Stiinta & Tehnologie

Sony Ericsson W960i Review

Unul dintre cele mai evoluate telefoane ale gamei Walkman de la Sony Ericsson este modelul W960i, telefon care se afla la granita dintre smartphone, telefon muzical si model care demonstreaza o atentie deosebita pentru design. Gata sa se bata de la egal la egal cu Nokia N95 (macar in ceea ce priveste capacitatea de stocare de 8 GB si capacitatile multimedia), W960i se prezinta drept un urmas demn de toata lauda al telefonului P1i, de la care a si preluat multe elemente distinctive, precum rotita laterala pentru navigare, ecranul sensibil la atingere si scanerul pentru carti de vizita. De fapt mezinul a preluat chiar si structura hardware specifica lui P1i, mai precis procesorul de 208 MHz si memoria RAM de 128 MB. W960 vine si cu propriile elemente de noutate, cum sunt cele trei taste sensibile la atingere menite navigarii in modul de redare a muzicii.

Origini & design

Descendenta pe linie Walkman il plaseaza pe W960i dupa modelul W950, model care nu a avut un succes deosebit in ciuda celor 4GB spatiu de stocare . O motivatie pentru acest esec ar putea fi lipsa conectivitatii Wi-Fi, scapare remediata in cazul lui W960, care poate concura acum cu maretul iPhone.

In materie de design, creatorii din laboratoarele Sony Ericsson au reusit o forma extrem de compacta si placuta la atingere, surprinzatoare pentru un telefon atat de capabil din punct de vedere tehnic. Daca tot am mentionat mai devreme concurenta cu asa zisul gadget al anului trecut, Apple iPhone, nu ma opresc aici si notez o observatie mai subtila legata de carcasele celor doua modele. Daca iPhone-ul este “placat” pe partea dorsala cu aluminiu, acesta alegere nu este tocmai inspirata prin prisma faptului ca acest material este un adevarat magnet pentru amprentele care stirbesc imaginea perfecta a iPhone-ului. In aceasta privinta, inginerii Sony Ercisson au optat pentru un material mult mai cuminte, un plastic de calitate care nu retine amprente sau urme nedorite. In ciuda faptului ca telefonul apartine gamei Walkman, cunoscuta pentru combinatiile mai indraznete de culori, W960i are un aer mult mai sobru, alternand suprafata neagra lucioasa a partii frontale cu o banda alba care traseaza conturul telefonului. Aceasta dunga este fragmentata de rotita laterala de navigare despre care am vorbit mai devreme, de mufa de incarcare, de butonul de declansare a camerei foto , butoanele de volum si butonul de pornire/oprire a telefonului.

Ca dimensiuni, W960i pastreaza formatul predecesorului P1i, mai precis 109 x 55 x 16 mm si cantareste 119 grame. Modificarile fata de P1i apar o data cu introducerea tastaturii non-QWERTY, cu butoane mai late, unite intre ele, pe care probabil unii dintre utilizatori le pot gasi mai greu de folosit. Deasupra tastelor traditionale si chiar imediat sub ecran se ascund tastele sensibile la atingere, care se activeaza o data cu intrarea in modul Walkman, taste care au uneori un raspuns mai rapid decat insasi suprafata sensibila a ecranului. Deasupra touchscreen-ului se gaseste camera VGA pentru teleconferinte si difuzorul pentru apeluri telefonice. Pe partea dorsala exista camera foto cu rezolutie de 3.2 MP, capabila sa obtina capturi de maximum 2.048 x 1.536 pixeli, cu autofocus si flash LED. Tot aici, in partea superioara a telefonului, aproape de butonul de pornire/oprire se gaseste ascuns stylus-ul care din pacate este confectionat dintr-un plastic ieftin si nu foarte placut la atingere. In plus, stylus-ul este un bat simplu si nu are functia telescopica intalnita in cazul modelelor anterioare de smarthphone -uri.

In partea dorsala capacul de plastic se inlatura prin glisare si ofera acces la bateria standard Sony Ericsson BST-33 de 950 mAh care, conform spuselor producatorului ofera o autonomie de 370 de ore in Standby si 9 ore de vorbit. Sony Ericsson sustine ca in modul de redare de muzica, W960i ar rezista 27 de ore. Accesul la cartela SIM este posibil doar prin inlaturarea bateriei, iar W960i nu ofera suport pentru card de memorie. Totusi, avand in vedere ca telefonul ofera 8 GB spatiu de stocare, acesta ar trebui sa fie un inconvenient minor. Acest spatiu de stocare este suficient pentru salvarea a aproximativ 8.000 de melodii.

Intr-o folosire zilnica, W960i se aseamana foarte mult cu predecesorul P1i cu exceptia schimbarii tastei “BACK” plasata anterior langa rotita de navigare, dar care acum face parte din grupul compact de taste ale telefonului. Utilizatorii grabiti vor considera cu siguranta ca aceasta rocada este incomoda si nici apasarea tastei virtuale “BACK” de pe ecran nu accelereaza prea mult utilizarea telefonului in combinatie cu rotita laterala.

In detaliu

Ecranul sensibil la atingere ofera o diagonala de 2,6 inchi si o paleta de 262.000 de culori, iar daca nu este folosit sub soare puternic, vizualizarea meniurilor si chiar a clipurilor multimedia este o adevarata placere. Odata iesiti in soare puternic, veti descoperi ca detaliile si culorile incep sa isi piarda din tarie, dar per total informatia este vizibila in continuare. In modul Standby ecranul va afisa in continuu pe o banda specifica modului Walkman care informeaza despre melodia din fundal, daca este activat modul Shuffle si daca este pornita functia de repetare. W960i ofera pe ecranul de start posibilitati de personalizare si deplasare a shortcut-urilor. Totodata se pot desemna pana la maximum 15 icoane de shortcut, care vor avea fiecare dimensiuni generoase pentru a putea fi selectate direct cu degetul. Nostalgicii pot sa opteze pentru revenirea la ecranul de start specific generatiilor trecute de smartphone, cu butoane care fac trimiterea catre calendar, mesaje si mailuri, apeluri pierdute, notite, etc.

Tot din ecranul principal, in coltul din stanga sus, exista echivalentul butonului de start din Windows. In cazul lui W960i acesta apare sub forma unui triunghi de la care se pot crea noi apeluri, mesaje SMS sau multimedia, se poate crea un e-mail sau un contact nou si eventual un “task”. Tot de aici de poate nota o noua intalnire in agenda sau se poate incepe o inregistrare. Prin intermediul aceluiasi buton se seteaza rapid optiunile de conectare a telefonului, adica Bluetooth, USB sau Wireless LAN, se ajusteaza nivelul de volum al telefonului sau se bloceaza tastatura. Din pacate, acest meniu extrem de util poate fi accesat doar cu ajutorul stylus-ului, pentru ca icoana triunghiulara este pozitionata in coltul ecranului sus si are dimensiuni foarte mici, deci o mana mai butucanoasa nu s-ar descurca. Eventual domnisoarele cu o manichiura adecvata pot suplini stylus-ul cu o unghie ascutita.

O parte dintre aceste optiuni sunt disponibile la fel de rapid prin accesarea tastei virtuale “More” de pe ecranul principal, astfel veti avea acces la aceleasi optiuni de conectica, volum, activare rapida a modului silentios sau se poate vizualiza o lista cu informatii despre starea telefonului la momentul respectiv (baterie, memorie disponibila, informatii despre versiunea de Bluetooth, seria telefonului, etc). Tot prin tasta “More” se poate activa sau nu afisarea shortcut-ului Walkman din meniul “Preferences”.

Ca orice telefon modern, W960i ofera optiunea Flight Mode, adica poate fi folosit in avion doar ca redare de muzica, optiune pentru care telefonul nu trebuie sa fie repornit. Icoanele meniului principal pot fi dispuse sub forma de lista sau matrice. Posibilitatile de personalizare sunt practic nelimitate prin jongleria de teme si imagini de fundal si sonerii de apel, probabil chiar una din melodiile stocate in memoria telefonului. Personalizarea nu se opreste doar la afisarea meniurilor ci permite si salvarea unui contact prin atribuirea unei sonerii sau a unei imagini. Istoricul apelurilor nu se deosebeste de celalalte meniuri Sony Ercisson ca modelitate de afisaj. W960i vine insa cu doua bonusuri: primul respinge un apel nedorit printr-un mesaj SMS presetat pentru apelantul respectiv. A doua noutate vine prin marcarea unei notite in calendar de fiecare data cand apelul este respins. Se poate seta si un reminder care se declanseaza la cateva minute de la respingerea apelului.

Introducerea de text este posibila prin mai multe metode, in primul rand prin tastura clasica si apasarea succesiva a tastelor pentru alegerea literei dorite, prin selectarea cu stylus-ul a literei dorite din tastatura virtuala afisata pe ecran sau prin “scrierea” direct cu stylus-ul pe ecranul sensibil. La aceasta optiune din urma, W960i ofera rezultate care variaza de la dezastruos pana la excelent, in functie de caligrafia fiecaruia. Telefonul suporta mesagerie SMS si MMS, acestea partajand o singura casuta Inbox, iar conturile de e-mail sunt distincte. Clientul de e-mail suporta protocoalele POP3, IMAP si SMTP si suporta diferite versiuni de Push e-mail, ceea ce inseamna ca odata conectat la internet, esti in permanenta legatura cu contul de e-mail de la birou.

Telefonul ofera doua tipuri de memorie, cea principala de 160 MB disponibili utilizatorului, la care se adauga 8 GB ca spatiu de stocare. File Manager-ul se bazeaza pe aceasi structura duala conoscuta telefoanelor Sony Ericsson doar ca in locul clasicului panou al cardului de memorie, W960i ofera informatii despre acesti 160 MB.

Telefonul ruleaza pe sistemul de operare Symbian 9.1 cu platforma UIQ 3.0, iar acest fapt reprezinta o evolutie fata de parintele sau P1i in ce priveste viteza de parcurgere a meniurilor si a comenzilor primite. Totusi, W960i nu se remarca prin viteza deosebita in prelucrarea comenzilor, in special in conditiile in care trebuie sa gestioneze foldere cu un numar foarte mare de fisiere. In plus, pe parcursul testarii telefonul a “inghetat” in urma unei operatii simple de schimbare de tema si a refuzat sa mai revina la ecranul principal. Doar activarea si apoi dezactivarea starii Flight Mode au remediat situatia.

Surprinzator pentru un telefon din seria Walkman, W960i vine echipat cu suita QuickOffice si cu un view-er de fisiere .pdf, iar pentru oamenii de afaceri in toata regula exista si o functie de scanare a cartilor de vizita. Din pacate, aceasta din urma are mai mult rol “decorativ” pentru ca indiferent de conditiile de lumina si de setarile camerei foto, W960i nu reuseste sa preia corect datele tiparite pe o carte de vizita standard. In conditiile in care cartea de vizita este decorata si cu diferite elemente grafice rezultatul descifrat este la ani lumina fata de informatia reala. In concluzie, este mult mai util sa introduceti datele prin metoda manuala clasica.

Muzica DJ...

Revenind la trasatura principala a telefonului, aceea de redare de muzica, player-ul integrat este unul dintre cele mai avansate disponibile la un telefon mobil, acesta suporta playlist-uri cu optiuni de redare aleatoare sau de “bucla”. Nu lipsesc optiunile Walkman MegaBass si presetarile clasice de egalizator, singurul minus fiind imposibilitatea setarii manuale a unei variante de egalizator. Fiecare melodie poate primi o nota sau poate fi clasificata in functie de diferite stari sufletesti, astfel iti poti selecta usor melodiile care reflecta cel mai bine starea de spirit din acel moment. In informatiile aprofundate despre o anumita melodie, pe langa imaginea sau detaliile despre durata si albumul din care face parte se pot observa si versurile respectivei melodii. Melodiile sunt sortate dupa etichete ID3, adica daca una dintre acestea nu contine informatii, melodia respectiva este catalogata drept “necunoscuta” (Unknown) si ignorata automat din albumul din care face parte. Player-ul citeste melodii in formate MP3, AAC, AAC+ sau e-AAC+.

O noutate pentru player-ul lui W960i este vizualizarea in mod Full Screen a unei animatii de fundal care se coordoneaza cu eticheta de “mood” selectata anterior. Parcurgerea listei de melodii este simplificata de rotita laterala, iar pentru gasirea unei anumite melodii exista un camp de cautare. Castile stereo cu fir incluse in pachetul standard, HPM-70, ofera o calitate foarte buna a sunetului, dar W960i dispune si de un difuzor, prin care mai multe persoane pot asculta melodiile redate de telefon. Difuzorul este dispus in apropierea camerei foto si ofera o auditie placuta, specifica telefoanelor Walkman. Capabilitatile multimedia continua prin redarea clipurilor video in formatele cele mai cunoscute si suporta stream pentru H.264, ceea ce face posibila chiar urmarirea de program TV.

Departe de a avea pretentiile gamei Cyber-shot, W960i este totusi echipat cu o camera foto de 3.2 MP care beneficiaza de autofocus si un Flash LED dual. Interfata specifica modului foto este intuitiva si ofera functii de nivel mediu in setarea modului de fotografiere. Totodata se poate seta tipul de captura (fotografie video, rafala, inramare), rezolutia imaginii (intre VGA si maximul de 3.2 MP) si se poate seta focalizarea (Macro sau Normal). Camera mai ofera si posibilitatea de setare white balance. Se pot adauga efecte pozelor pe care vrei sa le capturezi sau pe care le ai deja salvate. Aici se opteaza pentru o calitate mai buna sau mai putin buna a imaginii, se activeaza modul de noapte (Night Mode) si declansatorul automat. In acelasi meniu se indica locatia de salvare a pozelor si sunetul declansatorului.

Din punct de vedere al conectivitatii, W960i primeste o bila alba pentru Wi-Fi si una neagra pentru absenta compatibilitatii HSDPA si EDGE. Managerul de conectivitate afiseaza foarte clar toate conexiunile disponibile la un anumit moment si poate oferi prioritate unuia dintre acestea. Navigarea prin intermediul browser-ului Opera 8.65 pentru Symbian este o experinta foarte comoda, browser-ul suportand .html, .xhtml, JavaScript, CSS si protocol de securitate SSL. Incarcarea paginilor este relativ rapida, iar formatarea acestora pentru ecranul telefonului pare de succes.

In concluzie, W960i este cel mai evoluat telefon din gama Walkman cu o paleta foarte puternica de calitati specifice unui telefon inteligent. In conditiile in care va puteti obisnui cu ecranul sensibil la atingere care uneori devine mai greu de manuit, W960i este o optiune greu de ignorat atat de iubitorii de muzica in cautarea unui spatiu adecvant pentru colectia lor mobila, cat si pentru oamenii de afaceri care au pretentiile specifice.

Autor: Andreea Dihel


Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea