Stiinta & Tehnologie

#recomandari #accident rutier #auto

Recomandari in caz de accident

Anual, sunt inregistrate milioane de accidente de masini la nivel mondial. Desi majoritatea pleaca la drum cu ideea ca nimic rau nu s-ar putea intampla, intotdeauna e bine sa fiti pregatit pentru o situatie neprevazuta.

Mai jos va vom prezenta o lista de sugestii, care va vor ajuta sa actionati in mod corespunzator in caz de accident.

1. Cel mai important este sa NU parasiti locul accidentului. Parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

2.Fiti pregatiti pentru o situatie de urgenta . Intotdeauna e bine sa ai in masina un carnetel, alaturi de un pix pentru a lua notite, o trusa medicala ( obligatoriu), cu medicamente care ar putea fi de ajutor in cazul unui prejudiciu grav si un telefon cu bateria incarcata. Unele companii de asigurare ofera kituri care contin o lanterna, un aparat foto de unica folosinta si instructiuni in caz de accident. Un set de triunghiuri de avertizare sau rachete de semnalizare ar trebui sa fie prezente in portbagaj, in orice moment.

3. Verificati si asigurati-va ca nu sunteti ranit. In cazul unui accident, este important ca dvs sa va ajutati mai intai, pentru ca mai apoi sa ii puteti ajuta pe ceilalti pasageri. Cereti imediat ajutor medical in cazul in care cineva este ranit.

Atentie! Daca exista victime, se interzice atingerea sau mutarea acestora. Soferul isi poate oferi ajutorul doar in cazul in care exista hemoragii puternice, un stop cardio-respirator sau atunci cand masina prezinta risc sporit de explozie sau da semne de instabilitate, iar pasagerii trebuie mutati intr-un loc sigur. Sunati la 112 si chemati ambulanta, care va oferi ajutor specializat in situatii de urgenta.

4. Sunati la politie, in special daca exista daune semnificative sau oricare dintre soferi sau pasageri este ranit. Politia va intocmi documentele de constatare a accidentului si autorizatia de reparatie.

5. Eliberati drumul. In cazul unui accident minor, fara leziuni grave ale soferilor sau pasagerilor, mutati masina pe partea laterala a drumului. Stationarea pe mijlocul soselei inseamna risc de accidente suplimentare. In cazul in care un vehicul nu poate fi mutat, conducatorul auto si pasagerii trebuie sa ramana pe loc, cu centurile fixate, pentru mai multa siguranta. Nu uitati sa semnalati inainte pericolul prin mijloacele de avertizare: conuri, triunghiuri si lumini aprinse.

6. Faceti schimb de informatii. Dupa ce accidentul s-a produs, faceti schimb de informatii cu celalalt sofer. Intr-o situatie ca asta, de obicei, tensiunea e foarte puternica iar soferii au tendinta de a se invinui reciproc. Desi poate uneori poate parea imposibil, incercati sa va pastrati calmul si cereti politicos informatii de genul: numele conducatorului auto, adresa, numarul de telefon, compania de asigurari, numarul de inmatriculare, precum si datele proprietarului masinii, in cazul in care nu acesta se afla la volan. De asemenea, oferiti aceleasi informatii celuilalt sofer.

7. Fotografiati masinile implicate in accident.  Folositi orice tip de aparat de fotografiat , inclusiv telefonul mobil. Este important ca fotografiile sa arate o imagine de ansamblu a accidentului. Acest lucru va ajuta la adaptarea corecta a cerintelor de asigurare. Notati tot ce se poate despre accident. In cazul in care au existat martori, luati datele acestora de contact.

8. Fiti la curent cu toate detaliile de asigurare ale masinii dvs. Astfel, va va fi mai usor sa faceti fata cererii de asigurare.

Nu doar o odata s-a intamplat ca cei care au fost implicati intr-un accident sa afle ca asiguratorul nu va plati toate daunele masinii avariate.

De retinut! Accidentele rutiere care au loc pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube de natura materiala si in care au fost implicate doua autovehicule, pot fi solutionate fara documentele de constatare eliberate de politie, daca ambii soferi implicati in accident vor completa formularul de constat amiabil eliberat de societatile de asigurari.

Cititi mai multe pe Auto.ro    

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea