Stiinta & Tehnologie

Reincepe programul "Rabla"

Ministrul Mediului, Atilla Korody lansarea noului program „Rabla". Pentru 2008, guvernantii au prevazut un numar mai mare de masini care urmeaza sa fie casate, in comparatie cu cel de anul trecut. Nivelul actual al primei de casare va fi mentinut la 3000 de lei pentru un autovehicul. Cei interesati se pot inscrie in program incepand cu data de 1 iunie. Programul "Rabla", derulat de Ministerul Mediului , vine anul acesta cu cateva schimbari. Numarul de masini innoite se va dubla fata de anii precedenti: daca pana in acest an erau alocate fonduri pentru schimbarea a peste 16 mii de , autoritatile intentioneaza sa elimine din trafic in 2008 circa 40 de mii de masini vechi .

Programul de stimulare a innoirii Parcului National Auto a fost implementat pentru prima data in 2005. In primul an a fost alocata suma de 45 de milioane de lei pentru scoaterea din uz a unui numar de 15 mii de autoturisme. Procentul de realizare a programului in 2005 a fost de 97%, fiind eleiminate peste 14 mii de rable. In urmatorii doi ani, programul a vizat scoaterea din circulatie a 16 mii de masini pe an.

Anul acesta, Ministerul Mediului mizeaza pe faptul ca romanii vor fi interesati sa renute la masinile non-euro, ca urmare a cererii Comisiei Europene de a interzice circulatia masinilor poluante dupa 2011. Peste 2 milioane de autoturisme inregistrate in Romania sunt non-euro, ceea ce inseamna 54% din parcul auto .

Incepand de anul acesta programul a fost extins si la tractoare , urmand ca, pe acelasi principiu, sa fie acordati 17.000 de lei proprietarului unui tractor mai vechi de 12 ani.

Suma alocata programului Rabla se ridica, in acest an, la 120 de milioane de lei, Fondurile provenind din incasarile Administratiei Fondului de Mediu.

Ministrul Mediului, Attilla Korodi, a tinut o conferinta de presa pe tema redeschiderii programului”Rabla”. Korodi a oferit celor interesati sa-si schimbe vechea masina informatii cu privire la modalitatea in care romanii pot scapa de rabla. Acestia trebuie sa se inscrie la un producator validat, de la care vor primi o nota de acceptare . Nota are valabilitate de 30 de zile calendaristice. Pasul urmator – cetateanul trebuie sa predea autoturismul spre casare la un agent specializat si sa obtina un alt certificat, de data aceasta de distrugere. Mai apoi, posesorul masinii trebuie sa o radieze si sa prezinte cateva acte organelor specializate.

Suma pe care o va obtine in urma predarii autoturismului vechi, 3000 de lei, va fi scazuta din pretul noii masini achizitionate.

Pentru mai mutle amanunte, interesatii pot accesa site-urile www.afm.ro sau www.mmediu.ro sau pot suna la departamentul de relatii cu publicul dsin cadrul ministerului mediului.

 

Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea