Stiinta & Tehnologie

Review Nokia 6300: Un look slim demn de invidiat

Ofensiva celor de la nokia continua. De data aceasta, finlandezii s-au gandit sa mareasca familia modelelor din editia a III-a a Seriei 40. Noua vedeta este se numeste Nokia 6300, principalele sale arme fiind designul conservator, mini usb si o carcasa slim dotata cu aparatori din otel.

Caracteristici esentiale:

• Design conservator atractiv
• Display TFT cu rezolutie QVGA
• Interfata pentru user din editia a III-a a Seriei 40
• Camera de 2 megapixeli
• Slot pentru memorie microSD
• Radio FM
• Conector standard miniUSB
• Jack audio de 2.5 mm
• bluetooth cu suport pentru profil A2DP

Principale dezavantaje:

• Amprentele se imprima foarte usor pe suprafata telefonului
• Nu are suport UMTS
• Performante slabe ale camerei
• Fotografiile facute de camera sunt tip portret
• Filmuletele video sunt facute in format QCIF(176 x 144 pixeli)
• Butoanele laterale sunt greu de apasat
• Nu are port infrarosu.



Nokia 6300 se doreste a fi un succesor al modelelor Nokia 6230/6230i. Si inclinam sa credem si noi acest lucru. Motivele sunt numeroase. Nokia 6300 are un look slim modern, fara sa fie incarcat de elemente decorative inutile, un meniu cu multiple functii precum si tastatura si display de exceptie.



Un telefon suplu

Comparativ cu Nokia 6233, Nokia 6300 da senzatia ca a tinut o cura de slabire, fiind mai subtire cu 6 mm. Parametrii sai sunt: 106 x 44 x 12 mm. Desi este acoperit cu aparatori din otel, Nokia 6300 cantareste doar 91 g.

Nokia 6300 vine cu o combinatie cromatica de negru si argintiu. Tot ce inseamna argintiu este confectionat din otel. Zonele de culoare neagra sunt confectionate din material de plastic lucios. Display-ul si partea functionala a tastaturii se afla in interiorul unui cadru negru, usor iesit in relief. Acest lucru ne face sa il asemanam cu Nokia 3230.

Constructia telefonului este foarte solida, din cauza multiplelor elemente metalice folosite. Din pacate, din cauza folosirii materialelor lucioase, amprentele mainii sunt vizibile pe toata suprafata telefonului. Pentru a scapa de urmele nedorite este recomandabil sa fii aprovizionat tot timpul cu servetele speciale pentru curatat.

Exteriorul telefonului

Din cauza designului slim, partile laterale nu beneficiaza de multe elemente de control. Partea stanga nu contine absolut nimic. In partea dreapta intalnim un buton dublu pentru controlul volumulului, care este functional numai daca il apesi foarte puternic. Butonul pentru controlul camerei nu este situat aici, din cauza capacului metalic de pe spatele telefonului care acopera si partile laterale.



Pe ambele parti laterale, la imbinarea dintre capacul metalic si plasticul negru intalnim cate un led acoperit de un material de plastic alb. Ledurile te atentioneaza palpaind in albastru atunci cand ai ratat un apel sau cand ai primit un mesaj. Daca doresti, poti dezactiva ledurile din meniu.



In partea de sus a telefonului se observa un buton inchis/deschis, care poate fi folosit si pentru a schimba rapid profilele soneriilor. Marea surpriza o intalnim in partea de jos a aparatului. Locul Pop-port-ului( intalnit la majoritatea modelelor anterioare de Nokia) este luat de un conector standard miniUSB. Avantajele sunt evidente: cu aproape orice cablu( chiar si unul de camera digitala) poti conecta telefonul la un computer.



Conectorul miniUSB este acoperit cu un plastic solid care se potriveste perfect. Din pacate, inlaturarea a plasticului se face extrem de greu, insa dupa cateva saptamani de utilizare a telefonului vei trece peste acest impediment.

Langa conectorul miniUSB se afla doua sloturi rotunde. Slotul mai mic este folosit pentru conectarea incarcatorului, iar cel mai mare este de fapt un jack audio de 2.5 mm folosit pentru atasarea unei perechi de casti. Ma intalnim inca doua sloturi care sunt patrate, utilizate pentru microfon si pentru agatatoarea de gat.



Un capac metalic personalizat

Capacul din spatele telefonului este extrem de interesant. Partea de sus este din plastic negru. Tot acolo intalnim lentila camerei foto si grilajul care acopera difuzorul extern. Lentila este incadrata in alb si nu este protejata. Pentru a evita amprentele digitale este recomandabil sa stergi lentila dupa fiecare utilizare. Logo-ul Nokia se afla lentila camerei. In privinta difuzorului extern suntem usor dezamamagiti. Spre deosebire de Nokia 6233, Nokia 6300 nu are difuzor stereo.



Restul capacului este confectionat din otel masiv si poate fi inscriptionat cu nume, logo-uri, etc. Nu este inca clar care sunt costurile unei inscriptionari. Ni s-a spus ca acest serviciu va fi gratuit pentru primii 50 de clienti ai fiecarui dealer de telefoane mobile.



Sub capacul metalic gasim o baterie Li-Ion tip BL-4C, cu o capacitate de 860 mAh. Potrivit site-ului oficial Nokia, bateria tine cam 210 minute in modul vorbit sau 348 de ore in modul standby. Testele noastre au aratat, indiferent cat de putin folosesti telefonul, trebuie sa-l incarci din nou dupa 2-3 zile. Cartela SIM se afla chiar sub bateria telefonului.

Slotul pentru memorie se afla sub carcasa, in partea stanga. Solutia este destul de inspirata, pentru a scoate cardul nemafiind nevoie sa inchizi telefonul mobil. Slotul este destinat cardurilor microSD. In conditiile in care memoria interna a telefonului este de doar 7,5 MB, cei de la Nokia au inclus in pachetul retail al telefonului si un card de 128 MB.



Tastatura

Tastatura lui Nokia 6300 este structurata in doua parti localizate pe doua nivele. Tastele functionale sunt mai inalte cu 2 mm fata de cele numerice. Partea numerica a tastaturii consta dintr-un singur bloc de taste, care nu sunt separate prin spatii. Butoanele sunt suficient de mari. Apasarea unui buton este insotita de un clic discret. Tastele sunt confectionate din material plastic argintiu, pe intuneric fiind iluminate in albastru.



Principalul element de comanda al telefonului il constituie tasta de navigare cu 4 directii si un centru de confirmare. Butonul de confirmare este mare si usor de apasat, fiind inconjurat de o rama argintie, care activeaza fiecare din cele 4 directii ale butonului de navigare. Din pacate, tasta de navigare nu este iluminata.

In jurul tastei de navigare se gasesc patru butoane: doua butoane context si doua butoane pentru initierea si incheierea apelurilor telefonice. Desi nu sunt mari, butoanele au suficient spatiu intre ele astfel incat este aproape imposibil faci vreo greseala in timpul tastarii. Cele 4 butoane sunt identice ca marime; singurul element care le diferentiaza este culoarea micului dreptunghi plasat in interiorul fiecarei taste.



Un display incantator

Nokia 6300 este echipat un display TFT in 16.7 milioane de culori. Acesta ofera o rezolutie QVGA de 240 x 320 pixeli pe o suprafata de 31 x 41 mm, rezultatul fiind imagini care pur si simplu incanta ochiul. Culorile sunt vii, stralucitoare, iar fundalul luminos este de inalta calitate. Display-ul este perfect lizibil in lumina razelor solare.



Fundalul luminos si contrastul nu pot fi configurate de catre user. Din meniu poti seta doar ce trebuie sa se intample atunci cand telefonul este inactiv. Astfel atunci cand se afla in modul standby, pe display apare un screensaver animat cu ceas digital precum si icon-uri care te anunta asupra evenimentelor ratate. In meniu vei gasi si optiunea pentru modul Sleep, atunci cand ecranul nu este luminat deloc. Un led luminos din partile laterale ale aparatului te anunta atunci cand ai primit un mesaj sau un apel.

Interfata pentru user

Interfata pentru la Nokia 6300 este similara cu cele intalnite la editia a III-a a seriei S40. Cu alte cuvinte, nici meniul, nici controlul telefonului nu difera fata de modele Nokia aflate sub aceeasi platforma. Vei fi surprins de multitudinea de optiuni care pot fi configurate de catre user; inconvenientul fiind ca structura meniului devine complicata, ingreunand navigarea.

In standby, ecranul afiseaza wallpaperul selectat, iar pe bara de sus apar semnalul de retea, statusul bateriei precum si icon-urile si alte functii activate. Sub bara de sus sunt afisate data si numele operatorului de telefonie mobila. Bara de jos este rezervata pentru descrierea functiilor asociate butonului de navigare si celor 2 taste context. Centrul tastei de navigare deschide meniul principal, in timp ce tastelelor context le poate fi asociata o functie, stabilita de catre user. Tasta din stanga este presetata pentru meniul Go to, unde poti insera toate optiunile favorite sau cele mai utilizate comenzi. Fontul display-ului principal poate fi setat in orice culoare. Fiecare directie a tastei de navigare poate fi asociata cu cate o functie. Functiile asociate sunt afisate sub forma unei cruci cu icon-uri.

Nu lipseste nici modul standby activ. Cel implementat la Nokia 6300 e constituit din cateva parti care pot fi editate sau ordonate in diferite moduri. In modul standard, zona de sus este rezervata pentru accesul imediat la functiile favorite, functii indicate printr-o serie de icon-uri. Zona centrala ofera accesul la player-ul muzical si la radioul FM. In partea de jos sunt afisate evenimentele care urmeaza sa aiba loc in ziua curenta.
Meniul principal poate fi vizualizat in patru feluri: o matrice cu icon-uri cu sau fara legenda, o lista de item-uri cu sau fara descriere. Icon-urile au un design stilizat; icon-ul activ este animat. Iconurile pot fi aranjate in functie de preferintele userului.

Celelate nivele ale meniului sunt afisate diferit. Unele legende sunt insotite de un icon, iar altele nu. In anumite cazuri poti vizualiza descrierea item-ului selectat intr-un font micut, pentru a nu mai fi nevoie sa navighezi mai departe la un alte nivel de meniuri. Ca de obicei, item-urile din meniu pot fi accesate cu ajutorul shortcuturilor de pe tastatura. Culoarea fundalului intregului meniu precum si wallpaperul de pe display pot fi modificate, selectand unul dintre cele 5 profiluri preinstalate. Daca doresti alte profiluri, le poti downloadata de pe WAP.
Meniul raspunde prompt, fara delay-uri. El ofera control vocal extrem de practic, care nu necesita inregistrarea in prealabil a unei amprente vocale si care poate fi utilizat pentru activarea a numeroase functii.

Camera foto - un urias pas inapoi

Nokia 6300 are o camera de 2 megapixeli considerata ca fiind una standard pentru toate telefoanele din aceasta categorie de pret. Rezolutia maxima a imaginilor este de 1200 x 1600 pixeli. Din pacate camera dezamageste: nu are autofocus, nici blit sau capac protector pentru lentila. Nefiind acoperita, lentila camerei este o „prada usoara” pentru amprentele digitale. Este preferabil ca dupa fiecare utilizare lentila sa fie curatata.

Destul de neplacut este faptul ca atunci cand fotografiezi, trebuie sa tii telefonul in pozitie verticala. Pozele respective apar si ele tot in pozitie verticala. Incadrarea imaginilor se fae utilizand intregul display; imaginile realizate nu sunt micsorate. Calitatea fotografiilor este medie; cand vremea este frumoasa, imaginile ies bine, fiind suficient de luminate. Nivelul noise este ridicat in zonele fara detalii, cum ar fi de exemplu cerul. Dat fiind ca lipseste autofocusul, nu este recomandat sa fotografiezi de la mica distanta obiecte sau text, pentru ca imaginea va iesi miscata. Textul este lizibil doar cand este fotografiat de la distanta.

Optiunile camerei sunt standard. Exista si zomm 8x insa, daca este utilizat, pozele sunt miscsorate la o rezolutie de 320 x 240 pixeli. In meniu poti seta balansul albului, calitatea imagini, poti activa functia de autodeclansare, modul multishot sau modul nocturn. Poti adauga chiar si cateva efecte color. Imaginile pot fi stocate fie in memoria interna a telefonului, fie pe cardul de memorie.

In telefon, imaginile pot fi vizualizate in modul fullscreen, pot fi redimensionate sau li se poate adauga frame-uri si text. Imaginile pot fi trimise prin Bluetooth sau pot fi printate cu ajutorul tehnologiei PictBridge. In cadrul aplicatiei Gallery se observa ca memoria interna a telefonului este separata de cea a cardului. Fisierele pot fi mutate sau pot fi organizate in foldere.

Marea dezamagire o constituie slaba rezolutie video: 176 x 144 pixels. Ne asteptam ca inregistrarile video facute cu Nokia 6300 sa fie realizate la rezolutie VGA, insa acest din pacate acest lucru nu s-a intamplat. Durata inregistrarilor video este limitata doar de memoria libera disponibila. In timpul inregistrarii video poti mari imaginea.

Apeluri telefonice

Una dintre principalele diferente intre Nokia 6300 si Nokia 6233 este absenta suportului pentru retea 3G. Nokia 6300 opereaza doar in retele GSM la de 900/1800/1900 MHz (850/1900/1800 MHz in versiunile destinate pietei americane). Calitatea celorlalte functii telefonice este foarte buna, cum de altfel era de asteptat.
Agenda telefonului ofera dispune de spatiu de stocare pentru 1000 de contacte. Fiecarui contact ii sunt alocate o multime de campuri; de exemplu, 5 numere de telefon, adresa de e-mail, site web si adresa; data nasterii, firma, functia si porecla. Numele sunt separate de prenume pentru a elimina eventualele probleme din timpul sincronizarii cu Outlook-ul. Contactelor li se pot adauga diverse tonuri de apel, in timpul apelurilor telefonice acestea putand insotite de o anumita imagine si de inregistrare video. Telefonul dispune si de un difuzor extern si de inregistrare vocala.

Agenda telefonica afiseaza contactele stocate in memoria interna, contactele de pe cartela SIM sau ambele liste simultan. Cautarea in agenda se face prin tastare graduala. Agenda poate fi afisata ca o simpla lista de nume, o lista de nume cu numere sau o lista de nume cu imagini asociate. Pentru cei cu probleme de vedere exista si optiune de marire a caracterelor. De asemenea, exista posibilitatea de organizare a contactelor in grupuri, iar aceste pot fi folosite ca filtre pentru apelurile telefonice. Persoanelor ceva mai comode le recomandam folosirea apelarii vocale. Noutatea este faptul ca nu este necesara o inregistrare in prealabil a amprentei vocale.

Profilurile soneriilor ofera optiuni suplimentare de configurare. Nokia 6300 ofera 7 profile, fiecare permitand setarea de tonuri de apel, vibratii, sunete de alerta pentru mesaje si tonuri pentru taste. De asemenea, profilurile te ajuta sa sa filtrezi telefoanele receptionate. Mai mult decat atat, fiecare profil poate fi activat pentru o durata determinata de timp. Nu lipseste nici profilul Airplane; activarea sa elimina toate functiile de retea ale telefonului. Tonurile de apel pot fi polifonice sau pot fi utilizate formate tip MP3, AAC, WMA sau AMR.

Mesaje

Meniul de mesaje nu a suferit nicio modificare, fiind organizat aproape perfect. In afara de mesaje text, Nokia 6300 receptioneza si trimite mesaje multimedia, mesaje sunet prin MMS, mesaje instant direct pe display si e-mail-uri. Tipul de mesaj trebuie selectat inainte de compunerea sa.

Nu lipseste nici dictionarul T9, care dispune de o impresionant vocabular. Din meniu pot selecta trei marimi de fonturi. Utilizand cel mai mic font sunt afisate 10 randuri pe display. Daca folosesti cel mai mare font, sunt afisate doar 6 randuri. Mesajele sunt afisate cu fontul 12, fiind dispuse pe 7 randuri. Un mesaj poate contine maximum 1000 de caractere. Atat numarul caracterelor tastate precum si cel al submesajelor este vizibil tot timpul. Toate mesajele sunt stocate in memoria interna, indiferent de tipul acestora.

Surprinzator este faptul ca telefonul este echipat cu 2 editoare MMS. Unul este standard, identic cu cel intalnit la modelele recente de Nokia. In celalalt editor, denumit „mesaje multimedia plus”, se poate insera orice tip de fisiere, chiar si cele care nu au format compatibil. Prin MMS poti trimite fotografie la rezolutie maxima, un contact sau chiar un eveniment din calendar. Pentru ambele editoare limita unui MMS este de 300 KB.

Clientul e-mail este bazat pe o aplicatie Java, fapt care explica viteza destul de scazuta. Clientul functioneaza cu protocoale POP3, SMTP si IMAP4. Cand trebuie sa trimiti un mesaj, clientul iti gaseste adresa de e-mail a contactului din agenda telefonica. Donwloadarea automata a mesajelor nu poate fi configurata de catre user. Intalnim si un filtru spam pentru e-mail-urile nedorite. Poti trimite atasamente, indiferent de dimensiunea acestora.

Organizer

Nici organizer-ul telefonului a nu a suferit nicio modificare fata de cel al modelului Nokia 6233. Calendarul ofera afisare in functie de luna, saptamana sau zi. Poti seta din calendar ca saptamana sa inceapa de luni, duminica sau sambata. Exista 5 tipuri de evenimente: intalniri, apeluri telefonice, zi de nastere, note text si reminder. Fiecarui eveniment ii sunt alocate campuri specifice: ora de incepere, ora inchiderii, tipul de alerta cu o diferite intervale(zilnice, saptamanale, lunare sau anuale).

Managerul de task-uri permite structurarea task-urilor pe trei nivele de prioritate. Task-urile pot fi insotite de alerte, iar dupa ce sunt indeplinite urmeaza sa fie debifate si mutate apoi in in calendar. Notele text pot contine pana la 3000 de caractere. Alarma telefonului poate fi repetata; ea poate fi setata sa porneasca in fiecare zi, chiar si atunci cand telefonul este inchis. Daca ti se pare ca alarma este enervanta, poti configura telefonul astfel incat sa te trezeasca cu radioul tau preferat.

Printre celelalte functii de organizare intalnim: inregistrarea vocala(limitata la 60 de minute), cronometru si calculator. Calculatorul este ceva mai complex, oferind o serie de functii matematice avansate. Din pacate, acesta nu este familiarizat cu prioritatile in cadrul calculelor matematice. Folderul ce contine aplicatii Java localizat pe cardul de memorie dispune de o aplicatie pentru comunicarea text prin Bluetooth, numita Senzor, un convertor de unitati si o aplicatie pentru controlul remote a prezentarilor de pe PC, numita Presenter.

Un player muzical pentru toate gusturile

Playerul muzical este identic cu cel intalnit la modelul Nokia 5300. Este un player excelent cu multiple optiuni de setare. Sorteaza cantecele in functie de artist, album, gen si compozitor. Playerul suporta fisiere tip MP3, MID, AAC, AAC+ si WMA. Mai mult decat atat, suporta profil A2DP, care iti permite poti utilizarea castilor Bluetooth wireless.

In pachetul retail al telefonului este inclusa si o pereche de casti Nokia HS-47. Calitatea castilor este satisfacatoare, atat timp cat utilizezi playerul muzical ocazional. Castile se conecteaza la player cu ajutorul unui jack de 2.5 mm. Calitatea sound-ului poate fi reglata cu ajutorul unui equalizer. Nokia 6300 are doar un difuzor extern situata pe spatele telefonului. In linii mare, acesta isi face treaba bine.

Daca te-ai plictisit sa asculti MP3-uri, poti comuta pe radio. Radio-ul FM stereo al aparatului permite cautarea automata a posturilor. Telefonul poate memora numele a maximum 20 de posturi radio. Pentru a asculta radioul la difuzorul extern al aparatului trebuie sa conectezi castile la telefon, acestea avand rolul unei antene. Exista o functie numita Visual Radio, care insa nu poate fi accesata in majoritatea tarilor. Din pacate, radioul nu are RDS.

Playerul video este compatibil cu formatele 3GP si MP4. Clipurile video pot fi rulate in mod fullscreen, putand fi derulate inainte sau inapoi. O problema o constituie faptul ca legendele tastei(imposibil de inlaturat) interfereaza cu modul fullscreen, obstructionand rularea filmuletelor.

Asemeni celorlalte aplicatii Java, jocurile sunt stocate pe un card extern de memorie, care este inclus in pachetul telefonului. Telefonul vine cu 3 jocuri preinstalate: 3G snake, un joc de fotbal si Sudoku in format Flash.

Transfer de date

Asa cum am mentionat mai sus, Nokia 6300 nu suporta retele 3G. In schimb, telefonul suporta tehnologii EDGE, GPRS(ambele din Clasa 10) si HSCSD. Nu exista nici port infrarosu. Lipsa sa este compensata cu succes de Bluetooth si de conectorul miniUSB. Pachetul retail nu contine cablu de date, insa poti cumpara unul de la orice dealer de telefoane mobile. Dupa ce ai conectat telefonul la computer ai posibilitatea de a selecta unul dintre cele trei moduri. Pe langa modul sincronizare exista modul de printare a imaginilor prin PictBridge precum si modul USB Mass Storage pentru transferul rapid de date, in care cardul de memorie este recunoscut de PC ca fiind un nou hard disc.

Nokia 6300 are un browser WAP integrat, care suporta WAP 2.0 precum si pagini HTML. De asemenea, este permisa modificarea marimii fonturilor. Cand setezi cel mai mic font, ecranul afiseaza pana la 11 randuri de text. Pe langa browserul WAP mai intalnim si faimoasa aplicatie Java Opera Mini. In pachetul retail al aparatului se mai gaseste un CD software care contine o prezentare a lui Nokia 6300, programelele PC Suite, Adobe Photoshop Album si Nokia Wireless Presenter.

Aprecieri finale

Nokia 6300 este un telefon bun. Pe langa designul sau slim si carcasa metalica, el ofera un meniu cu multiple functii, similar cu cele ale telefoanelor din editia a III-a a Seriei 40. De asemenea, exista o serie de optiuni de personalizare a telefonului precum si o multime de functii multimedia. Acordam nota 10 display-ului de 16 milioane de culori precum si conectorului miniUSB. Acordam si ceva bile negre, de data aceasta doar doua la numar:
-atrage foarte usor amprentele digitale;
-inregistreaza clipuri video la rezolutie foarte mica;

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea