Stiinta & Tehnologie

Sony Ericsson G502 Review

Modelul Sony Ericsson G502 a fost anuntat la inceputul acestuia an, fiind lansat peste hotare nu de mult. Chiar daca la noi inca nu a ajuns oficial, noi avem terminal la test.

1. Inceput
2. In detaliu
3. Multimedia
4. Incheiere

Stil "candybar"

Asa cum o spune si titlul, Sony Ericsson G502 este un candybar, telefonul fiind cel mai recent membru al familiei "G" de la Sony Ericsson. Primul lucru pe care il vezi cand dai ochii cu G502 este infatisarea. Telefonul este compact, masurand 109 x 46 x 13,5 mm si cantaring doar 83,5 grame. Carcasa telefonului este din plastic, dar este de calitate buna, iar marginile telefonului sunt incadrate de o rama metalica.

Dar e timpul sa trecem la inspectia tehnica a acestui telefon. Fiind un candybar, G502 are partea frontala ocupata de ecran, D-pad si tastatura. Ecranul este de 2 inch cu rezolutie QVGA de 240 x 320 pixeli si 262.000 de culori. Problema luminii directe nu dispare nici aici, imaginile de pe ecran palind considerabil daca te aflii intr-un meniu insorit. Totodata, amprentele se vor face prezente pe suprafata lucioasa a telefonului.

Deasupra ecranului gasim inscriptionat numele companiei si difuzorul telefonului. Sub ecran gasim de D-pad-uk care trebuie putin discutat. Primele doua butoane aflate in extremitati, corespund meniurilor Media si Contacte, sub ele se afla tastele de apelare si respectiv respingere/terminare apel, ca sub ele sa avem o tasta de shortcut-uri (Bluetooth, Silent mode, TrackID, Google Maps, scriere mesaje, meniu principal si setare de noi shortcut-uri), iar in partea dreapta butonul C(cancel) cu rol dublu si acela de oprire/deschidere telefon.

In mijlocul acestora se afla butonul de navigare, care pare un joystick, dar nu este decat un simplu buton, care nu se misca in stanga si dreapta, sus sau jos, in schimb in jurul lui sunt plasate alte taste mici, inseamnate cu puncte, pe care le apesi pentru actiunile spuse mai devreme. Adevarul este ca D-pad-ul lui G502 este facut usor in miniatura, manevrarea lui fiind de-a dreptul enervanta la inceput. Spre norocul utilizatorului acest incovenient dispare destul de repede, odata ce te-ai obisnuit cu tastele.

Tastatura si altele

Sub D-pad avem insirate tastele standard alfanumerice. Este de precizat faptul ca asemenea cazului D-pad si aceste taste sunt bombate, dar tot asamblul de butoane este asezat "in valuri". Asemenea D-pad-ului, iti va lua cateva minute pana te vei obisnui sa tastezi. Odata ce degetele vor stii exact unde trebuie apasat "punctul", tastarea se face foarte usor, atat in navigarea prin meniuri, cat si la scrierea unui mesaj sau formarea unui numar de telefon.

Laturile lui G502 nu sunt prea incarcate, cea stanga fiind curata, cea dreapta avand butonul de volum si cel dedicat camerei foto , latura superioara fiind iar libera, iar cea inferioasa avand doar slotul de atasare periferice, incarcator, casti si cablu USB.

Partea dorsala este incarca de obiectivul foto de 2 megapixeli, difuzorul, desi nu s-ar parea si capacul care acopera bateria. Inainte sa vorbim de baterie, trebuie discutat putin difuzorul care este ascuns. Unde? Deasupra obiectivului foto. In partea dreapra, fix deasupra lentilor se afla un punct, care initial pare a fi flash-ul, dar care de fapt este difuzorul muzical.

Sub capac gasim bateria, care este standard Litiu-Polimer de capacitate 950 mAh, dar cu o viata foarte buna. In modul standby telefonul rezista pana la 340 de ore si pana la 10 ore de convorbiri. Testul a aratat ca telefonul rezista mai mult de 340 de ore in stand-by cu 3G-ul activ si cele 10 ore sunt lejer obtinute. Tot sub capacul bateriei gasim slotul de card microSD care este camuflat in partea dreapta a telefonului (daca este tinu cu ecranul in jos). Faptul ca slotul se afla sub capac este indicat de inscripatia de pe latura acestuia, "M2".

Inside the suit

Acum ca detaliile despre aspectul lui G502 au fost puse la punct, e cazul sa ne ocupam si de creierul lui. Interfata este flash, lucrul care a inceput odata cu modelul W910 a celor de la Sony Ericsson. Poate unii au observat, fanii mai ales, ca noile meniuri Sony Ericsson se deschid mai greu. Este adevarat ca odata ajuns in el, navigarea se face mai incet, dar cand se apasa butonul Menu si meniul se deschide, parca actiunea se face cu incetinitorul.

Si acestui telefon ii lipseste submeniul File Manager. Ca si in cazul lui W910, acesta a fost inlocuit cu optiunile flash din submeniul Media. Daca acestea ti se pare vesti rele, nu este cazul. Iata cu ce vine echipat G502: flash, player muzical Walkman versiunea cea mai recenta 3.0 si interfata de camera foto Cyber-shot SE versiunea 2.0.

La capitolul mesagerie G502 nu sta rau, acesta suportand mesaje SMS, MMS si e-mail, avand incorporata si functia push e-mail. Mesajele SMS si MMS impart o casuta postala, e-mail-urile avand un inbox separat. Totodata inbox-ul de e-mail suporta pana la 100 de mesaje si protocoalele stadanrd POP3, IMAP4 si SMTP.

Performante de Walkman

La capitolul muzica G502 nu sta rau deloc. Asa cum am spus mai devreme acesta are incorporat ultima versiunea a player-ului Walkman 3.0 si vine cu setarile de rigoare, cum ar fi egalizatorul MegaBass, TrackID-ul sau Flight Mode-ul, dar care este inutil daca telefonul nu are un card SIM. Pacat pentru ca sunt multe alte modele de telefoane pe piata care functioneaza ca playere muzicale chiar daca telefonului ii lipseste cardul SIM.

Din pacate player-ul muzical suporta doar MP3-uri. Si asa, melodiile sunt sortate in functie de artist, gen si compozitor, iar acesta poate fi setat sa ruleze in fundal. Tot la acest capitol intra si radio-ul care este cu RDS si are nevoie de casti atasate pentru a functiona, acestea devenind antena.

Telefonul suporta si vizualizare de videoclipuri care sunt redate foarte bine chiar daca telefonul are un ecran de doar 2 inch cu 262.000 de culori. Asa cum era de asteptat, D-pad-ul va primi functii pentru player. Dar sa nu uitam sunetul. Cel redat prin difuzorul camuflat este bun. Din pacate castile nu sunt aceleasi care vin cu un telefon Walkman, dar sunetul ramane bun. Mai mult nici nu se poate cere de la un telefon care nu este dedicat muzicii.

Pozar modest

Camera foto a lui G502 este de doar 2 megapixeli, fara flash sau autofocus, lucru care nu face decat sa ne intristeze. Este cazul ca Sony Ericsson sa ridice putin stafete si sa inceapa sa incorporeze camere de macar 3 megapixeli telefoanelor generale si macar un autofocus.

Chiar daca telefonul suporta interfata Cyber-shot versiunea 2.0 asta nu il ajuta mult la marimea maxima de capatare de poze de 1600 x 1200 pixeli. Totusi, utilizatorul are la dispozitie mai multe moduri de fotografiere: normal, panoramic, frames si rafala, mai multe efecte, sepia, alb si negru sau negativ si posibilitatea de fotografiere in mediu insorit, innorat, in timpul noptii, dar sa fim seriosi, acestea nu te vor ajuta daca lumina nu este buna, pentru ca nu exista flash.

Camera foto reuseste sa faca si caputri video, dar nu te astepta la minuni. Sony Ericsson G502 va reusi sa filmeze intr-o rezolutie maxima QVGA la 15 fps si va salva filmele in format MP4.

Conectivitate

Surpriza placuta vine din partea conectivitatii. Avem GPRS si EDGE, ambele clasa 10 si 3G cu HSDPA, adica transfer de date de pana la 3,6 Mbps. Navigarile pe internet se fac cu ajutorul broswer-ului WAP 2.0/HTML sau NetFront versiunea 3.4. Totodata, Sony Ericsson G502 vine cu Google Maps preintalat.

La capitolul transfer de date de pe PC pe telefon si viceversa, telefonul dispune de USB si Bluetooth, ambele versiunea 2.0, Bluetooth-ul fiind cu A2DP, care te lasa sa conectezi casti wireless telefonului.

La final...

Sony Ericsson G502 este un telefon pentru cei cu buget scazut. Este un mid-level exceptional. La pretul care il are performantele lui sunt mai mult decat bune, mai ales la capitolul conectivitate unde 3G-ul guverneaza. Primeste puncte pentru infatisarea curata, capabilitatile Walkman si 3G, dar este tras in jos de camera foto de 2 megapixeli si poate, pana te obisnuiesti, de tastatura si D-pad-ul "valurit". Dar pentru ce a fost constuit sa fie, Sony Ericsson G502 este si va ramane un telefon de nota 10.

Galerie foto Sony Ericsson G502

Captare video de test cu Sony Ericsson G502



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea