Stiinta & Tehnologie

Review Motorola SLVR L9: Fara prea multe schimbari

Cei de la Motorola incearca sa exploateze in continuare succesul telefoanelor cu design asemanator cu modelul Motorola RAZR . Pentru astazi ne-am oprit asupra telefonului Motorola SLVR L9 din seria L. Motorola SLVR L9 este urmasul modelului L7, intre cele doua telefoane existand foarte multe asemanari.

Caracteristici esentiale:

• Un look atractiv
• Constructie solida
• Slot pentru card de memorie microSD
• GPRS si EDGE( clasa 10)
• Radio FM cu RDS
• Camera de 2 megapixeli

Principale dezavantaje:

• Nu exista prea multe imbunatatiri fata de modelul L7
• Nu are 3 G
• Interfata pentru user slab dezvoltata
• Nu are aplicatia Note



Inca de la inceput trebuie sa precizam ca modelul testat de nou este o varianta beta, astfel incat este posibil ca unele probleme intalnite in timpul testelor sa fie eliminate in versiunea finala.
Motorola L9 pastreaza popularul design al modelelor SLVR, fiind un succesor al modelelor L6 si L7. Noutatea cu care vine L9 este panoul frontal lucios al telefonului. Rama argintie care incadreaza tastatura si ecranul este asa de stalucitoare, incat poate fi utilizata ca oglinda. Spatele telefonului este acoperit cu material cauciucat, aparatul putand fi tinut sigur si confortabil in mana. In timpul testelor carcasa telefonului s-a comportat excelent, fara a scoate niciun fel de zgomot.
L9 are aceleasi dimensiuni cu ale modelului L7: 113 x 49 x 11.5 mm. Si din punct de vedere al greutatii lucrurile stau la fel( 96 g).



In afara de rama metalica lucioasa, mai intalnim pe partea frontala un logo Motorola situat intre grilajele difuzorului principal, sub acest logo fiind inscriptionata marca Motorola. Display-ul si tastatura sunt separate printr-o linie de contur.



Pe spatele telefonului intalnim lentila camerei de 2 megapixeli, un mic semn USB, care indica locul unde se afla portul USB, un logo Motorola precum si doua desene care te informeaza ca telefonul are suport pentru card de memorie si pentru inregistrari video. In partea de jos intalnim grilajul care acopera difuzorul extern.



Telefonul este echipat cu o baterie Li-Ion Motorola BK 60 de 880 mAh. Producatorul promite ca bateria tine in jur de 350 de ore in modul standby, respectiv 4 ore de vorbit. . Din pacate, nu am avut suficient timp sa ne convingem daca aceste date sunt adevarate sau nu. Sub baterie este pozitionat lacasul pentru cardul SIM. Cardul poate fi introdus/extras fara nicio problema. Am remarcat faptul ca Motorola L9 suporta noua tehnologie MegaSIM, ceea ce inseamna ca recunoste cardurile SIM speciale, care au o capacitate mai mare de 1G.



Partea de sus a telefonului este prevazuta cu un buton, cu ajutorul caruia se inlatura capacul bateriei, precum si un suport pentru agatatorea de gat. In partea de jos nu intalnim niciun element. In partea laterala stanga telefonul are doua taste de volum precum si un buton cu dubla functie: comanda vocala si inregistrare.



In partea laterala din dreapta intalnim un port USB standard, butonul declansator al camerei foto precum si slotul pentru cardul microSD. Cu ajutorul portului USB standard Motorola L9 poate fi conectat la un PC prin intermediul unui cablu, pe care cu siguranta multi dintre voi il aveti deja. Este laudabila aceasta initiativa a celor de la Motorola si se pare ca pe viitor porturile USB standard vor fi intalnite din ce in mai mult la telefoanele din gama Motorola.



Carcasa telefonului

Tastatura telefonului este acoperita cu plastic, si nu cu metal, ca in cazul modelului L7. O alta diferenta esentiala este aceea ca felul in care tastele sunt delimitate, avand intre ele mici linii iesite in relief si doua linii verticale mai mari. Tastatura este compusa din doua parti: una functionala si una numerica. Cea functionala include in partea de sus doua taste soft, un D-pad de navigare cu 4 directii si cu un centru de confirmare, o tasta pentru radioul FM, un buton cu receptor verde(in partea stanga) precum si un buton de corectie C si o tasta cu un receptor rosu( in partea dreapta). Sub aceste elemente intalnim tastele numerice. Tastatura este usor de folosit si suficient de spatioasa incat sa sa poti apasa exact pe butonul dorit, fara a face vreo greseala. Fundalul luminos al butoanelor este perfect. Tastatura este iluminata in albastru si este perfect vizibila in intuneric.



Ecranul

Motorola SLVR L9 este echipat cu un display TFT de 2 inci, capabil sa afiseze 256.000 de culori, avand o rezolutie de 176 x 220 pixeli. Este exact acelasi ecran pe care il intalnim si la modelul Motorola L7. Display-ul este suficient de bun, culorile sunt vii, iar imaginile sunt clare. In privinta fundalului luminos al ecranului, nu avem decat cuvinte de lauda.



In timpul convorbirilor telefonice, L9 se comporta impecabil. Calitatea sunetului precum si puterea semnalului de retea sunt bune. Tonurile de apel si vibratiile sunt suficient de puternice incat sa fie sesizate fara prea mare efort.

Interfata telefonului

Ecranul standby al telefonului afiseaza puterea semnalului retelei, icon-ul cu profilul soneriei, numele operatorului precum si un ceas digital. Daca doresti, poti seta telefonul sa-ti afiseze cele patru functii ale D-pad-ului, sub forma unor icon-uri dispuse in cruce. Cele doua functii asociate tastelor soft sunt afisate in partea de jos a ecranului.
O noutate este prezenta interfetei Juix, o noua solutie oferita de cei de la Motorola, fiind destul de diferita de cea intalnita la modelele mai vechi. Parerile sunt impartite: unii considera ca noua interfata este mai buna si mai usor de utilizat, in timp ce altii considera ca este doar un simplu upgrade.



Meniul principal este constituit dintr-o matrice de icon-uri animate tip 3 x 3. Unele submeniuri beneficiaza de campuri cu 3 icon-uri pe rand, in timp ce altele sunt afisate sub forma de linii text. Testele efectuate au scos in evidenta faptul ca interfata lui L9 se misca destul de incet. Sa speram ca acesta disfunctie sa fie remediata odata cu lansarea versiunii finale a telefonului.



Atunci cand este inactiv pe ecranul telefonului ruleaza un screensaver animat. Luand in considerare faptul acesta „mananca” din resursele bateriei, este recomandabil sa-l dezactivezi. Telefonul dispune si de modul Airplane, care dezactiveaza toate serviciile de retea. Poti seta telefonul sa te intrebe de fiecare data cand il deschizi, daca doresti sa porneasca sau nu in modul Airplane. O optiune interesanta este aceea ca poti trece pe modul Airplane fara a mai fi nevoie sa restartezi telefonul.

Agenda telefonica

Agenda telefonului nu aduce nimic nou. Afisarea contactelor se face in 3 feluri: contactele de pe cartela SIM, contactele din memoria telefonului sau ambele contacte. Cautarea se face tastand primele litere ale numelui dorit. Navigarea prin agenda telefonului se face utilizand tastele “•” si “#”. Cu ajutorul lor poti accesa agenda telefonica standard, e-mail-urile si categoriile de contacte.



Atunci cand creezi un nou contact, telefonul iti ofera campuri pentru nume, prenume, porecla, numar, tipul de numar(mobil, acasa, munca, fax, altul), e-mail, tipul de e-mail(personal, de munca sau alt tip), URL, adresa postala, tipul de adresa postala(acasa, servici sau alta adresa), categorie(general, munca, business, personal, VIP), ton de apel, imagine, data de nastere( aceasta nu este copiata in calendar).

Gestionarea apelurilor telefonice

Lista apelurilor telefonice este limitata. Motorola SLVR L9 inregistreaza ultimele 10 apeluri receptionate, ultimele 10 numere format precum si ultimele 10 apeluri ratate. Memoria apelurilor telefonice este organizata in 4 foldere: Numere formate, Apeluri receptionate, Apeluri ratate si Apeluri recente. De asemenea, exista si o evidenta a conexiunilor de date. Poti vedea cand ai efectuat transfer de date(GPRS sau EDGE) precum si costul acestora( bineinteles daca operatorul tau de telefonie mobila suporta acest serviciu).



Mesaje

Motorola SLVR L9 are un meniu de mesaje similar cu cel intalnit la majoritatea modelelor recente marca Motorola. Toate mesajele(SMS, MMS si EMS) sunt stocate intr-un singur Inbox. E-mail-urile sunt depozitate intr-un folder separate numit Email Msgs. Mesajele receptionate sunt afisate pe 6 randuri, ceea ce inseamna ca ele pot fi vizualizate aproape in totalitate pe un singur ecran.



Editorul de mesaje numara caracterele testate, insa nu te avertizeaza cand ai depasit limita de 160 de caractere, mesajul fiind divizat in doua sau mai multe submesaje. Cand ai terminat de compus textul, telefonul te anunta cate mesaje vor fi trimise.
Aplicatia e-mail merita toata lauda. Ea suporta cele mai des utilizate protocoale POP3 si SMTP si lucreaza impecabil cu atasamentele. Poti seta ca marimea unui atasament sa depaseasca 300KB, lucru pe care nu-l intalnesti prea des la telefoanele de ultima generatie.

Multimedia

Motorola L9 nu se numara printre telefoanele care beneficiaza de managere de fisiere de exceptie sau galerie de imagini usor de manevrat. Navigarea prin fotografii iti poate cauza adevarate dureri de cap. Previzualizarea thumbnail-urilor poate dura o vesnicie, dat fiind ca browserul incarca intreaga imagine la o rezolutie mai mica. Managerul de fisiere functioneaza acceptabil. Poti naviga printre foldere(Imagini, Sunete, Video, Cardul de memorie) cu ajutorul butoanelor “•” si “#”. Daca nu ar fi fost durata foarte lunga de raspuns, managerul de fisiere al lui L9 s-ar fi numarat printre cele mai bune.



Cand vine vorba despre playerul audio si cel video aici sunt putine cuvinte de spus. Player-ul muzical se descurca bine; poate functiona in modul background si nu incetineste deloc telefonul. Problema apare atunci cand accesezi playerul video. Dureaza cateva secunde pana deschizi fisierul, iar pentru a viziona clipul in modul fullscreen, mai trebuie sa mai astepti alte cateva secunde.



Radioul FM este chiar bun. El poate fi accesat apasand butonul special din stanga pad-ului de navigare, dupa ce ai conectat cablul castilor la telefon. Suporta RDS si permite memorarea posturilor radio, ceea ce nu poate decat sa te bucure.

Camera

Camera de 2 megapixeli cu zoom digital 8x este surprinzator de slaba, avand o multime de optiuni lipsa, care transforma placerea de a fotografia intr-un adevarat cosmar. Lipseste modul nocturn, panorama si fotografierea multishot. Un alt lucru ciudat este faptul ca poti fotogafia in modul portret, pe cand inregistrarea video se face in modul landscape. Singura solutie pentru vizualizare a imaginilor in modul landscape, este rotirea acestora la 90 de grade de pe PC, dupa ce au fost copiate in calculator.



Calitatea imaginilor este mai degraba mediocra. Comparativ cu fotografiile facute cu Motorola RIZR Z3, imaginile capturate cu L9 sunt mult mai slabe calitativ. Motorola L9 captureaza putine detalii, fotografierea fiind destul de dificila. De asemenea, declansarea camerei foto dureaza foarte mult, rezultand foarte multe poze „miscate”.



Este timpul sa amintim cate ceva si despre editorul de imagini. Pentru a edita o imagine trebuie sa o redimensionezi la rezolutia de 300 x 400 de pixeli. Poti ajusta stralucirea, contrastul, precizia fotografiei sau o poti transforma intr-o imagine in oglinda. De asemenea, poti adauga imaginii margini si precum si diferite stiluri.



Motorola L9 filmeaza in rezolutie CIF, ceea ce nu este rau deloc, in conditiile in care multe din modelele noi inca mai folosesc vechiul format QCIF.

Conectivitate

La capitolul conectivitatea L9 sta foarte bune. Sincronizarea cu PC-ul se realizeaza prin portul miniUSB. Tot ce trebuie sa faci este sa instalezi in prealabil pe calculator programul PC Suite. Apoi poti sa transferi extrem de usor pe PC contactele, mesajele, si intrarile din calendar. Daca nu doresti sa instalezi PC Suite, poti transferi fara nicio problema fisiere alegand functia Mass Storage.
Telefonul dispune si de suport GPRS si EDGE(clasa 10) pentru transfer rapid de date. Din pacate, telefonul nu are 3G. L9 suporta si profil A2DP, ceea ce inseamna ca poti conecta o pereche de casti stereo wirelles. Desi este folosit de foarte mult timp, se pare ca portul infrarosu nu a fost considerat suficient de important incat cei de la Motorola nu l-au inclus printre optiunile de conectivitate ale modelului L9.

Organizer

Instrumentele de organizare ale lui L9 se gasesc in folderul Tools din meniul principal. Submeniul contine urmatoarele optiuni: calculator, agenda de date, ceas cu alarma, servicii de apelare, lista de activare si aplicatia World Clock. Calculatorul este unul obisnuit si ofera doar operatii de baza.



Agenda de date este de fapt calendarul. Afisarea se face in functie de luna, saptamana sau de zi. De asemenea exista si un filtru care afiseaza doar evenimentele din saptamana curenta, din saptamana urmatoare precum si evenimentele neterminate. De asemenea, poti creea un eveniment si ii poti seta subiectul, locatia, tipul(personal, intalnire, zi de nastere, aniversare, apel telefonic, vacanta, entertainment, mic dejun, pranz, cina, educatie, calatorie sau petrecere), data inceperii, data incheierii, reminder si note. Poti seta ca evenimentul sa fie repetat sau nu de-a lungul zilei.



Aplicatia Ceas cu alarma functioneaza bine, insa are un mare minus: faptul ca nu are optiunea de repetare. In schimb, poti seta alarme pentru mai multe intervale orare precum si tipul de alerta. Un lucru bun este faptul poti denumi alarma, astfel incat sa stii exact pentru ce anume a fost setata.



Aplicatia World Clock iti afiseaza ora exacta din diferite colturi ale lumii. Nu lipseste nici inregistrarea vocala. Durata ei este limitata doar de spatiul liber din memoria telefonului. Inregistrarea vocala poate fi activata printr-o apasare prelunga a tastei din partea laterala stanga a telefonului.



Cel mai deranjant lucru este acela ca L9 nu dispune de note text. Singurul alternativa este scrierea unui text si memorarea sa sub forma de mesaj scris.

Navigarea pe Internet

Browserul web integrat functioneaza, insa rasfoieste doar paginile WAP. Atunci cand intalneste pagini HTML ceva mai complexe, browserul WAP intampina unele probleme. Recomandarea noastra este sa profiti de faptul ca telefonul suporta aplicatii Java si sa instalezi un browser suplimentar. Cea mai buna alegere ar fi Opera Mini, un browser care functioneaza impecabil.



Aplicatii suplimentare si jocuri

In submeniul Games & Apps intalnim aplicatia Digital Audio Player. Este o aplicatie Java care nu difera foarte multa fata celalalt player muzical. Singura diferenta este ca Digital Audio Player poate filtra piesele dupa mai multe criterii: numele track-urilor, album, artist sau gen. Exista de asemenea optiuni de Shuffle si Repeat, insa din pacate nu exista posibilitatea de a a rula player-ul in background.



La capitolul jocuri oferta este foarte bogata. Telefonul are urmatoarele jocuri preinstalate: Lumines, Midnight Pool, Mystery Mansion, Platinum Sudoku si Splinter Cell .

Aprecieri finale

Motorola SLVR L9 ne-a impresionat, insa din pacate in mod negativ. Am acordat bile negre pentru viteza slaba a meniului, lipsa 3G-ului si a notelor text. Comparativ cu inaintasul sau, Motorola L7, nu vine cu imbunatatiri semnificative. Singurele aspecte pozitive sunt constructia solida a telefonului si designul atractiv. In aceste conditii, se asteapta ca pretul cu care va fi comercializat telefonul pe piata sa fie unul scazut, pentru a atrage un numar cat mai mare de cumparatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea