Stiinta & Tehnologie

#supraincarcare #acumulator #baterie auto

Semne ca bateria masinii este supraincarcata

Bateriile auto sunt supuse unor solicitari in fiecare zi, indiferent de conditiile de sofat. Porniri repetate, incalzire, sarcini electrice grele, toate acestea subliniaza faptul ca bateriile trebuie sa reziste, in mod regulat, tuturor “cerintelor” automobilului si bineinteles ale soferului. In ciuda acestui fapt, bateriile auto au nevoie de foarte putine ingrijiri si de regula ele dau randament pe toata perioada vietii.

Bateria auto reprezinta sursa de energie pentru toate componentele electrice dintr-o masina atunci cand motorul este oprit. De la radio la bujii, fiecare dispozitiv electric din masina trage curentul necesar de la , care stocheaza energia creata de alternator. In timp ce motorul este pornit, alternatorul incarca bateria masinii si pune in functiune toate dispozitivele electronice.

Atunci cand o baterie este supraincarcata, aceasta se poate deteriora atat pe ea, cat si componentele electronice ale automobilului. Acest lucru este adesea rezultatul unei probleme cu sistemul electric al masinii, compus din alternator si regulator de tensiune. In circumstante neobisnuite, cum ar fi atunci cand un alternator supraincalzeste sistemul electric, bateria se poate deteriora rapid. Alte aspect ale unei baterii supraincarcate gasiti in randurile de mai jos.

Scurgeri

Supraincarcarea intr-o provoaca o acumulare de gaze de hidrogen , care creeaza presiune in interiorul carcasei bateriei. Aceasta presiune forteaza eliminarea electrolitului prin orice deschidere, cum ar fi orificii sau capacele de umplere din partea de sus a bateriei. Aceasta presiune poate provica fisuri in carcasa, ducand la scurgeri de electrolit.

Incalzire

Cele mai des intalnite baterii auto sunt acide, cu placi din plumb, iar atunci cand o baterie se supraincarca, placile din plumb se sedimenteaza, cauzand pierderea capacitatii de a detine o sarcina electrica. Aceasta creeaza rezistenta la curentul electric, iar excesul de incarcatura electrica este radiat sub forma de caldura. Acest lucru face ca acumulatorul sa se simta cald sau fierbinte la atingere dupa ce  s-a circulat cu autovehiculul.

Umflaturi

O baterie supraincarcata creeaza repede cantitati excesive de gaz pe baza de hidrogen. Aceasta acumulare de gaz creeaza la randul ei presiune din interiorul carcasei bateriei, presiune care duce la deformarea (umflarea) carcasei. Peretii, care in mod normal sunt plati, si partea superioara a acumulatorului vor aparea ceva mai rotunjiti sau bombati. In unele cazuri, bateria poate crapa sau, mai grav, chiar exploda.

Nivel scazut de electrolit

Nivelul scazut de electrolit este un simptom ce semnalizeaza ca alternatorul supraincarca bateria. Nivelul de electroliti din baterie scade deoarece caldura generata de cauzeaza evaporarea electrolitilor.

Sursa foto : howstuffworks.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea