Stiinta & Tehnologie

Samsung i900 Omnia Review

Samsung i900 Omnia s-a lansat de curand si in tara noastra. Telefonul a fost conceput ca un rival a celebrului Apple iPhone.

1. Inceput
2. In detaliu
3. Inteligenta Artificiala
4. Incheiere

Business si multimedia

Acest telefon este un smartphone dedicat segmentului business. Totusi, datorita multiplelor aplicatii multimedia, Samsung Omnia ar putea fi telefonul ideal dedicat divertismentului. Omnia ii face concurenta iPhone-ului, dar si lui HTC Diamond. Atuurile terminalului Samsung sunt designul, conectivitatea si sistemul de operare Windows Mobile. Dispozitivul este unul din cele mai aratoase terminale cu acest sistem de operare.

Samsung i900 Omnia este un candybar care masoara 112 x 56,9 x 12,5 mm si cantareste 122 de grame. Asa cum era de asteptat, partea frontala este ocupata de ecranul de 3,2 inch, sensibil la atingere, cu rezolutie de 240 x 400 pixeli si 256.000 de culori. Deasupra ecranului gasim difuzorul telefonului, senzorul de lumina si camera secundara VGA pentru videoconferinte .

Sub ecran se afla D-Pad-ul format din 3 butoate fizice. Butoanele de apelare si terminare/respingere apel sunt pozitionate in extremitati, iar butonul de navigare este in mijloc. Tasta de terminare/respingere apel are si rol de blocare a telefonului, iar cea din mijloc devine un mouse de navigat telefonul, foarte folositor daca utilizatorul nu este adeptul stylus-ului.

Spre deosebire de HTC Diamond sau alte smartphone-uri care utilizeaza stylus-ul, Samsung Omnia il are in exterior. Acesta poate fi agatat cu un snur de telefon, printr-un orificu dedicat. Adevarul este ca nu este cel mai placut mod de a tine un asemenea obiect dupa tine, pentru ca astfel, ecranul telefonului poate fi zgariat foarte usor.

Laturile lui Omnia care nu sunt foarte incarcate. Cea stanga prezinta locasul de agatare a stylus-ului si slotul de atasare periferice, incarcator, casti si cablu USB. Latura dreapta este incarcata de un buton de shortcut catre meniul principal, butoanele de volum si butonul declansator al camerei foto . Latura superioara are tasta de oprire/pornire a terminalului si un buton "ascuns" de resetare. Latura inferioara are doar un orificiu care este microfonul telefonului.

Partea dorsala este ocupata doar de camera foto de 5 megapixeli si flash-ul ei. Suprafata de plastic este mata, un lucru benefic, deoarece astfel amprentele nu stirbesc look-ul terminalului.

Tot aici trebuie mentionata si bateria care se afla sub capac. Samsung Omnia este alimentat de o baterie standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1440 mAh, care in mod teoretic rezista in modul stand-by pana la 500 de ore si aproximativ 6 ore de convorbiri. Primele utilizari ale telefonului vor seca bateria telefonului foarte repede. Dar dupa cateva incarcari, Samsung Omnia rezista si se incadreaza in timpii mentionati de companie.

Sistem de operare Windows

Telefonul Samsung Omnia ruleaza sistemul de operare Windows Mobile, versiunea cea mai recenta 6.1. Spre deosebire de HTC Diamond, telefonul se descurca mult mai bine cand vine vorba de navigarile pe telefon. Terminalul are un procesor Marvell PXA312 de 624MHz, memoriea RAM de 128 MB RAM si ROM de 256 MB, plus cei 8 GB (sau 16 GB) de memorie interna.

Este de mentionat faptul ca ecranul telefonului trebuie calibrat bine de la bun inceput. Pentru acest lucru este recomandata utilizarea stylus-ului din dotare. Daca aceasta nu a fost reusita vei avea surpriza ca ecranul tactil sa nu raspunda corect comenzilor tale.

Calibrarea ecranului se face din meniul Settings/System si alegerea optiunii Screen. Aici utilizatorul va gasi un buton numit Align Screen de unde se poate reface procedura. Tot din meniul Settings/System utilizatorul poate activa sau dezactiva mouse-ul (butonul fizic de sub ecran). Optiunea Finger Mouse lasa utilizatorul sa foloseasca butonul de navigare fizic ca tasta normala in 4 directii sau ca mouse. Meniul System gazduieste si senzorul de miscare a lui Omnia . Activat acesta va afisa imaginea de fundal a ecranului vertical sau orizontal, depinde cum este tinut terminalul. La fel se vor misca si restul aplicatilor din telefon atunci cand senzorul de miscare este pus in functiune.

In mod stand-by ecranul lui Samsung Omnia afiseaza bara de start Windows (sus), o bara de meniuri, Telefon si Meniul principal (jos), iar vertical, in partea stanga avem o alta bara pe care se pot aseza diferite shortcut-uri (15 in total). Pentru a ajunge la toate, utilizatorul poate face scroll in susul si in josul barii, doar prin simpla gesticulare cu degetul pe ecran. Shorcut-urile de aici sunt de fapt widget-uri Windows care pot fi trase inafara barii sau ascunse pe ea. Personalizarea ecranului principal este foarte variata, fiecare utilizator in parte avand la dispozitie o multitudine de widget-uri.

Chiar daca Samsung Omnia ruleaza sistemul de operare Windows Mobile avem de-a face cu meniul normal de matrice. O parte din meniu poate fi accesat prin butonul de start, stanga sus. Utilizatorul are la dispozitie suita Office Mobile, Calendar, Contacts, Internet Explorer, Mesagerie, telefon, Programe, Setari si meniul de Ajutor. Chiar daca dispune de broswer-ul Internet Explorer, Omnia vine cu Opera Mini preinstalat. Acesta poate fi gasit in meniul Programs, acolo unde utilizatorul mai descopera programe ca Windows Media player-ul classic, MSN messenger, YouTube sau GPS-ul. Office-ul este compus din Excel, OneNote, PowerPoint si Word, plus "sustinerea morala" a lui Java, .ZIP si Adobe Reader.

Totodata, meniul principal se acceseaza si prin tasta tactila Main Menu (dreapta jos). In acest mod meniul afisat de Omnia este cel stadard de matrice cu icoanele asezate pe 4 randuri si 3 coloane. Totusi, ecranul este dublu, utilizatorul putand accesa inca o serie de meniuri prin apasarea unui triunghi alb aflat pe bara de jos, intre submeniurile Shortcuts si Exit.

Mesageria

Spre deosebire de iPhone, acest telefon suporta MMS-uri. Pe langa ele avem stadardele SMS, mesajele EMS, plus mesaje e-mail si mesaje instante. In cazul lui Samsung i900 Omnia , SMS-urile, EMS-urile si MMS-urile si e-mail-urile au un inbox comun, lucru neobisnuit pentru Windows Mobile, dar cunoscut totusi utilizatorilor de BlackBerry.

Pentru unii e-mail-ul de Windows Mobile nu mai prezinta secrete, pentru restul, acesta se foloseste in acelasi mod ca in cazul altor telefoane, iti setezi mai intai adresa de mail, ca apoi sa ai la dispoztie casuta postala. Daca ti se pare ca scrisul e prea mic ai la dispozitie functii de zoom in sau dupa caz, zoom out. Serviciul de e-mail a lui Samsung Omnia suporta protocoale stadard POP3 si IMAP cu functii de Push e-mail.

Samsung Omnia dispune de o tastatura Samsung "20 key" (compact QWERTY), adica nici QWERTY nici alfanumerica, o varianta virtuala a tastaturii lui Sony Ericsson P1i. Dar, pe bara de jos, intre submeniurile SEND si MENU exista o mica icoana triunghiulara. De aici ai posibilitatea de schimbare a tastaturii, in QWERTY, aflanumerica (Phone keyboad) sau chiar tastatura de PC (9 key keyboard). Poti alege sa tastezi cu degetele sau cu stylus-ul.

Este adevarat ca primele mesaje trimise in acest fel iti vor lua mai mult timp decat anticipezi. Tousi, ecranul lui Omnia are reactie haptica, iar atunci cand tastele sunt apasate, utilizatorul va avea o reactie de vibrare. Daca senzorul de miscare este activat, tastatura lui Samsung Omnia va fi afisata in functie de pozitionarea terminalului, vertical sau orizonatal.

Player muzical

Ca telefon business, player-ul muzical al lui Samsung Omnia se prezinta bine. Ca telefon multimedia lucrurile nu mai stau asa roz. Problema este ca sunetul nu este cel mai bun posibil indiferent la ce nivel vei tine volumul sau daca sunt sau nu atasate castile. Acestea nu pot reda sunetele de bas si chiar daca volumul este dat la maxim vei avea problema de auditie, mai ales daca esti pe strada.

Totusi castile lui Omnia sunt mult mai comode decat altele. Asemenea celor de la Sony Ericsson, Samsung Omnia are casti intra-auriculare care se fixeaza mult mai bine in ureche. Tot aici ne lovim de inca o problema, aceea ca nu exista un transformator cu mufa de 3,5 mm, aceste casti avand doar mufa proprietare Samsung. Pe firul castilor de afla handsfree-ul, acest fiind de fapt scopul principal al acestora.

Player-ul muzical suporta formate MP3, AAC, AAC+, WMA, OGG si AMR, iar melodiile stocate pot fi sortate dupa album, artist, sau gen. Din pacate player-ul nu suporta functii de egalizator, shuffle sau repeat. Formatele video suportate de Samsung Omnia sunt DivX, XviD, WMV si MP4.

Daca te-ai saturat de muzica stocata pe cei 8 GB de memorie interna poti incerca radio-ul FM. Bineinteles ca ai nevoie de casti atasate, pentru ca acestea, ca in cazul altor telefoane, au rol de antena. Ai posibilitatea de scanare automata dupa un post radio, dar poti cauta posturi radio si manual. Totodata acest telefon iti va indica pe ecran si postul de radio selectat.

Galerie si camera foto/video

Camera foto de care dispune Samsung i900 Omnia este de 5 megapixeli, adica poate sa capteze imagini la o rezolutie maxima de 2592 x 1944 pixeli. In plus obiectivul foto dispune de flash, de autofocus si stabilizator de imagine lucru care nu poate decat sa ne bucure. Calitatea pozelor este foarte buna, iar zgomotul de imagine este tinut sub control impecabil. Autofocusul isi face treaba, iar stabilizatorul de imagine ajuta foarte mult atunci cand fotografiile se fac de la apropiere.

Este de mentionat faptul ca lentila de plastic care protejeaza obiectivul camerei se poate murdari usor sau pastreaza amprentele. Inainte de a capta o imagine, asigurati-va ca lentina este curata pentru a evita surprize la sfarsit. Camera foto dispune de moduri de fotografiere sigle, burst, mozaic, panoramic sau smile (tehnologia de detectare a zambetului).

Totodata, Samsung Omnia poate capta imagini in modul portrait, landscape, sports (subiect in miscare), indoor, beach/snow, sunset, dusk/dawn, fireworks, night mode etc, poate capta imagini la o rezolutie minima de 320 x 240 pixeli sau la cea maxima de 2560 x 1920 pixeli.

Capturile video se pot face in moduri normal, pentru MMS-uri sau slow motion. Rezolutia maxima de captare este de 640 x 480 pixeli, iar cea minima de 176 x 144 pixeli (rezolutie QCIF). Focusul capturilor video poate fi automat sau macro, iar videoclipurile sunt salvate in format MP4.

Conectivitate

Aici nu avem ce sa-i reprosam acestui telefon. Samsung Omnia are GPRS clasa 12 cu viteze de download cuprinse intre 32 - 48 kbps, EDGE tot clasa 12 cu viteze de download de 236,8 kbps, 3G cu HSDPA (7,2 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB. Navigarea pe internet se face usor, pentru ca Samsung Omnia dispune atat de broswer-ul Windows, Internet Explorer, cat si de Opera Mini sau de WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML. In plus ai posibilitatea de zoom pentru citirea textelor mult mai usor.

Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Cablul USB are si rol de incarcator, dar lasand deoparte acest aspect, in clipa cand cablul este conectat la PC ai posibilitatea sa alegi intre Active Sync si Disk Drive. Prima optiune necesita in schimb instalarea driverelor de pe CD-ul din pachet. Din pacate chiar daca vei selecta modul "Mass storage device", computerul iti va da o eroare si nu va vedea telefonul atasat. ActiveSync-ul de pe CD-ul de la pachet trebuie instalat pentru transferul de date PC - telefon si vice-versa. Astfel, ai posibilitatea sa stochezi muzica, poze filme si ce mai ai nevoie pe telefon. Transferul se face rapid asa ca nu vei imbatrani in fata PC-ului.

Samsung Omnia vine si cu receptor GPS incorporat, iar informatiile pentru functia de aGPS se pot descarca prin Wi-Fi sau conectivitate 2G/3G. Totodata, terminalul vine cu Google Maps preinstalat care se descurca foarte bine, iar vizibilitatea pe ecran este foarte buna pentru ca ecranul telefonului este destul de mare.

Ultimul cuvant

Atat ca smartphone cat si ca terminal multimedia, Samsung Omnia se descurca admirabil. Primeste puncte pentru look-ul compact, capabilitatile lui de conectivitate, ecranul cu reactie tactila, capabilitatile camerei foto/video si mai ales pentru conectivitatea ridicata. Samsung Omnia demonstreaza tot ce a promis pana acum.

Este totusi depunctat de player-ul muzical care nu se descurca prea bine si de faptul ca stylus-ul nu are un locas propriu in corpul telefonului si trebuie atasat printr-un fir, mai ales ca poate zgaria ecranul. Cea mai neagra bila o primeste totusi pentru lipsa suportlui flash din broswerele web. In mare Samsung i900 Omnia se prezinta mult mai bine decat rivalii Apple iPhone sau HTC Diamond. Samsung Omnia ne-a fost pus la dispozitie de Samsung Electronics Romania .

Galerie foto cu Samsung i900 Omnia

Galerie foto de imagini captate cu Samsung i900 Omnia

Captura video facuta cu Samsung i900 Omnia la rezolutie de 640 x 480 pixeli - filmare normala.



Captura video facuta cu Samsung i900 Omnia la o rezolutie de 640 x 480 pixeli cu 30 fps - captura in slow motion.



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea