Stiinta & Tehnologie

#sofat #gena #variatia genetica

Sofatul prost este genetic

Neurologii de la institutul UC Irvine au ajuns la concluzia ca sofatul prost este de fapt o trasatura genetica.

Studiul americanilor a fost recent publicat in revista Cerebral Cortex .

Variatie genetica

Analiza facuta de oamenii de stiinta de la UC Irvine au inclus o serie de oameni care prezentau o anumita variatie genetica. Aceasta se pare este de vina pentru sofatul prost al unor persoane. Oamenii care prezinta aceasta gena nu sunt in stare sa conduca bine de la bun inceput, totodata acestia invata mai greu si uita mult mai repede lucrurile in legatura cu sofatul (sau alte activitati in general) decat cei care nu au aceasta gena.

Testul facut de neurologi a inclus un numar de 29 de persoane, 22 dintre ele fara variatia genetica si sapte cu ea. Fiecare dintre ei a trebuit sa sofeze un traseu virtual determinat de 15 ori care prezenta curbe periculoase, intoarceri si alte manevre. Dupa o pauza de patru zile cei 29 de "cobai" au refacut traseul.

Limitare

Dupa test, oamenii de stiinta au descoperit ca variatia genetica este de fapt vinovata pentru o anumita limitare de proteine care afecteaza factorul neurotropic. Denumita BDNF (brain-derived neurotrophic factor), aceasta are rolul de a imbunatati comunicarea dintre celulele creierului si de a pastra o functionare mai buna a acestora.

"In general acesti oameni fac mai multe greseli de la inceput si uita mai multe lucuri in timp", a declarat doctorul Steven Cramer, profesor de neurologie si autorul studiului publicat in Cerebral Cortex.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea