Stiinta & Tehnologie

#samsung s8300 #ultratouch #amoled #ecran tactil #touchscreen

Samsung S8300 UltraTOUCH Review

Modelul Samsung S8300 UltraTOUCH a fost lansat oficiale pe piata in luna martie a lui 2009 si este cunoscut sub diferite nume, S8300, UltraTOUCH, Tocco Ultra sau Tocco Ultra Edition.

Terminalul este un slider care vine echipat cu ecran tactil si camera foto de 8 MP. In prezent, modelul poate fi achizitionat si in Romania, in trei variante de culori, rosu (Platinum Red), albastru (Platinum Blue) si auriu (Gold).

Caracteristicile lui S8300 UltraTOUCH

Spre deosebire de alte terminale de la Samsung, care se doreau fashion, dar nu prea reuseau, look-ul lui Samsung UltraTOUCH este extraordinar. Telefonul masoara 110 x 51,5 x 12,7 mm si cantareste 105 grame. Terminalul face parte din familia Ultra de la Samsung, dar spre deosebire de fratii lui, acest model este de fapt cel mai gros, avand doar 12,7 mm. Astfel, telefonul reuseste sa fie unul din cele mai prezentabile din aceasta gama. Carcasa terminalului este confectionata din aluminiu si plastic de calitate buna cu aspect mat, care nu retine amprente.

Partea frontala a lui Samsung S8300 UltraTOUCH este ocupata de ecranul AMOLED, sensibil la atingere cu o diagonala de 2,8 inch care afiseaza pana la 16 milioane de culori si are rezolutie QVGA de 240 x 400 pixeli. Deasupra ecranului gasim camera de rezolutie VGA pentru teleconferinte si difuzorul. Ecranul este destul de mare, are rezolutie buna, dar ca majoritatea telefoanelor mobile, are o problema cu lumina solara directa. Totodata, suprafata lucioasa a ecranului va fi tinta amprentelor.

D-pad-ul care se afla sub ecran si este compus din trei butoane fizice. In extremitati sunt asezate cele doua taste, de apelare (stanga) si terminare/respingere apel (dreapta), iar in mijloc un buton rombic care are functie de "back" (revenire in meniul anterior).

La glisarea telefonului descoperim tastatura fizica standard alfanumerica. Aceasta este de plastic si plata, butoanele fiind delimitate prin canale foarte subtiri. Din pacate, tastaturile plate produc unele inconveniente, dar desi aceasta se foloseste usor, primul rand de butoane este destul de inaccesibil din cauza partii superioare glisate. Totodata, tastele au sonor. Acesta poate fi dezactivat prin butonul de volum care se afla pe latura stanga a telefonului. Tot de aici se activeaza, dezactiveaza sau seteaza intesitatea vibratiilor tactile ale tastelor virtuale.

Pe latura stanga a telefonului gasim doar butonul de volum. Pe latura dreapta este plasata tasta dedicata aparatului foto, butonul de blocare/deblocare ecran si slotul pentru atasare periferice (casti audio, incarcator si cablu USB). Latura superioara nu are nici un buton si in aceasi situatie este si latura inferioara. Sub capacul de plastic al telefonului gasim bateria standard Litiu-Ion cu capacitate de 880 mAh. Din pacate, viata bateriei este destul de scurta mai ales daca utilizatorul foloseste player-ul muzical.

Camera foto a telefonului este dezvaluita atunci cand telefonul este glisat. Obiectivul foto a lui Samsung S8300 UltraTOUCH este de 8 MP, are flash LED, oglinda pentru autoportrete, autofocus, stabilizator de imagini si tehnologie de detectare a fetei. Slotul cardului SIM si cel microSD se afla pozitionate in dreptul bateriei, acest lucru reprezentand un incovenient atunci cand utilizatorul doreste sa inlocuiasca cardul microSD.

Meniul lui Samsung S8300

Asemenea altor modele Samsung cu ecran tactil si acest telefon vine dotat cu interfata TouchWiz, cea mai recenta versiune. In mod stand-by, ecranul lui Samsung S8300 afiseaza orizonal sus, starea bateriei, semnalul si ora, iar in partea de jos a display-ului exista o bara pe care sunt asezate diferite shortcut-uri (trei in total) care corespund tastaturii virtuale de telefon, agendei (contacte) si meniului principal. Deasupra benzii cu shortcut-uri exista inca o bara asezata pe vertical. Aici utilizatorul isi poate adauga o serie de widget-uri, de la player muzical si radio, la galerie foto, Bluetooth sau altele.

Meniul lui Samsung S8300 UltraTOUCH este aranjat in stil matrice cu icoane asezate pe patru randuri si trei coloane. Samsung S8300 UltraTOUCH suporta mesaje SMS, MMS si mesaje e-mail. SMS-urile si MMS-urile impart o casuta postala, iar e-mail-urile isi fac loc intr-un inbox separat. Mesajele e-mail suporta protocoalele standard IMAP si POP3.

Player-ul muzical al lui S8300 UltraTOUCH

Memoria interna a telefonului de doar 80 MB, dar marirea spatiului de stocare se poate face pana la 16 GB. Formatele muzicale pe care terminalul le suporta sunt MP3, AAC si WMA, iar odata incarcate melodiile in memoria lui UltraTOUCH, acestea pot fi sortate in functie de artist, album, gen si compozitor.

Transferul melodiilor se face relativ usor. Daca nu vrei sa incarci melodiile direct pe cardul microSD print-un card reader, va trebui sa instalezi programele din pachet, Samsung PC Studio. O versiunea mai veche deja instalata nu va functiona. Vei avea nevoie de noua varianta pentru ca telefonul sa fie detectat de PC. Transferul de mai multe fisiere deodata, necesita mai mult timp. Totodata, pentru ca telefonul sa fie "vazut" de PC ca un dispozitiv de stocare de date, telefonul trebuie sa aiba inserat cardul microSD. Din pacate terminalul nu vine cu unul la pachet.

Sunetul redat de player este foarte bun atat prin singurul difuzor al telefonului cat si prin casti. Cablul dispune de un transformator cu slot de 3,5 mm si telefonul vine cu un set de casti intra-auriculare cu bulb, mult mai comode pentru cei cu urechi mici. Daca te-ai saturat de muzica din player, ai la dispozitie radioul. Vor trebui atasate castile, pentru ca acestea au rol de antena.

Foto/video cu S8300 UltraTOUCH

Camera foto a lui Samsung S8300 UltraTOUCH este de 8 MP si vine dotat cu flash LED, oglinda pentru autoportrete, autofocus, stabilizator de imagini si tehnologie de detectare a fetei si mod WDR (Wide Dynamic Range). Meniul camerei foto este usor de folosit prin ecranul tactil al telefonului. De la setari ISO pana la functii in diferite moduri, telefonul le are pe toate. Utilizatorul are si posibilitatea sa supuna imaginile captate unor schimbari prin diferite filtre, ca sepia, monocrom, blur, negativ si altele.

Din pacate, chiar daca vine echipat cu un senzor foto generos, Samsung S8300 nu face cele mai reusite fotografii. Ca in cazul altor telefoane mobile, cele mai reusite capturi foto se vor face in lumina naturala. In mediu inchis sau cu mai putina lumina, imaginile tind sa afiseze zgomot de imagine mai pronuntat, iar unele culori sa devina suprasaturate.

Totusi, Samsung S8300 UltraTOUCH poate inregistra si capturi video in rezolutie maxima D1, adica la o rezolutie de 704 x 480 pixeli, adica calitate TV NTSC. Aceste capturi sunt facute cu maxim 30 fps (frame per second). Telefonul mai suporta capturi video in format VGA si QVGA. Filmele vor fi salvate in format MP4. Tot in acest format pot fi vizualizate fi videoclipuri pe telefon, dar S8300 vine si cu suport DviX, XviD, H.263, H.264 si WMV9.

Conectivitate

Conectivitatea in cazul lui Samsung S8300 UltraTOUCH este buna, pentru ca telefonul dispune GPRS, EDGE si 3G cu suport HSDPA. Totusi, pretul il face pe S8300 un telefon din categoria high-end si din pacate acesta nu are Wi-Fi. Partea buna este ca telefonul vine cu serviciile Google Search, Maps si Mail preintalate.

Pentru navigarile pe Internet, utilizatorul are la dispozitie broswerele WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML. Samsung UltraTOUCH dispune de USB 2.0 si Bluetooth 2.1 cu suport A2DP. Telefonul mai dispune si de antena GPS cu functii aGPS, dar nu are soft de navigatie, in schimb acesta poate fi instalat ulterior.

Ultimul cuvant

Samsung S8300 UltraTOUCH este unul din telefoanele care reuseste sa iti tina in echilibru caracteristicile bune si rele. Telefonul este unul din cele mai aratoase modele existente pe piata, sistemul de glisare fiind dintre cele mai stabile. S8300 mai puncteaza si prin ecranul tactil, capacitatile camerei foto si mai ales sunetul player-ului muzical.

Totusi, gloria telefonului este umbrita de dificultatea pe care utilizatorul o intampina atunci cand foloseste programul PC Suite, viata acumulatorului care este destul de scurta si lipsa conectivitatii Wi-Fi. Pentru unii pretul telefonului ar putea parea cam mare in comparatie cu lista de specificatii tehnice pe care S8300 UltraTOUCH o prezinta.

Galerie foto cu Samsung S8300 UltraTOUCH

Galerie foto cu imagini captate de Samsung S8300 UltraTOUCH

Samsung S8300 UltraTOUCH - Test video

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea