Stiinta & Tehnologie

Review - Sony Ericsson W880: Mai subtire ca niciodata

Sony Ericsson W880 este cel mai nou membru din familia Sony Ericsson Walkman. Inca de la inceput, ne-a atras atentia prin designul sau ultraslim si prin multiplele facilitati oferite: suport de retea 3G, camera de 2 megapixeli, slot pentru card de memorie M2 precum si Bluetooth.

Caracteristici esentiale:

• Design ultraslim(9.4 mm grosime)
• Camera de 2 megapixeli
• Slot pentru card de memorie usor de manuit
• Suport 3G pentru apelurile video
• Player muzical Walkman 2.0
• Bluetooth 2.0 cu profil audio stereo A2DP
• Suport multi-tasking
• Optiunea muzicala TrackID
• Memory Stick Micro M2 inclus
• O pereche de casti incluse, avand un adaptor audio standard de 3.5 mm.



Principale dezavantaje

• Nu are radio FM
• Nu are port infrarosu
• Camera nu are autofocus
• Nu are suport EDGE
• Inregistrarile video se fac la rezolutie de slaba calitate 176 x 144 pixeli



Comparatie cu Nokia E70



Un aspect care trebuie retinut este faptul ca varianta testata de noi este una beta. Este posibil ca varianta finala a telefonului sa aiba unele imbunatatiri.

Pachetul in care este livrat telefonul contine un card Memory Stick Micro M2 de 1G, un cablu USB si o pereche de casti stereo. Sony Ericsson W880 va fi disponibil in doua variante color: negru si argintiu. Noi am testat modelul negru. De fapt, doar fata telefonului are culoare neagra, intreg panoul din spate fiind colorat intr-un portocaliu inchis. Pe langa modelul Sony Ericsson W880 va fi si pusa in vanzare si o varianta Sony Ericsson W888. Acest model este conceput special pentru piata chineza si nu are inclusa conexiunea 3G.

Designul telefonului

Sony Ericsson W880 are un design modern, placut ochiului. Panoul frontal este confectionat din aluminiu care ofera un aspect solid, chiar daca W880 este subtire si usor. El masoara 103 x 47 x 9.4 mm si cantareste doar 71 g. Spre deosebire de alte telefoane slim, acest model nu compenseaza aspectul sau slim cu o carcasa mai lata si mai lunga. Motorola KRZR este mai degraba lung, in timp ce telefoanele din seria Samsung Ultra line sunt foarte lungi si extrem de late.



Locul central al panoului frontal este ocupat de displayul TFT de 1.8", cu 262.000 de culori si cu rezolutie QVGA. Deasupra sa se afla camera VGA utilizata pentru apelurile video precum si difuzorul acoperit de un grilaj.

Sub display se afla tastele de navigare, care sunt grupate in 3 modele circulare. In centru se afla D pad-ul de navigare. Cercul din stanga este compus dintr-o tasta cu senzitivitate mare, un buton de accesare rapida a browserului web si tasta Back, in timp ce in cercul din dreapta intalnim tot o tasta cu senzitivitate mare, un buton de accesare a meniului Activity precum si tasta de corectie C.



Partea a alfanumerica a tastaturii este compusa din taste portocalii iesite in relief, care sunt placute la atingere si usor de manipulat.

Partea stanga a lui W880 are incorporata tasta de activare a playerului muzical Walkman si port-ul rapid utilizat pentru incarcarea bateriei precum si pentru conectarea castilor si a cablului USB. Tot pe partea stanga intalnim si un capac care acopera slotul pentru cardul de memorie.



Pe partea dreapta intalnim butonul de activare/declansare a camerei foto precum si cea mai mica tasta de ajustare a volumului pe care am vazut-o vreodata la un telefon mobil. Pe langa functia Volum, aceasta tasta are si rol de marire/micsorare pentru camera foto.

Partea de sus a telefonului nu este prevazuta cu absolut nicio tasta, nici macar cu butonul On/Off( plasat in mod frecvent aici). Functia sa a fost preluata de tasta de corectie C, cu ajutorul ei poti inchide/deschide telefonul. O situatie similara intalnim si in partea de jos a telefonului, unde, de asemenea, nu se afla niciun buton si niciun element de design.

Spatele telefonului este in intregime colorat in portocaliu. Panoul din spate este confectionat din plastic. Colturile de sus sunt prevazute cu doua butoane de cauciuc care previn alunecarea telefonului din mana. Cele doua butoane sunt incadrate de lentila camerei foto si de un difuzor extern. Partea de jos a telefonului este prevazuta cu 2 orificii de care se ataseaza agatatorea pentru gat. Spre deosebire de Samsung X820 , lentila camerei nu este iesita in relief.



Partea centrala a panoului din spate este ocupata de capacul care acopera bateria si care este usor de inlaturat. Telefonul este dotat cu o baterie standard Sony Ericsson BST-33 Li-Polymer cu o capacitate de 950mAh. Este exact aceeasi baterie pe care o foloseste si modelul Sony Ericsson W850 . Potrivit datelor producatorului, bateria ar trebui sa tina cam 425 de ore in modul standby si aproximativ 6,5 ore in modul vorbit in reteaua GSM. Cea mai tentanta promisiune a producatorul este aceea ca W880 poate rula muzica incontinuu timp de 18 ore.

Testele noastre au aratat ca vorbind cam 5 minute pe zi si utilizand telefonul in reteaua 3G, bateria lui W880 tine in jur de 3-4, ceea ce nu este deloc rau pentru un telefon slim.

Lacasul pentru cartela SIM este unul atipic pentru Sony Ericsson. Slotul este pozitionat in partea de jos ce gazduieste bateria. Cartela SIM este usor de introdus/scos , spre deosebire de restul telefoanelor Sony Ericsson.

Ne declaram extrem de multumiti de constructia telefonului; a trecut ceva vreme de cand nu am mai vazut un telefon cu un asemenea design atractiv.



O tastatura unica si un display bine pus la punct

Tastatura lui W880 este unica, nemafiind intalnita la niciun model produs de cei de la Sony Ericsson. Tastele sunt micute, la prima vedere parand greu de utilizat de catre persoanele cu degete mai groase. Viteza de reactie a butoanelor este foarte buna, ele putand fi usor manevrate chiar si pe intuneric. Designul lor in relief ii ajuta foarte mult pe cei care obisnuiesc sa foloseasca frecvent SMS-urile. Nu lipseste nici fundalul luminos, de culoare alba.



La capitolul display, impresia noastra este ca rezolutiei QVGA(320x240 pixeli) i s-ar potrivi o diagonala mai mare a ecranului. In afara de acest mic inconvenient, displayul se comporta foarte bine, fiind lizibil in lumina razelor solare. Imbunatatirile fata de modelele anterioare sunt vizibile, performantele ecranului putandu-le egala pe cele ale modelelor Nokia.

Apeluri telefonice

Sony Ericsson W880 este un model agreabil care se comporta bine in toate imprejurarile. Semnalul sau este puternic chiar si in zonele care nu au acoperire 100%. Sunetul este tare si clar.
In ceea ce priveste nivelul sonor al difuzorului extern, trebui sa precizam ca W880 nu se afla printre modelele cu un difuzor extrem de puternic. Soneria isi face totusi datoria, nefiind probleme de receptionare a apelurilor telefonice. Volumul mediu al soneriei este neobisnuit de tare, fiind comparabil cu cel intalnit la modelul Sony Ericsson W850 . Alerta prin vibratii nu este foarte puternica, insa este satisfacatoare.

Interfata telefonului

Interfata pentru user are cateva elemente intalnite si la alte modele Sony Ericsson. Intalnim modul Flight, insa spre deosebire de alte modele, acesta nu poate fi activat decat atunci cand telefonul este inchis. Dupa ce ai inchis mobilul, acesta te intreaba daca doresti sa-l pornesti direct in modul Flight. Din pacate, telefonul nu poate functiona in modul Flight fara cartela SIM.



In modul activ stand-by, ecranul afiseaza informatii despre semnalul de retea, nivelul bateriei, data si ora curenta precum si alarma care a fost setata. Poti alege afisarea ceasului cu numere mari semi-transparente, care pot acoperi chiar jumatate din ecran. Un lucru bun este acela ca poti seta ca ceasul sa fie vizibil in coltul din stanga sus, de fiecare data cand navighezi prin meniu.

Apasand pad-ul de navigatie in orice directie, poti activa orice aplicatie in functie de dorinta ta. De fapt, atunci cand folosesti pentru prima data telefonul, ti se aduce aminte de aceasta optiune.

Meniul principal este afisat sub forma de icon-uri animate tip 4x3. Toate submeniurile sunt afisate sub forma de icon-uri micute, in partea stanga. Telefonul reactioneaza rapid la activarea fiecarui submeniu respectiv fiecarei aplicatii.



Telefonul vine cu cateva teme preinstalate. Poti modifica culorile, wallpaperele precum si icon-urile meniului.

Exista un meniul special numit Activity, care poate fi accesat apasand pe butonul special conceput care se gaseste pe tastatura telefonului. Campul Now permite multi-tasking. Spre deosebire de W800, acum poti rula simultan 3 aplicatii Java. Astfel, poti deschide browserul web, poti accesa mesageria instant, te poti juca si poti asculta muzica. Toate acestea in acelasi timp. Aceasta optiune il diferenteaza pe W880 de alte telefoane. In rest, toate functiile din meniul Activity sunt aceleasi: ofera acces rapid la evenimentele recente, dispune de meniu web cu motor de cautare Google precum si meniu My Shortcuts, care contine o lista a celor mai des folosite optiuni.



Agenda telefonului

Agenda telefonica este simpla si usor de folosit. Poti alege ca afisarea contactelor de pe SIM sa fie facuta atunci cand pornesti telefonul. Listele contactelor de pe SIM si din telefon nu pot fi afisate simultan. O optiune interesanta este aceea ca poti seta telefonul sa automemoreze pe cartela SIM orice contact nou pe care-l adaugi in memoria telefonului. Se poate efectua backup al contactelor din agenda telefonica direct pe cardul de memorie.



Capacitatea maxima a agendei este de 1000 de contacte, insa memoria telefonului poate stoca pana la 2500 de numere de telefon. Contactele pot fi ordonate in functie de nume sau prenume. Cautarea se face tastand primele litere ale numelui dorit.

Cand adaugi un nou contact, ai posibilitatea de a introduce 5 numere de telefon: mobil, de acasa, de la locul de munca, numar de fax si alt numar. Cele 5 numere de telefon fac parte din primul camp destinat adaugarii noilor contacte. Al II-lea camp este rezervat paginii web si adresei de e-mail. In al III-lea camp poti introduce o imagine si un ton de apel. Al IV-lea camp este folosit pentru adaugarea functiei, companiei, strazii, orasului, judetului, codului postal precum si a tarii. In ultimul camp se poate introduce data de nastere, telefonul intrebandu-te daca doresti sa o adaugi si in caledandar, setand totodata si un reminder. Este o optiune extrem de utila pe care o intalnim din ce in ce mai mult la noile modele de telefoane mobile. In timp ce navighezi prin agenda telefonului, poti cauta numere de telefon si adrese de e-mail ale contactului dorit apasand in stanga/dreapta D-pad-ul de navigare.

Organizarea apelurilor telefonice

Apelurile telefonice sunt structurate pe 4 campuri: Toate, Receptionate, Numere formate si Apeluri ratate. Cele 4 campuri pot contine pana la 30 de inregistrari.

Mesaje

Toate mesajele, exceptand e-mail-urile, sunt stocate intr-un singur Inbox. Mesajele e-mail sunt depozitate intr-o casuta separata. Exista optiunea My Friends, care functioneaza asemeni mesageriei instant si care poate fi utilizata doar daca acest serviciu este furnizat de operatorul de telefonie mobila. De asemnea, telefonul mai ofera si aplicatii tip RSS feed.



Atunci cand incepi tastarea unui mesaj, trebuie sa alegi tipul mesajului: text, imagine, mesaj vocal sau e-mail. Poti transforma foarte usor un sms in MMS, adaugandu-i atasamente multimedia. Exista si un contor de caractere, care se activeaza atunci cand mai sunt 20 de caractere pana la limita de 160. Cand depasesti limita de de 160 caractere, telefonul te avertizeaza ca mesajul tau va fi compus din 2 SMS-uri. De un real ajutor este si dictionarul T9, care te ajuta sa tastezi mult mai repede mesajele text.

Clientul e-mail suporta protocoale POP3 si IMAP. El poate administra simultan multiple conturi de e-mail. Poti alege sa downloadezi fie doar titlurile e-mail-urilor, fie titlurile si continutul acestora. Telefonul poate verifica conturile de e-mail la un anumit interval timp, pe care il poti seta in prealabil.



Un Walkman serios

Sony Ericsson suporta urmatoarele formate: MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA, M4A si MIDI. Media player-ul Walkman 2.0 beneficiaza de o interfata imbunatatita. Intalnim o serie de presetari pentru egalizator, inclusiv cea pentru MegaBass. Playerul poate rula chiar si atunci cand activezi si alte aplicatii ale telefonului. Atunci cand playerul functioneaza in modul Background, sunt afisate afisate numele artistului si al piesei care ruleaza in partea de sus a ecranului. Controlul playerului este intuitiv si usor de folosit.



Sunt foarte incantati de interfata playerului. Calitatea sunetului este destul de buna. Exista si un un minus: performantele difuzorului extern al playerului. Acesta reda doar tonurile inalte si medii, nu si cele joase. Sunetul redat este infundat si metalic. Mai mult decat atat, atunci cand asculti muzica la nivel maxim, difuzorul emite o serie de pacanituri suspecte.

Video player-ul lui W880 este de buna calitate, oferindu-ti posibilitatea de a viziona filmulete in modul lanscape- fie la marimea originala a fisierului , fie in modul fullscreen.

De asemenea, Sony Ericsson W880 beneficiaza de aplicatia TrackID, care apare ca un icon separat de cele din meniul principal. Cu ajutorul aplicatiei, poti inregistra cateva secunde dintr-o melodie si te poti conecta pe serverele Gracenote, care iti pot identifica rapid titlul piesei si artistul.

Lucrul cu fisierele

File manager-ul este unul standard Sony Ericsson, fara imbunatatiri semnificative. Poti insemna unul sau mai multe fisiere, le poti copia sau muta. De asemenea, poti creea sau sterge foldere. Exista 3 campuri in care gasim liste de fisiere: unul pentru fisierele din memoria telefonului, unul pentru fisierele de pe stick-ul de memorie si unul pentru toate fisierele. Selectand un anumit camp poti filtra lista de fisiere pe care doresti s-o vizualizezi.



Navigarea printre imagini este mai usor ca niciodata- poti vizualiza fotografiile sub forma de lista cu sau fara thumbnail-uri, in timp ce sunt vizibile numele fisierelor. De asemnea, poti vizualiza pozele in modul thumbnail 3 x 2 sau 3 x 3, fara afisarea denumirii fisierelor. Fisierele video pot fi afisate si ele ca thumbnail-uri.

Imaginile pot fi vizualizate vertical( modul portret) sau,daca preferi, orizontal(modul landscape). Atunci cand pozele sunt vizionate una cate una, telefonul le incarca la o calitate inferioara pentru a permite navigarea mai rapida.



Poti mari o imaginea cu pana la 32x. Marirea se face in mai multi pasi. Acest lucru permite un control mai mare, dar te si poate irita, deoarece trebuie sa treci prin mai multe etape inainte de a reusi sa maresti imaginea suficient de mult, incat sa poti observa detaliile dorite.

Un lucru interesant este faptul ca browserul de fisiere permite afisarea in modul Timeline, care iti permite sa ordonezi fotografiile in functie de data la care au fost facute. Dupa ce ai mentionat luna, poti chiar alege data exacta. Sortarea Timeline este prezenta din ce in ce mai mult la noile modele Sony Ericsson.

In timp ce navighezi printre imagini, ai posibilitatea sa le si editezi sau sa le trimiti prin MMS sau e-mail, precum si prin Blootooth respectiv port infrarosu. Poti chiar sa selectezi o imagine si sa o uploadezi pe un blog online.



Fotografiile le poti edita cu ajutorul aplocatiei PhotoDJ. Astfel, poti ajusta cu usurinta balansul luminii, nivelul luminozitatii si contrastului, poti inlatura efectul de „ochi rosii”, poti adauga efecte de culoare precum negativ sau sepia, sau poti adauga frame-uri sau text unei imagini.

O camera Sony Ericsson obisnuita

Camera de 2 megapixeli a lui W880 isi face treaba in mod satisfacator. Calitatea fotografiilor este aceea precum a celor facute cu modelul Sony Ericsson W850.

Un mare minus este lipsa autofocusului. Camera ofera modul nocturn, auto-timer, panorama, frame-uri. Exista posibilitatea ajustarii balansului albului precum si adaugarea unor efecte color. Interfata meniului a suferit cateva mici schimbari la partea grafica, meniul avand un aspect 3D.



Camera este proiectata pentru a face fotografii in modul landscape, insa poti lua instantanee si in modul portet. Pozele de pe telefon le poti uploada direct pe orice blog de pe Internet. Meniul camerei este unul modern, intalnit la majoritatea noilor modele Sony Ericsson.

Suntem multumiti de performantele camerei lui Sony Ericsson W880 - fotografiile se fac foarte rapid, chiar si atunci cand sunt realizate la calitate si rezolutie maxima. Din pacate, Sony Ericsson W880 nu are mod macro, astfel ca fiecare obiect aflat la o distanta mai mica de 80 cm nu poate fi focalizat.



Filmuletele sunt capturate la o rezolutie mica(QCIF). Poti face inregistrari video nelimitate sau poti limita durata acestora pentru a le putea atasa mai usor la MMS-uri.

Nu trebuie sa uitam nici posibilitatea de initierea de apeluri video cu ajutorul camerei. Suntem surprinsi de posibilitatile oferite de mica camera VGA, ce se gaseste in partea frontala a telefonului. Imaginea persoanei apelate este afisata in mijlocul ecranului, in timp ce imaginea ta se afla in partea stanga, in coltul de sus. Exista posibilitatea afisarii imaginii tale intregi in timpul conversatiei, dand impresia ca vorbesti in fata unei oglinzi.

In timpul apelului video poti mari digital imaginea ta pana la 2x sau o poti inlocui cu o fotografie din telefon. Poti seta durata expunerii camerei, ba chiar o poti seta pe modul nocturn. Sunt 3 tipuri de calitate a imaginii video: Smooth, Sharp si Normal. Setarea Smooth ofera o imagine cursiva, iar modul Sharp ofera imagini mai detaliate.



Navigarea pe web

Pe langa 3G si GPRS pentru transfer rapid de date, apeluri video si suport pentru streaming, telefonul ofera posibilitati de conectivitate precum suport USB si Bluetooth. W880 suporta OMA DRM 2.0, fiind astfel compatibil cu aproape toate magazinele muzicale online.

Web browserul integrat HTML Access NetFront s-a comportat mai mult de bine pe toata perioada testelor. Dispune de o serie de optiuni: poti vizualiza paginile in mod fullscreen, fara meniuri sau poti rasfoi paginile web in modul landscape. Browserul suporta HTML 4.01, xHTML 1.0, CSS, Java script si WAP 2.0 precum si protocoale de securitate SSL/TLS. Exista si functia Smart-fit cu ajutorul carei dimensiunile paginilor web se modifica in functie de marimea displayului telefonului. Incarcarea unei pagini de Internet se face complet si rapid.



O importanta optiune a browserului este aceea ca suporta o marire/ micsorare a paginii web de pana la 200%.

Telefonul suporta Bluetooth 2.0 cu profil A2DP, ceea ce inseamna ca poti folosi o pereche de casti Bluetooth stereo. Nu lipseste nici profilul Human Interface Device (HID), care permite telefonului sa fie folosit pe post de telecomanda pentru PC si pentru alte dispozitive echipate cu Bluetooth. Telefonul mai poate fi folosit si ca modem Bluetooth pentru accesul Internet de la un PC sau un laptop.



W880 are suport pentru sincronizare locala sau de la distanta a contactelor si datelor din calendar. Sincronizarea locala se realizeaza prin Outlook si PC, in timp ce sincronizarea de la distanta se realizeaza cu ajutorul unor servere.

Functii de organizer

Telefonul ofera o serie de functii de organizer. In meniul principal se gaseste icon-ul Organizer care contine mai multe aplicatii: calendar, task-uri, note, alarme, calculator, sincronizare, timer, cronometru. Calendarul are 3 tipuri de afisari: lunara, saptamanala si zilnica. Asa cum am mai mentionat, atunci cand adaugi o data de nastere in agenda telefonica, telefonul te intreaba daca doresti s-o adaugi si in calendar.



Task-urile pot fi de doua tipuri: task-uri simple si apeluri telefonice. Reminderele pot fi adaugate ca Subjects. Notele pot fi scrise asemeni unor mesaje, de un mare ajutor fiind si dictionarul T9. Exista 5 tipuri de alarme. Fiecare dintre ele ofera o serie de optiuni- poti alege repetarea alarmei in anumite zile ale saptamanii sau in fiecare zi. Mai mult decat atat, poti adauga un text si o imagine alarmei setate.

Inregistrarea vocala nu are are o durata fixa, totul depinzand doar de memoria libera a telefonului. Calculatorul este unul standard, intalnit la majoritatea modelelor Sony Ericsson.




Singura aplicatie noua este World Time. Este bazata pe Java si are o interfata grafica 3D, cu ajutorul careia poti stabili ora exacta pentru orice zona de pe glob.

La capitolul Aplicatii intalnim MusicDJ, VideoDj si Music Mate. VideoDj te ajuta sa creezi clipuri video, editand imaginile deja inregistrate si adaugand efecte vizuale precum si un fundal muzical. MusicDJ este o aplicatie simpla care permite sa compui tonuri polifonice de apel.



Jocuri

La capitolul jocuri, W880 vine doar cu un singur joc preinstalat: QuadraPop. Este un joc tip Tetris, care cu siguranta te va binedispune.

Aprecieri finale

Modelul Sony Ericsson W880 este o importanta miscare pe piata telefoniei mobile. Suportul 3G precum si designul ultraslim sunt cele 2 mari atu-uri ale sale. La acestea se adauga un player muzical de calitate si o durata lunga de viata a bateriei. Daca esti adeptul(a) telefoanelor slim, Sony Ericsson W880 este cea mai buna solutia existenta pe piata in momentul actual.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea