Stiinta & Tehnologie

#prieten #robot #ajutor #tehnologie

Robotul, cel mai bun ajutor si prieten al tau

Ai observat si tu prin cate schimbari am trecut in ultima vreme? De la fixuri, faxuri si scrisori fizice am avansat la telefoane inteligente care ne conecteaza cu persoane din toate colturile lumii, la masini ce ne conduc singure si la toata informatia de care avem nevoie la doar cateva click-uri distanta.

Viata noastra a devenit considerabil mai usoara din multe puncte de vedere. Iar toate din cauza unei singure descoperiri:

Internetul

Asta a facut posibil tot ce am realizat. Fara el tot ce se intampla in ziua de astazi ar fi fost doar un vis frumos.

Puteam sa ne luam la revedere de la email-uri instante, contactat parteneri de afaceri de peste hotare in cateva minute si de la un program eficace.

Dar cat va mai continua aceasta crestere?

Ei bine, specialistii spun ca evolutia care a avut loc in ultima vreme ar fi durat de 20 de ori mai mult daca strabunicii nostri ar fi implementat-o. Asta insemnand aproximativ 100 de ani.

Partea interesanta este ca aceasta crestere va continua. Curba dezvoltarii se va marii la 30, 40 sau chiar 50. Practic ne vom dezvolta foaaaarte rapid.

Si cum se va manifesta?

Sunt mai multe moduri. Dar cel mai probabil primul care ti-a venit in minte are legatura cu roboti.

Si ai mare dreptate.

Cand coeficientul de inteligenta al calculatoarelor si robotilor se va mari, ei vor deveni din ce in ce mai productivi si folositori.

Asa cum calculatoarele, laptopurile si telefoanele inteligente au fost marea schimbare a anilor 2000, care a facut furori in acea vreme si care cu siguranta ne-a schimbat viata. Robotii vor reprezenta urmatorul pas major in evolutia umanitatii, pe care o putem asemana cu dezvoltarea tehnologieni in anii 2000.

insa din cate am observat ideea de roboti inteligenti pare destul de infricosatoare pentru unii.

Adica cu siguranta cativa dintre noi s-au gandit la cel putin un mod in care lumea s-ar putea sfarsii din cauza lor.

Dar sa se adevereasca aceste filme? Parerea mea este ca nu, si iata de ce:

Daca te-ai nascut dupa anii 2000, atunci ai avut parte de Internet toata viata ta. in schimb generatia secolului 20 a fost nevoita sa se acomodeze cu el.

Bunicii si parintii nostri nici n-au auzit de termeni precum: WiFi, smartphone, website, calculator si asa mai departe. Pentru ei aparitia acestor tehnologii, noi la momentul acela, a reprezentat o surpriza.

Nimeni de pe vremea aceea nu se gandea ca o bucata de metal chiar te poate ajuta sa comunici cu orice persoana de pe glob. si cu siguranta erau ingrijorati de toata dezvoltarea care i-a lovit brusc.

Si nu au fost singurii. Uita-te la noi peste douazeci de ani cu aceleasi intrebari si ganduri:

"Oare aceasta tehnologie chiar ne va ajuta?"

"Robotii astia sa fie chiar atat de buni?"

"Sigur aparitia lor nu e un semn bun."

Dar iata-ne acum, ajutandu-ne 24/7 de ceva ce rudele noastre de acum 20 de ani considerau un pericol.

Totusi, daca deja am trecut prin asta, de ce inca ne este frica?

Ei bine, pentru ca asa suntem noi conceputi. Ne este frica sa iesim din zona noastra de confort. Chiar daca am evoluat mult de la aparitia calculatoarelor si Internetului, aceasta evolutie a fost ascendenta.

In schimb, crearea si implementarea robotilor ar insemna un pas urias. Drept urmare suntem ingrijorati de efectul pe care acestia il vor avea asupra vietilor noastre.

Dar hai sa vedem ce lucruri pot face si cum ar putea interveni robotii in viata noastra de zi cu zi.

Eficientizarea timpului

Robotii ar fi buni la multe lucruri. Dar de departe punctul lor forte ar fi sa ne ajute sa castigam timp in munca de zi cu zi.

Si nu ma refer ca se vor misca asemenea lui Flash, dar te vor scuti de multe intrebuintari marunte care iti ocupa o gramada din timpul tau.

Doar gandeste-te cum ar fi daca de maine ai avea un ajutor ce te va scapa de sarcini repetitive precum: sters praful, dat cu aspiratorul, sortatul e-mailurilor, task-uri repetitive de birou si asa mai departe.

Toate acestea iti ocupa aproximativ 1-2 ore pe zi. Crezi ca te-ai putea folosi mult mai bine de acest timp? Eu sigur da.

Si nu este chiar atat de greu de realizat. Deja exista pe piata roboti aspirator care toata ziua aspira casa. Tot ce au in dotare spre deosebire de aspiratoarele clasice sunt niste senzori si o baterie reincarcabila ca sa poata fi folosit fara fir.

Ofera securitate

Un robot bodyguard. Suna interesant, asa-i?

Doar gandindu-ma la ideea de a ma proteja un robot mi se naste un zambet ironic pe fata. Cum ar fi daca in fiecare dimineata ai iesi pe strada in compania unui robot de 2m inaltime, cu armura antiglont si cu misiunea de a te proteja cu pretul vietii sale?

Lasand gluma la o parte, securitatea pe care ti-o ofera un robot nu e despre lupte, arme si lucruri periculoase (am vazut noi prea multe filme). E despre protejarea datelor importante, pastrarea lor intr-un loc sigur si oferirea accesului in anumite cladiri sau la anumite date, doar persoanelor autorizate.

Vei avea mereu cu cine sa porti o discutie

Atat pentru copii cat si pentru adulti, interactiunea cu un robot poate fi distractiva si educativa in acelasi timp.

Exista roboti inteligenti care iti raspund la zeci, sute, mii de intrebari de cultura generala, te pot invata o limba straina, pot creea divertisment prin muzica si jocuri interactive, pot tine prezentari personalizate despre o anumita companie sau un anumit produs/serviciu si multe altele.

Partea pe care o iubesc multi e ca robotii umanoizi pot fi personalizati dupa bunul plac. De cele mai multe ori intalnim roboti umanoizi in restaurante (preiau comenzi si servesc la mese clientii) sau in companii (ofera informatii oamenilor si ii conduc la locul dorit). Scopul lor e sa ne faca viata mai usoara, sa ne ajute cu task-urile repetitive, iar un avantaj e ca nu prea are cum sa oboseasca facand toate aceste lucruri. Daca ii se termina bateriile, stie sa mearga singur la coltul lui de incarcare.

Pare ca nu mai suna a amenintare, daca ne gandim la ei din alta perspectiva, nu-i asa?

In Romania, robotii umanoizi pot fi adusi in tara de catre companii specializate ce comercializeaza astfel de produse, cum ar fi cei de la IRIS Robotics. Tot acestia, au si o echipa specializata, care creeaza programe personalizate in functie de nevoile unei companii sau pentru oricine vrea sa "adopte" un robot umanoid.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea