Stiinta & Tehnologie

Review - Sony Ericsson K550: Un nou membru in familia Cyber-shot

Deja un cuvant magic in lumea telefoanelor mobile, brandul Cyber-shot are un nou membru. Sony Ericsson K550 este un telefon cu camera de 2 megapixeli, cu o serie de aplicatii imagine, radio FM si slot pentru card de memorie. De asemenea, pretul accesibil va atrage cu siguranta atentia cumparatorilor.


Caracteristici esentiale:

• Camera de 2 megapixeli cu autofocus;
• Carcasa activa pentru lentila;
• Slot pentru card de memorie M2(telefonul este dotat cu un card de 512MB);
• Radio FM cu RDS;
• Suport tri-band GSM/GPRS/EDGE;
• Suport Bluetooth;
• Multi-tasking;
• Dimensiuni mici;



Principale dezavantaje:

• Rezolutia mica a ecranului;
• Performantele camerei nu sunt asa de bune, chiar daca brandul Cyber-shot sugereaza stadarde de inalta calitate;
• Inregistrarile video se fac la rezolutie de slaba calitate(QCIF)
Sony Ericsson K550 este disponibil in doua versiuni distincte. Prima este K550i, iar a doua este K550im, care este o versiune i-mode, fiind totodata primul telefon i-mode care poarta logo-ul Cyber-shot. Versiunea testata de noi a fost Sony Ericsson K550im.

Un start impresionant

La prima vedere Sony Ericsson K550 lasa o buna impresie. Masoara 102 x 46 x 14 mm si cantareste doar 85 g. Designul aparatului este unul stilizat, fiind in ton cu noile tendinte lansate de cei de la Sony Ericsson- taste circulare de navigare si butoane alfanumerice metalice si subtiri.



Deasupra display-ului TFD cu 262.000 de culori si cu rezolutie 176 x 220 pixeli, gasim un difuzor protejat de un grilaj precum si logo-ul Sony Ericsson. La randul sau, ecranul este delimitat de o rama argintie. Sub display se afla tastele de navigare, care sunt confectionate de asemenea din metal.



In partea stanga a telefonului se afla o tasta dubla de ajustare a volumului precum si un Fast Port utilizat pentru conectarea castilor, a incarcatorului si a cablului de date. Port-ul este unul pe care il intalnim la majoritate telefoanelor Sony Ericsson; este ciudata pozitionarea sa, in partea stanga. Aceeasi solutie am intalnit-o si la modelul Sony Ericsson W880. Acesta este motivul pentru care partea de jos a telefonului este saracacioasa.

In partea de sus a telefonului se gaseste butonul On/Off si portul Infrarosu.



In partea dreapta a aparatului intalnim butonul de declansare a camerei precum si o tasta dubla de volum, care are si functie de Zoom in/out pentru camera. Intalnim si inca doua butoane mici care au blocheaza capacul bateriei.



Pe spatele telefonului se gaseste carcasa activa pentru lentila camerei foto . Deplasand in jos aceasta carcasa se activeaza automat interfata camerei. Pe langa lentila camerei, carcasa activa mai acopera si oglinda pentru autoportret. De asemenea, remarcam prezenta a doua led-uri puternice care indeplinesc rol de blitz sau de lanterna.



Capacul bateriei se inlatura cu usurinta. Mecanismul de blocare al capacului este stabil si sigur.

Telefonul este dotat cu o baterie standard Sony Ericsson BST-33 Li-Polymer cu o capacitate de 950mAh. Producatorii nu ne-au oferit informatii despre durata bateriei. Testele noastre au aratat ca folosind telefonul moderat, bateria te tine in jur de 4 zile. Acelasi tip de baterie il intalnim si la modelele Sony Ericsson W850 si W880.



Lacasul unde se afla cartela SIM se afla chiar sub baterie. Poti introduce cu usurinta cartela SIM in slot, insa atunci cand trebuie s-o extragi trebuie sa te inarmezi cu ceva rabdare.

In general, suntem multumiti de designul si constructia lui Sony Ericsson K550. Este placut la atingere si se potriveste perfect in mana.



Sticla si metal

Display-ul lui Sony Ericsson K550 a fost proiectat cu ajutorul tehnologiei TFD. Calitatea este similara oferita de TFT, insa consumul de energie este mult mai scazut. Acelasi tip de display intalnim si la modelele Sony Ericsson K600, K608 si K610. Ecranul ofera vizibilitate buna chiar si in lumina razelor solare. Nivelul de luminozitate este satisfacator, nemaifiind nevoie ca el sa fie marit.

Aspectul tastaturii este similar cu cel intalnit la noile modele Sony Ericsson- taste subtiri care par greu de apasat, dar care se dovedesc a fi in cele din urma extrem de usor de folosit. Fanii SMS-urilor vor avea ceva dureri de degete in primele zile de utilizare a telefonului, insa vor fi fericiti cand vor descoperi rapiditatea cu care reactioneaza tastele. Iluminarea tastelor este albastra si extreme de puternica. In partea laterala a telefonului mai intalnim doua taste pentru mesaje si I-mode, insa reactioneaza foarte greu atunci cand sunt apasate.



Tare si clar

Sony Ericsson K550 isi indeplineste cu success principalele functii: initierea si receptionarea apelurilor telefonice. Nu exista probleme privind claritatea receptiei precum si puterea semnalului de retea. Soneriile telefonului se aud tare, iar vibratiile sunt suficient de puternice. Difuzorul are o problema cu producerea tonurilor inalte, la volum maxim sunetele fiind insotite de niste bazaituri.

Interfata telefonului

Interfata telefonului este una standard si nu ofera elemente noi fata de modelele anterioare din gama Sony Ericsson.
La Sony Ericsson K550 intalnim modul Flight. Atunci cand deschizi telefonul, iti apare optiunea pentru pornirea sa direct in modul Flight. Telefonul nu poate functiona in modul Flight fara cartela SIM.

In modul stand-by activ, ecranul afiseaza informatii despre semnalul de retea, nivelul bateriei, data si ora, precum si alarma care a fost programata. Apasand padul de navigatie in orice directie poti accesa o optiune sau o aplicatie, in functie de preferinta ta. Meniul principal este alcatuit din icon-uri animate tip 4 x 3. Toate submeniurile sunt afisate sub forma de lista, avand mici icon-uri in partea dreapta. Telefonul reactioneaza rapid la orice comanda si la orice aplicatie a fiecarui submeniu.



Telefonul vine cu cateva teme preinstalate. Se poate schimba setarea culorilor, wallpaperul si chiar icon-urile meniului.

Intalnim si meniul Activity care are o tasta speciala de acces rapid direct pe tastatura. Tab-ul Now ofera posibilitati multi-tasking. De asemenea, ofera accesul rapid la cele mai recente evenimente, la meniul web si la meniul My Shortcuts, care contine o lista a celor mai folosite optiuni, acest meniu putand fi configurat de user.



Agenda telefonica

Agenda telefonica este simpla si usor de folosit. Poti alege ca afisarea contactelor de pe SIM sa fie facuta atunci cand pornesti telefonul. Listele contactelor de pe SIM si din telefon nu pot fi afisate simultan. O optiune interesanta este aceea ca poti seta telefonul sa automemoreze pe cartela SIM orice contact nou pe care-l adaugi in memoria telefonului. Capacitatea maxima a agendei este de 1000 de contacte, insa memoria telefonului poate stoca pana la 2500 de numere de telefon. Contactele pot fi ordonate in functie de nume sau prenume. Cautarea se face tastand primele litere ale numelui dorit.

Cand adaugi un nou contact, ai posibilitatea de a introduce 5 numere de telefon: mobil, de acasa, de la locul de munca, numar de fax si alt numar. Cele 5 numere de telefon fac parte din primul camp destinat adaugarii noilor contacte. Al II-lea camp este rezervat paginii web si adresei de e-mail. In al III-lea camp poti introduce o imagine si un ton de apel. Al IV-lea camp este folosit pentru adaugarea functiei, companiei, strazii, orasului, judetului, codului postal precum si a tarii. In ultimul camp se poate introduce data de nastere, telefonul intrebandu-te daca doresti sa o adaugi si in calendar, setand totodata si un reminder.



Organizarea apelurilor telefonice

Apelurile telefonice sunt structurate pe 4 campuri: Toate, Receptionate, Numere formate si Apeluri ratate. Cele 4 campuri pot contine pana la 30 de inregistrari.

Mesageria nu aduce nicio noutate

Toate mesajele utilizeaza doar o singura casuta Inbox. De obicei, mesajele e-mail de pe telefoanele Sony Ericssson aveau casuta Inbox separata de cea a celorlalte mesaje, insa in timpul testarii modelului cu i-mode, am observat ca ele sunt stocate la un loc cu celelalte mesaje. Atunci cand compui un mesaj, exista un contor de caractere, care se activeaza atunci cand mai ai de tastat 20 de caractere inainte de limita de 160. Exista si un dictionar T9 care te ajuta sa compui rapid mesajele text.



Clientul e-mail de pe modelul testat de noi este in intregime axat pe i-mode. Telefoanele obisnuite Sony Ericsson K550 au si aplicatie RSS Reader, insa cele cu versiune i-mode nu beneficieaza de acest serviciu.

Sunet si imagine

Sony Ericsson K550 suporta urmatoarele formate: MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA, M4A si MIDI file. Playerul muzical nu vine cu nimic special, fiind identic cu playerele intalnite la modele Sony Ericsson walkman din seria W. Singura diferenta este ca la modelul K550 nu intalnim optiune presetata MegaBass. Datorita faptului ca telefonul suporta multi-tasking, playerul poate rula si minimizat. Sunetul este bun, insa conteaza foarte mult si calitatea castilor folosite.



Playerul video are functii primare si nu ofera optiuni deosebite. Radioul FM are 20 de statii radio presetate si suporta RDS.

Navigarea prin fisiere

Nici la capitolul „browser de fisiere” nu intalnim noutati. Poti marca unul sau mai multe fisiere; le poti copia sau muta. Poti creea sau sterge foldere. Exista 3 campuri in care gasim liste de fisiere: unul pentru fisierele din memoria telefonului, unul pentru fisierele de pe stick-ul de memorie si unul pentru toate fisierele. Telefonul are o memorie integrata de 64MB.

Navigarea printre imagini este mai usoara ca niciodata- poti vizualiza fotografiile sub forma de lista cu sau fara thumbnails. Imaginile mai pot fi vizualizate si in modul thumbnails 2 x 2 sau 3 x 3. De asemenea, fisierele video pot fi vizualizate ca thumbnail-uri.

Un lucru interesant este faptul ca browserul de fisiere permite afisarea in modul Timeline, care iti permite sa ordonezi fotografiile in functie de data la care au fost facute. Dupa ce ai mentionat luna, poti chiar alege data exacta. Sortarea Timeline este prezenta din ce in ce mai mult la noile modele Sony Ericsson.



Imaginile pot fi vizualizate vertical( in modul portret) sau orizontal(in modul landscape). Atunci cand pozele sunt vizionate una cate una, telefonul le incarca la o calitate inferioara pentru a permite navigarea mai rapida.

Zoom-ul imaginii poate ajunge pana la 32x. Din pacate, imaginea devine foarte pixelata atunci cand este marita cu mai mult de 16x, fiind extrem de greu de recunoscut.



In timp ce navighezi printre imagini, ai posibilitatea sa le si editezi sau sa le trimiti prin MMS sau e-mail, precum si prin Blootooth respectiv port infrarosu. Pentru o editare complexa a imaginii, poti apela la aplicatia PhotoDJ. Astfel, poti ajusta cu usurinta balansul luminii, nivelul luminozitatii si contrastului, poti inlatura efectul de „ochi rosii”, poti adauga efecte de culoare precum negativ sau sepia, sau poti adauga frame-uri sau text unei imagini.

Camera foto

Facand parte din familia Cyber-shot, K550 ne-a atras atentia in mod special. Camera este echipata cu o lentila de 2 megapixeli, autofocus, doua Led-uri si o carcasa activa pentru lentila, folosita pentru a deschide/inchide camera foto.

Camera ofera o serie de optiuni: modul nocturn, autotimer, panorama, frame-uri. Se asemenea, se poate corecta si balansul albului. Sunt disponibile chiar si cateva efecte color.

Autofocusul lui Sony Ericsson K550 nu si-a dovedit eficacitatea, explicatia acestui lucru putand fi faptul ca modelul de telefon testat de noi nu a fost versiunea finala, ci doar varianta beta. Autofocusul dispune si de modul macro, utilizat pentru fotografierea de la mica distanta a obiectelor. Forma si dimensiunile lui K550, rezolutia de 1632 x 1224 pixeli, autofocusul, precum si cele 2 Led-uri ne-au facut sa credem initial ca din punct de vedere hardware, camera foto are aceleasi performante cu cele intalnite la modelele K750, W800 si W810. Din pacate, lucrurile nu stau chiar asa. Distanta focala a lui K550 este de 3.8 mm, in vreme ce la modelele mai vechi este de 4.8 mm. Pentru a se potrivi cu forma subtire a telefonului, producatorii l-au echipat doar cu un mic senzor, „vinovat” pentru calitatea ceva mai slaba a fotografiilor. Privind imaginile luate cu camera lui K550, observam ca din punct de vedere calitativ, ele sunt comparabile cu cele facute cu modelele W850/W880, nu insa si cu cele ale modelelor cu autofocus(K750/W800). Speram totusi ca versiunea finala a telefonului va fi vizibil imbunatatita, in comparatie cu varianta beta testata de noi.



Filmuletele facute cu K550 sunt capturate in format QCIF de slaba calitate. Optiunile pentru camera video sunt aceleasi cu cele intalnite la noile modele ale telefoanelor mobile cu camera, cu cateva mici diferente. Totusi, este timpul ca cei dela Sony Ericsson sa vina cu ceva nou in acest domeniu pentru a atrage din ce in ce mai multi cumparatori.

Browser web cu performante slabe

In afara de GPRS si EDGE, utilizate pentru transferul rapid de date, telefonul ofera si facilitati din punct de vedere al conectivitatii: suport USB, port infrarosu si Bluetooth.

Telefonul este dotat un browser web care nu vine cu nicio optiune speciala. Nu poti naviga in modul landscape si nu se pot afisa paginile in modul fullscreen. Functia Smart-fit a browserului intalnita la modelele anterioare, lipseste din pacate la Sony Ericsson K550.

K550 suporta Bluetooth 2.0 cu profil Human Interface Device (HID), care permite telefonului sa fie folosit pe post de telecomanda pentru PC si pentru alte dispozitive echipate cu Bluetooth. Telefonul mai poate fi folosit si ca modem Bluetooth pentru accesul Internet de la un PC sau un laptop.
K550 are suport pentru sincronizare locala sau de la distanta a contactelor si datelor din calendar.

Organizarea taskurilor

Telefonul ofera o serie de functii de organizer. In meniul principal se gaseste icon-ul Organizer care contine mai multe aplicatii: calendar, task-uri, note, alarme, calculator, sincronizare, timer, cronometru. Calendarul are 3 tipuri de afisari: lunara, saptamanala si zilnica. Task-urile pot fi de doua tipuri: task-uri simple si apeluri telefonice. Reminderele pot fi adaugate ca Subjects. Notele pot fi scrise asemeni unor mesajele, de un mare ajutor fiind si dictionarul T9. Exista 5 tipuri de alarme. Fiecare dintre ele ofera o serie de optiuni- poti alege repetarea alarmei in anumite zile ale saptamanii sau in fiecare zi. Mai mult decat atat, poti adauga un text si o imagine alarmei setate.



Inregistrarea vocala nu are are o durata fixa, totul depinzand doar de memoria libera a telefonului. Calculatorul este unul standard, intalnit la majoritatea modelelor Sony Ericsson.

La capitolul Aplicatii intalnim MusicDJ, VideoDj si Music Mate. VideoDj te ajuta sa creezi clipuri video, editand imaginile deja inregistrate si adaugand efecte vizuale precum si un fundal muzical. MusicDJ este o aplicatie simpla care permite sa compui tonuri polifonice de apel.

Marfa noua la capitolul jocuri

Cele doua jocuri preinstalate intalnite la telefonul Sony Ericsson K550 sunt noi, ele nemaifiind intalnite la modelele anterioare. Cele doua jocuri sunt Fruit Fall si Worms Golf.



Aprecieri finale

Trebuie sa recunoastem ca Sony Ericsson K550 ne-a derutat putin. Brandul Cyber-shot pare mai mult o strategie de marketing; calitatea camerei foto nu se ridica la nivelul numelui brandului. Performantele camerei sunt multumitoare, insa nu suficiente, astfel incat sa le depaseasca pe cele ale modelului Sony Ericsson K750.

Camera foto, slotul pentru card de memorie, durata lunga de viata a bateriei, modul Flight sunt facilitati pe care nu prea le gasesti la telefoanele din clasa medie. Daca la toate aceste facilitati se adauga si un pret atragator, atunci K550 iti va cuceri cu siguranta inima.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea