primul PocketPC cu o asemenea capacitate de captare video.

Conectivitate


Acesta este unul din lucrurile la care Sony Ericsson X1 exceleaza. Modelul dispune de GPRS clasa 10 cu viteze de download cuprinse intre 32 - 48 kbps, EDGE tot clasa 10 cu viteze de download de 236,8 kbps, 3G cu HSDPA (7,2 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB. Navigarea pe internet se face usor, pentru ca XPERIA dispune atat de broswer-ul Windows, Internet Explorer, cat si de Opera Mini 9.5 sau de WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML.

Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Cablul USB are si rol de incarcator, dar lasand deoparte acest aspect, in clipa cand cablul este conectat la PC ai posibilitatea sa alegi intre Active Sync si Disk Drive. Prima optiune necesita in schimb instalarea driverelor de pe CD-ul din pachet.

Selectand modul "Mass storage device", computerul va recunoaste terminalul ca pe un dispozitiv de stocare date. ActiveSync-ul de pe CD-ul de la pachet trebuie instalat pentru transferul de date PC - telefon si vice-versa. Astfel, ai posibilitatea sa stochezi muzica, poze filme si ce mai ai nevoie pe telefon. Transferul se face rapid asa ca nu vei imbatrani in fata PC-ului.

Sony Ericsson X1 vine si cu receptor GPS incorporat, iar informatiile pentru functia de aGPS se pot descarca prin Wi-Fi sau conectivitatea 2G/3G. Totodata, terminalul are Google Maps preinstalat care se descurca foarte bine, iar vizibilitatea pe ecran este foarte buna pentru ca ecranul telefonului este destul de mare. Totusi, modelul nu vine cu un sistem de navigare preinstalat asa ca va trebui sa instalezi unul separat.

Ultimul cuvant

Sony Ericsson XPERIA este si probabil va ramane o buna perioada, unul din cele mai atractive si dotate, din punct de vedere tehnic, terminale de la ora actuala. Telefonul primeste puncte pentru infatisarea sa, ecranul bun, tastatura QWERTY completa usor de utilizat si mai ales sistemul aplicat de interfata X-Panel.

Din pacate modelul vine si cu anumite neajunsuri unele dintre ele prezentate de sistemul de operare pe care il ruleaza. Totusi, XPERIA este unul din telefoanele care se descurca cel mai bine atunci cand vine vorba de Windows Mobile si capacitatea tactila de navigare a acestuia.

Telefonul mai este depunctat de camera foto care lasa loc atat unui senzor mai bun, dar si unor imbunatatiri la capitolul captura de imagini. Vestea buna este ca la sfarsit, cand se fac socotelile si se trage linia, Sony Ericsson XPERIA X1 reuseste sa stranga mai multe plusuri decat minusuri.

Galerie foto Sony Ericsson XPERIA X1

Galerie foto cu imagini captate de Sony Ericsson XPERIA X1

Test video Sony Ericsson XPERIA X1

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea