Stiinta & Tehnologie

#slider #playstation #sony ericsson aino

Sony Ericsson Aino Review

Lansat impreuna cu Sony Ericsson Satio (Idou) si Sony Ericsson Yari, modelul Aino poate fi denumit un hibrid intre cele doua terminale, avand ecranul tactil a lui Satio si capabilitatile multimedia ale lui Yari. Desi pare telefon banal, Aino are cativa asi in maneca.

Telefonul mobil dispune de o paleta foarte larga de functii, iar in prezent poate fi achizitionat si in tara noastra in doua variante de culori, alb (Luminous White) si negru ( Obsidian Black).

Caracteristicile lui Aino

La prima vedere sony ericsson aino pare sa fie un dispozitiv multimedia cu ecran tactil, telefonul fiind relativ compact, dar sub aceasta "aparenta" se ascunde o tastatura fizica alfanumerica. Telefonul masoara 104 x 50 x 15,5 mm si cantareste in jur de 130 de grame. Ecranul dispozitivului este tactil si are o diagonala de 3 inch cu rezolutie WQVGA de 240 x 432 pixeli si suport pentru 16 milioane de culori. Ce face acest ecran mai special nu este rezolutia lui sau numarul de culori suportate, ci formatul wide de 16:9 pe care il poate reda. Spre deosebire de alte slidere, acest model nu are D-pad-ul asezat sub ecran, ci ascuns in interiorul terminalului alaturi de tastatura.

Carcasa lui Aino este confectionata din plastic mat, care nu retine urme de amprente. Singurele locuri care vor fi tinta amprentelor sunt ecranul si dunga lucioasa de design pe care o are telefonul. Tot pe partea frontala se gaseste si difuzorul telefonului, in schimb laturile modelului nu sunt foarte incarcate. Latura stanga prezinta slotul pentu atasarea incarcatorului sau a dock -ului de incarcare, cea dreapta vine cu doua butoane, cel de volum si cel dedicat camerei foto , latura de sus are un buton de blocare/deblocare ecran, iar latura inferioara dispune de difuzorul player-ului muzical. Partea dorsala este si ea simpla, aici aflandu-se doar camera foto de 8,1 MP si flash-ul LED.

Pachetul lui Sony Ericsson Aino este si el ceva mai special, pe langa cablul standard USB, incarcatorul telefonului sau manualele de utilizare, modelul mai dispune de o statie de tip "dock" pentru birou prin care utilizatorul isi poate incarca telefonul in timp ce vizioneaza videoclipuri sau filme. Tot la pachet utilizatorul va gasi si un set de casti, MH100, care se ataseaza unui receptor cu Bleutooth, astfel ascultarea muzicii se face wireless. Alaturi de acestea, Sony Ericsson Aino mai vine dotat si cu un card microSD de 8 GB.

Sub capacul partii din spate se afla un acumulator Li-Polimer cu o capacitate de 1000 mAh care in mod teoretic rezista pana la 370 de ore (15 zile) in modul stand-by si pana la patru ore de folosire continua. In timpul testelor, telefonul s-a comportat foarte bine mai ales in conditiile in care pentru ascultarea muzicii se folosesc doar castile Bluetooth. Acestea vor scadea considerabil viata bateriei, dar modelul rezista pana la doua zile de uzura medie, adica apeluri telefonice, folosirea player-ului muzical si video timp de o ora sau doua ore pe zi, navigarea pe internet in reprize sau partide de gaming pe telefon.

Totusi, una din trasaturile speciale ale telefonului este ecranul, partial, tactil pe care acesta il poseda. Acesta va putea fi folosit doar in meniul multimedia, adica muzica, video, galerie foto, aparat foto video sau jocuri daca este cazul. Altfel, terminalul se comporta asemenea unui slider normal. Aceasta functie nu este totusi o inovatie, LG lansat in urma cu doi ani modelul KF750 Secret, al carui meniu multimedia declanseaza abilitatile ecranului tactil. Totusi, display-ul sensibil la atingere va fi complet functional cu aplicatii compatibile touchscreen, desi altfel, ecranul va putea fi folosit doar in modul landscape cand modelul este inchis.

Odata glisat telefonul isi descopera atat D-Pad-ul, cat si tastatura fizica alfanumerica. Desi ar parea ca aceste doua elemente nu ar avea destul loc in spatiul alocat, butoanele sunt destul de mari, atat cele ale D-pad-ului, cat si cele ale tastaturi. Mai mult, deasupra D-Pad-ului a fost lasat un spatiu care ajuta utilizatorul foarte mult atunci cand foloseste primul rand de taste, degetele avand loc suficient sa se desfasoare. Plasarea butoanelor este cea standard pentru telefoanele Sony Ericsson, un D-pad format din sase butoane plus cel principal de navigare. Aici gasim tasta din stanga sus dedicata meniului Media, cel din dreapta lui Google Search, sub ele butoanele de apelare, respectiv terminare/respingere apel, iar sub ele butonul de shortcut-uri si cel de C/Cancel cu tasta OK/navigare asezata in mijlocul lor.

Meniul lui Sony Ericsson Aino

Meniul telefonului este meniul clasic Sony Ericsson, usor de utilizat, chiar intuitiv. Acesta se activeaza prin apasarea tastei principale din mijloc. In mod normal, meniul lui Aino este format din icoane asezate pe patru randuri si trei coloane, dar utilizatorul poate opta pentru afisarea submeniurilor in stil rotativ sau liniar. In modul stand-by, ecranul telefonului afiseaza semnalul, capacitatea bateriei, ora, data, operatorul de telefonie mobila si submeniurile.

La capitolul mesagerie, terminalul se prezinta normal, acesta suportand SMS-uri, MMS-uri si mesaje e-mail. Mesajele si MMS-urile sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand mesajele e-mail isi pastreaza un inbox separat. Totodata, e-mail-urile suporta protocoalele standard IMAP4 si POP3, plus atasamente de imagini.

Cand meniul Multimedia este activat utilizatorul va putea selecta alte cinci submeniuri: camera foto, galerie foto, player muzical, player video si radio. In mod normal radioul functioneaza doar daca telefonul are castile atasate. Vestea buna este ca prin sincronizarea Bluetooth radioul va functiona fara nicio problema. O alta caracterisitica aparte a lui Aino este functia de "Remote play" pentru consola de joc Playstation 3. Astfel modelul poate deveni o telecomanda pentru orice utilizator care poseda o consola de joc a celor de la Sony.

Muzica lui Sony Ericsson Aino

Functia Walkman este una dintre principalele trasaturi, in definitiv, Sony Ericsson Aino fiind un terminal dedicat divertismentului. MP3-player-ul incorporat este cea mai recenta versiune de Walkman 4.0 si suporta formate MP3 si AAC asemenea lui Yari sau lui sony ericsson w995. Melodiile sunt sortate in functie de artist, gen sau album. Utilizatorul are posibilitatea sa isi creeze propriile playlist-uri. Telefonul vine cu functii destul de importante de Loop, Shuffle, stereo enhancement si setari de egalizator cu functia de Mega Bass, plus o serie de setari manuale.

Melodiile sunt stocate pe memorie de 55 MB, dar pachetul telefonului vine cu un card microSD de 8 GB, Aino fiind printre primele modele Sony Ericsson care dispune de un card microSD si nu micro M2. Si in cazul acestui telefon optiunea TrackID este nelipsita. Cand vine vorba de transferul de muzica utilizatorul poate sa opteze pentru transferul clasic prin simplu USB, dar se recomanda ca transferul sa se faca printr-un program de comprimare.

Telefonul vine cu un set de casti care se ataseaza terminalului prin transformatorul cu Bluetooth de la pachet, avand astfel functii wireless. Transformatorul este dotat cu butoane dedicate pentru inceperea convorbirilor telefonice sau butoane pentru controlarea player-ului muzical, pe o latura aceasta avand tastele de Skip/Stop/Play si pe alta cele de volum. Totodata, acesta este compatibil cu mufa standard de 3,5 mm. Setul de casti MH100 sunt model intra-auriculare, cu bulb, foarte confortabile si pentru cei cu urechi mici.

Daca cumva castile de la pachet nu sunt multumitoare sau mai rau, s-au defectat, utilizatorul poate opta pentru orice set de casti audio cu mufa de 3,5 mm. Telefonul nu va avea nicio problema sa sincronizeze modelul cu player-ul muzica, tehnologia fiind de fapt incorporata in transformatorul care vine la pachet.

Camera foto de 8 MP


Spre deosebire de alte slidere, camera foto a lui Aino nu este ascunsa in interiorul telefonului. Pentru a capta imaginea, utilizatorul va folosi butonul dedicat de pe latura dreapta care acum are rol de declansator. Daca telefonul este deschis (glisat) atunci cand utilizatorul doreste sa intre in modul camerei foto, pe ecranul acestuia va aparea o scurta animatie care il indeamna sa inchida telefonul. Sony Ericsson Aino are o camera foto de 8 MP care inseamna o rezolutie maxima de 3264 x 2448 pixeli, iar calitatea fotografiilor este foarte buna.

Sony Ericsson Aino are autofocus, stabilizator de imagine, Touch focus, flash LED, tehnologia de detectare a fetei si functii geo-tagging. Camera este in stare sa faca inregistrari video la o rezolutie VGA de 640 x 480 pixeli cu 30 fps (frame per second - cadre/secunda). Senzorului nu ii lipsesc efectele de imagini ca Negative, Sepia sau Grayscale, etc si moduri de fotografiere pe timp de noapte, fotografiere panoramica, etc. Mai mult, atat camera foto, cat si cea video sunt capabile sa capteze imagini in format wide de 16:9. Totusi, camera foto va putea fotografia astfel numai cu 6 MP si nu cu 8 MP.

Imaginile captate de Aino sunt de calitate multumitoare, chiar foarte buna in majoritatea cazurilor. Din pacate telefonul nu se descurca prea bine atunci cand trebuie sa foloseasca flash-ul din dotare. In aceste cazuri, de foarte multe ori, imaginea va fi supraexpusa la lumina. Totusi, zgomotul de imagine este foarte bine tinut sub control, iar culorile captate in fotografii nu sunt suprasaturate. In unele cazuri culorile pot fi suprasaturate, dar in mare detaliile sunt captate bine.

Conectivitate

Sony Ericsson Aino dispune de o conectivitate ridicata, avand toata paleta de conexiuni posibile. De la standardele GPRS clasa 32, EDGE tot clasa 32, Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB, lista continua cu 3G cu HSDPA si Wi-Fi 802.11 b/g cu tehnologie DLNA.

Navigarea pe Internet se face destul de usor pentru ca Aino dispune de broswer-u WAP versiunea 2.0 cu suport xHTML si HTML, dar si flash. Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Daca utilizatorul va selecta optiunea de Mass Storage Device, va trebuie sa aiba un card microSD inserat in telefon.

In caz ca acesta lipseste, transferul de date se va face prin programul PC Suite II, care se afla pe CD-ul din pachet. Sony Ericsson Aino vine si cu receptor GPS incorporat, iar informatiile pentru functia de aGPS se pot descarca prin conectivitate 2G, 3G sau Wi-Fi. Utilizatorul se poate folosi si de serviciul Google Maps.

Ultimul cuvant

Cu Aino, Sony Ericsson reuseste sa faca inca un pas care le poate garanta succesul. Intreaga paleta de functionalitati si trasaturi il fac pe Aino un model multimedia mai mult decat capabil, mai mult, terminalul are si trasaturi serioase de smartphone. Modelul puncteaza atat la capitolul infatisare, cat si la cel de functii ca: Bluetooth/wireless, conectivitatea ridicata, calitatea buna a imaginilor captate, modul wide de vizualizare de filme, statia de tip dock, setul de casti bun sau calitatea sunetului redat de player-ul muzical si chiar functia de telecomanda pentru PlayStation.

Este foarte posibil ca multi utilizatori sa nu gaseasca aceasta ultima trasatura ceva special, dar cu ea modelul are ceva in plus fata de rivaliidin aceeasi clasa. Modelului i se pot reprosa putine lucruri, ca faptul ca ecranul tactil nu se extinde peste meniul Multimedia, dar altfel Sony Ericsson Aino este unul dintre modelele care ar putea salva imaginea companiei.

Galerie foto cu Sony Ericsson Aino

Galerie foto cu imagini captate de Sony Ericsson Aino

Test video realizat cu Sony Ericsson Aino

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea