Stiinta & Tehnologie

Review Nokia E65: Un telefon de afaceri

In ultima perioada intre producatorii de telefoane mobile se da o lupta apriga, fiecare incercand sa lanseze si sa cucereasca simpatia publicului cu modele din ce in ce mai sofisticate si cu un design cat mai atractiv. Noua arma a celor de la Nokia este modelul Nokia E65, un telefon cu un look de zile mari, cu multiple functii adaptate la standardele din in ce in ce mai ridicate ale utilizatorilor.

Caracteristici esentiale:

• 4 benzi GSM si suport 3G
• Wi-Fi cu scanner special
• VoIP over Wi-Fi
• Design elegant
• Filmari video in format MPEG-4 cu rezolutie CIF (352 x 288 pixeli)
• Slot pentru card de memorie microSD
• Suport USB
• Camera de 2 megapixeli
• Optiune de cautare in intregul continut al telefonului

Principalele dezavantaje:

• Inregistrare vocala limitata la un minut
• Tastele functionale sunt mici si sunt localizate sub display
• Nu exista editor pentru documente tip Office
• Pachetul retail nu include card de memorie si casti stereo.
• Nu are o II-a camera video pentru apelurile 3 G.

01.jpg02.jpg04.jpg

Nokia E65 este un telefon cu clapeta culisanta cu sistem de operare Symbian. Dispune de tehnologie Wi-Fi si de suport 3G. Echipamentul software suplimentar pare a fi o necesitate, in timp ce camera de 2 megapixeli si tastele dedicate conferintelor video sunt o adevarata incantare.
Nokia E65 cantareste 115 grame, fiind considerat un telefon cu greutate medie, daca il comparam cu Nokia N80, care cantareste 134 g. In privinta celorlate dimensiuni, E65 sta foarte bine: 105 x 49 x 16 mm.

Aspectul telefonului

Vazut din lateral Nokia E65 arata ca un trapezoid rectangular. Versiunea testata de noi nu contine logo-ul „Nokia”. De asemenea, par destul de neinspirate variantele disponibile pentru vanzare(rosu, maro). Indiferent de cat de la moda este, culoarea maro nu a a avut niciodata prea mult succes pe piata telefoanelor mobile.

Nokia_E65_01.jpgNokia_E65_02.jpgNokia_E65_03.jpg

Totusi, combinatia de maro inchis( spatele telefonului) si aspectul de oglinda(partea frontal) pare solutia perfecta pentru a creea impresia unui telefon cu stil. In timp de zonele cu plastic inchis sunt mate, atat display-ul si zona din jurul sau sunt foarte lucioase, atragand foarte usor amprentele degetelor.

Nokia_E65_08.jpgNokia_E65_07.jpgNokia_E65_23.jpg

Capacul din spatele telefonului este confectionat din plastic, care seamana destul de mult cu pielea. Chiar daca acest aspectul de piele nu pare foarte atractiv, el are un scop precis: previne alunecarea din mana a telefonului.

Un telefon solid

In ceea ce priveste mecanismul de culisare a clapetei telefonului avem o mica obiectie. In lipsa unei punct de sprijin pentru deget, pentru a culisa clapeta trebuie sa apesi fie pe partile laterale ale aparatului, fie pe taste sau fie pe suprafata lucioasa.

Ambele parti ale aparatului se tin foarte bine. Aspectul solid al telefonului este intarit si de mecanismul de culisare al clapetei. Nokia E65 are doua bare, pentru partile laterale ale telefonului. Rolul acestor bare este de a mentine partea culisanta intr-o pozitie verticala.

Nokia_E65_05.jpgNokia_E65_06.jpgNokia_E65_21.jpg

Am observat ca atunci cand deschidem clapeta, aceasta are o usoara deviere. Trecand peste acest aspect, recunoastem ca telefonul iti ofera o puternica impresie de fermitate si siguranta.
Partea de jos a aparatului ne-a dezamagit putin. Am gasit doar Pop-Port-ul, desi era de asteptat ca acest nou model sa fie echipat cu un conector miniUSB si un jack de 2.5 mm. Langa Pop-Port se afla un conector ingust folosit pentru incarcarea bateriei telefonului.

Partea laterala dreapta este mai bine pusa la punct

In timp ce partea laterala stanga este saraca in elemente de control, partea laterala dreapta vine sa compenseze aceasta lipsa cu un surplus de elemente: un difuzor extern , o tasta de nota vocala/ apelarea vocala, o tasta „stylus” pentru lucrul cu textul si un mic buton de volum. Consideram ca ar fi fost o solutie mai potrivita pozitionarea pe partea stanga a tastei pentru volum si tastei „stylus”, in conditiile in care dimensiunile acestora ar fi fost marite in mod considerabil. Butonul pentru activare a profilului este situat exact in partea de sus, fiind destul de greu de apasat cu o singura mana.

Nokia_E65_24.jpgNokia_E65_20.jpgNokia_E65_31.jpg

Portul Infrarosu poate fi accesat doar daca culisezi in sus clapeta telefonului. Partea din spatele telefonului contine lentilele camerie foto precum si logo-ul Nokia. In privinta bateriei trebuie sa mentionam ca este vorba despre modelul BL-5F cu o capacitate de 1000 mAh. Pe site-ul oficial Nokia am gasit urmatoarele specificatii privind durata performantele bateriei:
-pentru modul vorbit: 3-6 ore de apeluri in reteaua GSM, 1,8- 2, 5 ore in WCDMA si 2.2 -3 ore in VoIp;
-pentru modul stand by: 7-11 zile in reteaua GSM, 8-14 zile in WCMDA, 4-5 zile in retea GSM sau WCDMA avand activat WLAN.
In realitatea, bateria lui E65 tine doar 4-5 zile in reteua GSM. In partea dreapta, sub baterie, intalnim un mic slot pentru cardul de memorie microSD. Cartela SIM poate fi introdusa in telefon numai dupa ce ai scos bateria.

Nokia_E65_13.jpgNokia_E65_14.jpg

Telefonul este insotit de accesorii suplimentare. Pe langa incarcator, baterie, CD software si un manual, Nokia E65 mai vine si cu un cablu de date Nokia CA-53 USB, o pereche de casti mono Nokia HS-5, precum si o husa Carrying Pouch CP-18, care protejeaza telefonul de imprimarea amprentelor digitale. Lipsesc insa doua elemente care ar fi fost de mare folos userilor: o pereche de casti stereo si un card de memorie cu adaptor.

Elemente noi

Cateva elemente noi pot fi observate inca de la prima vedere. In primul rand este vorba despre noile taste functionale(in numar de 4), care sunt plasate sub display. Fiecare tasta are o functie speciala. Icon-ul primei taste este ceva mai ciudat. El permite activarea unei conferinte telefonice, telefonul lasandu-ti posibilitatea de a alege participantii la conferinta direct din agenda telefonica.



A II-a tasta functionala este echivalentul tastei multimedia din seria N a telefoanelor Nokia. I se poate asocia orice tip de task. Imaginea din partea de sus a tastei din dreapta sus este mai mult decat elocventa: acces rapid la agenda telefonica. Cea de-a IV-a tasta activeaza/ dezactiveaza microfonul in timpul apelurilor telefonice primite. Functiile butoanelor care inconjoara tastele functionale sunt evidente: tasta context, tasta de control al apelurilor telefonice, tasta de acces la meniu si tasta de stergere „C”. Apasarea acestor butoane creeaza ceva probleme. Presarea tastelor trebuie facuta in zona lor centrala, deoarece marginile sunt inactive.



In ceea ce priveste tastatura principala, trebuie mentionat ca aceasta este ingustata cu aproape 5 mm din cauza santului pe care se realizeaza culisarea clapetei. Milimetrii lipsa se simt, tastele suferind unele modificari. Ele au devenit egale, usor ridicate. In mijlocul fiecarei taste intalnim o mica inaltare. Tastarea butoanelor este o adevarata placere, insa nu pentru pentru toti userii. Cei cu degete mai groase se vor simti un pic frustrati, acomodarea cu acest tip de tastatura fiind de durata.
Fundalul luminos al tastaturii este controlat printr-un senzor de lumina, afla in coltul de sus din stanga, deasupra display-ului principal. In zilele cu soare puternic acesta nu se activeaza. Pe timpul noptii, ledul lumineaza in alb, lumina fiind distribuita pe aproape toata suprafata tastaturii.

Ecranul telefonului

Senzorul de lumina care controleaza fundalul luminos al tastaturii are si rol de iluminare a display-ului. Acesta din urma este 100% activa in zilele cu soare. In timpul noptii este usor de citit de pe ecran, chiar si atunci cand acesta este slab iluminat.



Display-ul este cu un milimetru mai ingust si cu 4 mm mai inalt decat cel al stramosului sau, Nokia E60. Rezolutia sa este de 240 x 320 pixeli, ecranul avand 16.000 de culori. Spre deosebire de inaintasul sau, la Nokia E65 atat data cat si ora exacta ocupa portiuni ceva mai mari din screensaver, fiind vizibile de la o distanta mai mare.

Sistemul de operare a ramas neschimbat

Sistemul de operare a ramas la fel. Nokia E65 foloseste ultima editie a sistemului operational Symbian OS 9.1 cu interfata pentru user S60 3rd Edition. Comparativ cu versiunile mai vechi ale sistemului de operare Symbian, aceasta ultima editie este mult mai sigura si eficienta. Acest nou sistem iti permite updatarea, fara a mai fi nevoie sa apelezi la serviciile unui dealer autorizat. Totodata aceasta noua versiune Symbian ofera suport USB, insa memoria telefonului nu poate fi accesata din modul USB. Din acest motiv este nevoie sa-ti achizitionezi un card suplimentar de memorie.

In permanenta miscare

Multi dintre utilizatorii de sisteme de operare Symbian vor intampina dificultati atunci cand vor observa ca display-ul principal nu afiseaza programele favorite, lista de task-uri sau principalele evenimente din calendar. Recomandarile privind functiile si programele pot fi modificate din setari. Sub icon-uri se afla o lista de task-uri dinamice.
Pe langa apelurile ratate, mesajele receptionate, evenimentele din calendar care urmeaza sa aiba loc in curand, numarul de task-uri in curs de desfasurare, fisierele muzicale care ruleaza, Nokia E65 te avertizeaza atunci cand ai receptionat un e-mail, ba chiar iti ofera informatii privind serviciile disponibile pentru cartela SIM. De asemenea intalnim o bara indicatoare Wi-Fi; daca este apasata, sistemul cauta automat retelele Wi-Fi disponibile.

Setarile pentru modul active stand-by pot fi modificate din meniul Settings. Vizualizarea meniului poate fi facuta in 2 feluri: icon-uri dispuse tip 3 x 4 sau o lista de 6 item-uri. Meniurile sunt ciclice.
Uneltele de presetare sunt organizate in foldere tematice, in timp ce noile programe instalate sunt stocate intr-un folder numit “Installations”. Fiecare item poate selectat si mutat oriunde, intr-un folder diferit sau poate fi redenumit. Daca un item nu face parte din sistemul de operare, el poate fi sters.

Conectivitate

Telefonul functioneaza in toate retelele GSM, suportand benzi 850/900/1800/1900 MHz. De asemenea poti comunica prin retelele 3G WCDMA 2100 sau via VoIP(Internet).

Calitatea sunetului in timpul apelurilor telefonice este una standard, in unele momente volumul sunetului din casti si speaker fiind excesiv de tare. Telefonul are si o alta problema: un parait continuu in casti, indiferent daca vorbesti sau nu la telefon, indiferent daca display-ul este activat sau nu, etc. Nu este ceva foarte grav, insa acest neajuns contribuie la creearea unei impresii proaste asupra telefonului. Este insa posibil ca aceasta problema sa fie prezenta doar la versiunea de telefon testata de noi.

Daca nu vrei sau nu poti tine Nokia E65 in mana in timpul apelarii, poti utiliza handsfree-ul cu o singura casca, pe care il gasesti in pachetul retail. Este recomandabil sa folosesti acest handsfree decat pentru apeluri telefonice.
In conditiile in care telefonului ii lipseste o camera frontala pentru transmiterea imaginilor, singura varianta este initierea apelurilor doar intr-un singur sens, telefonul putand receptiona doar imagini video ale apelantilor.

Este posibila comutarea pe Mute atunci cand primescti un apel, poti respinge apelurile trimitandu-i apelantului un SMS cu scuzele de rigoare sau poti chiar inregistra convorbirea telefonica. Din pacate, inregistrarea vocala este limitata la 60 de secunde.

Apelurile ratate, receptionate si formate sunt stocate in foldere separate, in interiorul registrului de apeluri. In cazul in care ai fost apelat de mai multe ori de pe acelasi numar, telefonul afiseaza doar data si ora ultimului apel.

Direct din registrul de apeluri poti efectua un apel, poti trimite SMS sau MMS sau poti memora un numar in agenda telefonica. Registrul afiseaza si durata apelurilor si transferul de date. Registrul apelurilor poate fi organizat in functie de tipul de conexiune sau in functie de un anume numar de telefon.

Milioane de contacte

Telefonul poate memora un numar nelimitat de contacte, indiferent de cate numere de telefon sunt asociate fiecarui contact. Fiecare contact poate contine: nume, prenume, companie, pozitie, note, numere de mobil, cod postal, numere de apeluri video, numere de Internet, numere de fax, pagere, adrese Push-to-talk, e-mail-uri, site-uri web, adresa si data nasterii.

Agenda telefonica poate fi accesata din meniu printr-un shortcut din display-ul stand-by sau printr-o tasta speciala plasata in partea de sus din dreapta pad-ului de navigare. Cautarea unui nume in agenda se face tastand primele litere ale contactului respectiv.

Toate persoanele din agenda telefonica pot fi contactate prin apelare vocala, fara a mai fi nevoie inregistrarea in prealeabil a unei etichete vocale. Tastele shortcut catre anumite numere din agenda pot fi configurate de catre user.

Optiuni vocale

In ceea ce priveste optiunile vocale trebuie sa mentionam comenzile vocale, cu ajutorul carora poti rula diferite functii. Telefonul este dotat cu o serie de tag-uri vocale preinstalate, pentru cele mai utilizate programe. Aceste tag-uri pot fi modificate.

Daca esti prea comod si nu ai chef sa-ti citesti singur mesajele SMS, exista posibilitatea de a seta telefonul sa-ti citeasca mesajele. Daca mesajul nu este in engleza, nu este recomandabil sa folosesti aceasta optiune.

In cadrul meniului intalnim o aplicatie speciala numita “Voice help”, destinata utilizatorilor care au probleme cu vederea. “Voice help” alege cele mai importante functii ale telefonului si le organizeaza in cadrul unei liste. Atunci cand plasezi cursorul in dreptul unui item de pe lista, o voce automata citeste ceea ce este afisat pe ecran. In acest fel poti naviga prin registrul apelurilor, agenda telefonica, poti forma diverse numere, poti utiliza casuta vocala de mail sau poti afla ce ora este. Acest serviciu este disponibil si in alte limbi, in afara de engleza.

Profile

Revenind la agenda telefonului, trebuie sa precizam ca fiecarui contact i se poate asocia un ton specific precum si o imagine. Imaginea apare sub forma unui mici icoane atunci cand persoana respectiva te suna sau cand este sunata. Contactele pot fi organizate in grupuri, fiecare putand fi individualizat cu ajutor unui anumit ton de apel, nu insa si cu o imagine.

Nokia E65 foloseste 5 profile standard precum si un profil suplimentar pentru utilizarea telefonului in modul offline. Profilele pot fi customizate de catre user. Poti seta tonuri de apel specifice pentru telefoane, apeluri video, mesaje sau e-mail. De asemenea mai pot fi modificate si vibratiile, sunetele tastaturii si volumul. Profilele ofera o optiune interesanta: poti selecta daca doresti ca telefonul sa-ti citeasca cu voce tare numele persoanei pe care o apelezi. Conditia este ca persoana respectiva sa fie adaugata in agenda telefonului.
Tonurile de apel suporta urmatoarele fisiere: fisiere MID cu polifonie vocala 48, precum si formate AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, AMR (NB-AMR), Mobile XMF, RealAudio 7,8,10, SP-MIDI si WB-AMR. Telefonul vibreaza suficient, vibratiile putand fi simtite fara nicio problema atunci cand tii aparatul in buzunar.

Nokia E65 foloseste 5 profile standard precum si un profil suplimentar pentru utilizarea telefonului in modul offline. Profilele pot fi customizate de catre user. Poti seta tonuri de apel specifice pentru telefoane, apeluri video, mesaje sau e-mail. De asemenea mai pot fi modificate si vibratiile, sunetele tastaturii si volumul. Profilele ofera o optiune interesanta: poti selecta daca doresti ca telefonul sa-ti citeasca cu voce tare numele persoanei pe care o apelezi. Conditia este ca persoana respectiva sa fie adaugata in agenda telefonului.

Tonurile de apel suporta urmatoarele fisiere: fisiere MID cu polifonie vocala 48, precum si formate AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, AMR (NB-AMR), Mobile XMF, RealAudio 7,8,10, SP-MIDI si WB-AMR. Telefonul vibreaza suficient, vibratiile putand fi simtite fara nicio problema atunci cand tii aparatul in buzunar.

SMS

Aplicatia SMS nu a suferit nicio modificare. In timpul tastarii SMS-urilor, E65 corecteaza automat spatiile dintre litere facand textul sa arate mult mai bine.

Mesajele trimise sunt arhivate in folderul “Sent”, al carui continut poate fi configurat de catre user. Cantitatea de mesaje trimise si receptionate este limitata doar de memoria libera a telefonului. MMS-urile sunt usor de creeat; profilul lor este setat automat de catre aplicatia “Setup manual”. Editorul este simplu si bine organizat. Poti scrie un text, iar apoi poti sa inserezi o imagine, un fisier audio sau video. Exista si un client pentru mesagerie instant.

Poti creea un cont de e-mail utlilizand aplicatia “Setup manual”, exact ca in cazul MMS-urilor. Configurarea nu este automata. Trebuie sa introduci cel putin parametrii de baza ai casutei tale de mail. E-mail-urile in format HTML se deschid fara nicio problema. Editorul poate lucra cu servere POP3 si IMAP4. Poti downloada fie intregul e-mail, fie doar titlul lui. Nokia E65 suporta atasamente care contin fisiere tip Microsoft Word, PowerPoint si Excel (Microsoft Office 2000/XP/2003) precum si fisiere compatibile cu aplicatiile Zip Manager si Adobe PDF.

Atasamentele pot fi downloadate si vizualizate fara nicio problema. Nu are niciun rost sa incerci sa le editezi; Nokia E65 nu beneficiaza de optiuni de editare a atasamentelor. Spre deosebire de inaintasul sau, Nokia E65 este echipat cu un Zip Manager, care este capabil sa citeasca fisierele arhivate, ba chiar sa arhiveze la randul sau fisiere.

Cu ajutorul aplicatiei Donwload, poti copia o serie de programe de pe site-ul oficial Nokia. Aplicatia include si un catalog updatat cu servicii si produse compatibile cu telefonul Nokia E65. Printre alte aplicatii mai intalnim si BlackBerry Connect si Mail for Exchange.

Am gasit de asemenea si versiuni alternative de sintetizatoare de voce. Poti downloada maximum 30 de tipuri de sintetizatoare direct de pe Web. Daca vrei sa fii la curent cu cele mai noi stiri, poti primi informatii gratuite in fiecare zi chiar de pe agentia Reuters. Daca calatoresti in mod frecvent, poti accesa aplicatia WorldMate cu ajutorul careia primesti informatii despre starea vremii si poti converti o serie de unitati de masura. Pentru cei care au nevoie de putina adrenalina le recomandam sa se distreze accesand jocul Golf Pro Contest.

Navigarea pe Internet

Telefonul este echipat cu un browser Internet de foarte buna calitate. Cursorul principal este controlat cu ajutorul tastei de navigare cu patru directii. Daca pozitionezi cursorul aproape de marginea paginii, aceasta incepe sa se ruleze in directiile corespunzatoare. Continuand sa rulezi mouse-ul, telefonul iti va arata exact unde te afli in pagina cu ajutorul unei mici harti.
Din pacate, browserul are si un mare minus: nu poate fi utilizat in modul landscape, desi aplicatia ar putea sa permita acest lucru.

Sincronizarea si copierea fisierelor in/ de pe telefon se face utilizand Bluetooth sau conexiunea IrDA. Daca computerului tau ii lipseste adaptoarele wireless, poti folosi cablul de sistem livrat impreuna cu telefonul. Pentru transfer rapid de fisiere de mari dimensiuni este recomandat modul USB. In acest caz poate fi accesat doar cardul de memorie. E65 nu poate fi incarcat din pacate prin portul PC-ului. Odata ce ai conectat telefonul la computer, ai doua posibilitati: fie sa lucrezi in modul PC Suite pentru sincronizarea si controlul de pe PC sau poti efectua transfera date utilizand USB Mass Storage.

Nokia E65 se poate conecta la Internet utilizand tehnologiile GPR si EDGE, ambele din Clasa 10. Viteza de transfer se imbunatateste vizibil daca telefonul se afla intr-un loc cu acoperire pentru semnalul 3G. Un alt mare atu este faptul ca este acela ca are suport pentru retelele wireless WLAN( mai pe scurt Wi-Fi). Potrivit site-ului oficial, Nokia E65 suporta IEEE 802.11b/g, ceea ce inseamna ca transferul de informatii se poate face chiar si cu incredibila viteza de 54MB/s.

Nokia E65 contine si o aplicatie tip manual WLAN, care te invata cum sa lucrezi cu retelele wireless. De asemenea, te ajuta sa detectezi toate retelele wireless din perimetrul inconjurator si, daca e posibil, sa te si conectezi la ele.

De asemenea, intalnim si o aplicatie tip VoIP. Acest program iti permite sa efectuezi apeluri telefonice utilizand Internetul. Wi-Fi pare a fi suportul ideal pentru VoIP. Apelurile Internet sunt localizate in setarile telefonului. Trebuie sa mentionam faptul ca reusita unui apel telefonic pe Internet este conditionata de calitatea semnalului de retea.

Camera foto

Nokia E65 este echipat cu o camera de 2 megapixeli, ceea ce inseamna ca poti captura imagini la o rezolutie de 1600 x 1200 pixeli. Interfata pentru user a camerei este una invechita fiind una folosita la telefoanele anterioare celor din seria N.
Display-ul principal, a carui suprafata ramane partial neutilizata atunci cand capturezi imagini, afiseaza informatii despre numarul de fotografii pe care mai poti sa le faci. Atunci cand este activata una dintre functiile aditionale, apare un icon in vizorul camerei. Functiile intalnite la camera lui N65 sunt: modul nocturn, secventa, declansare automata, balansul albului precum si cateva efecte color. Fotografiile sunt memorate in format JPEG.



Comparativ cu vechile modele cu sistem Symbian, rezolutia a crescut de la 176 x 144 pixeli la 352 x 288 pixeli. De asemenea vechiul format 3GP a fost inlocuit cu un format mult mai popular: MPEG-4.

Playerul muzical

Playerul muzical ramane neschimbat, ceeea ce nu este un lucru rau. Pot fi afisate toate trackurile muzicale, pot fi ordonate in functie de artist, gen, albume sau compozitori. Volumul sunetului este suficient de puternic. Pentru un sunet mult mai bun este recomandabil sa-ti achizitionezi accesorii audio de o calitate superioara. Momentan singurul accesoriu oficial suportat este perechea de mini-casti Nokia Mini Speakers MD4.
Playerul poate rula chiar si atunci cand este minimizat. In acest caz, numele fisierului rulat apare pe ecranul principal. Tot din ecranul principal poti regla si nivelul volumului. Cand primesti un telefon, nivelul volumului playerului scade progresiv; dupa incheierea convorbirii sunetul playerului revine la volumul initial.

Inregistrarile video pot fi vizualizate fie la marime standard, fie in modul full-screen. Nokia E65 dispune de o memorie interna de 50 MB. In conditiile in care esti fan al aplicatiilor multimedia, iti recomandam sa extinzi capacitatea de memorie a telefonului cumparand un card suplimentar.

Organizer

Cea mai utilizata functie de organizare este calendarul. El dispune de o vizualizare lunara, saptamanala sau zilnica precum si de trei tipuri de evenimente. Daca asociezi unei zile un eveniment, atunci cand alegi afisarea lunara sau saptamanala se deschide imediat o casuta de dialog ce contine detalii despre evenimentul respectiv. Daca incepi sa tastezi in timp ce vizualizezi caledarul, un nou item Meeting este creeat, iar descrierea ce a fost introdusa este afisata in interiorul sau.

Taskurile sunt localizate separat sau ca o parte din calendar. Ele sunt afisate in ambele locatii in functie de data pentru care sunt programate. Taskurile care nu sunt realizate la data stabilita sunt dezactivate pana in momentul in care sunt debifate ca fiind indeplinite. Exportarea din calendar si lista de taskuri este o functie esentiala a modului activ stand-by.

Daca ar trebui sa desemn cea mai slaba functie Symbian, aceasta ar fi fara indoiala ceasul desteptator. Aceasta functie a supravietuit de-a lungul timpului, fara sa sufere vreo imbunatatire: fara repetarea alarmei, fara optiunea de a seta mai multe alarme, etc. Nokia E65 beneficiaza si alte functii de organizare standard: note, calculator, convertor de unitati si un manager de fisiere.

O noutate la acest telefon este aplicatia Teams. Cu ajutorul acesteia poti filtra apelurile telefonice primite. Aplicatia se bazeaza pe un principiu simplu: trebuie sa creezi o echipa, in care poti insera cate contacte doresti. Apoi trebuie sa contactezi toti membrii unei asemenea echipe si sa bifezi modalitate de a comunica cu ei: telefon, SMS, adresa web, Push-to-talk, sau conferinta telefonica.

Nokia E65 ofera excelenta aplicatie de cautare. Cu ajutorul ei poti cauta prin mesaje, e-mail-uri, evenimente din calendar, contacte, taskuri si note, precum si diverse combinatii ale celor mentionate mai sus. Chiar daca ceea ce contine telefonul nu este indexat nicaieri, cautarea dureaza doar cateva secunde si iti ofera rezultate relevante.

Nu lipseste nici Flash Lite, extrem de util pentru lucrul cu animatiile flash si cu alte aplicatii. Nokia E65 are suport software pentru modulele externe GPS conectabile prin Bluetooth. Exista trei produse preinstalate pentru GPS: Space cu informatie actualizata din mediul inconjurator, Navigator si Description points pentru localizarea pozitiei aparatului.

O alta inovatie este optiunea de exportare a continutului displayului pe un dispozitiv extern. Este o optiune care nu inseamna prea mult pentru userii obisnuiti, insa pentru oamenii de afaceri este o adevarata salvare in timpul intalnirilor si conferintelor. Toate fisierele pot fi transferate de pe telefon pe o imprimanta compatibila via Wi-Fi.

Aprecieri finale

Telefonul Nokia E65 nu ofera prea multe imbunatatiri fata de inaintasii sai, in special fata de modelul E60. Ne asteptam la mai multe inovatii din partea celor de la Nokia, insa asteptarile noastre au fost inselate. Tot ce va face din Nokia E65 un telefon cu succes la vanzari este constructia sa solida, un design elegant precum si un mecanism de glisare a clapetei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea