Stiinta & Tehnologie

#Om versus Masina #roboti #poker

Razboiul Om versus Masina se duce zilele acestea la... poker! Victoria robotilor este esentiala pentru stiinta

200.000$ a pus la bataie sub forma de premii Universitatea Carnegie Melon din Pittsburgh, SUA pentru un... meci de poker!

Daca vi se pare o investitie frivola, mai ganditi-va odata. Tuomas Sandholm, profesor de Computer Science la Carnegie Mellon, incearca de ani intregi sa construiasca o inteligenta artificiala care sa bata oamenii la poker.

De ce la poker? Deoarece pokerul este un joc cu informatie incompleta. Ce inseamna aceasta? Spre deosebire de sah, Jeopardy sau Go (jocuri pe care computerele le domina deja din anii 1997, 2009 si 2016), la poker oponentul poate lua decizii absolut imprevizibile. Nu stim ce carti are in mana, informatia aceasta este ascunsa si, ce e mai important, deciziile oponentului pot fi inselatoare. Altfel spus, "blufful" diferentiaza pokerul de restul jocurilor. Cand bluffezi, minti, iar adversarul trebuie sa decida daca minti sau chiar ai o carte buna.

Ei bine, acelasi fenomen se petrece si in natura. De pilda, in meteorologie: la "Starea Vremii" aflam ceva, insa a doua zi regretam ca nu ne-am luat umbrelele. Si nu este vina meteorologilor, ci a vremii "inselatoare". Acesta este unul din cazurile in care natura bluffeaza.

Un alt exemplu important - din sutele cu care se confrunta stiinta - pentru care pokerul este un joc esential in multe domenii, este diabetul zaharat. De regula, un diabetic trebuie sa-si injecteze insulina cand ii creste nivelul glicemiei. Insa boala bluffeaza adesea: nivelul creste, insa in mod inselator, pentru scurt timp. Bolnavul crede aparatul si isi ia repede doza de insulina, insa glicemia "avea de gand" de fapt sa scada. Si astfel se poate ajunge la o criza de hipoglicemie. Si asa mai departe. Ei bine, o masina care poate intelege mintea inselatoare a unui jucator de poker de top va putea oferi si estimari mult mai realiste in privinta fenomenelor naturale despre care avem, exact ca la poker, "informatie incompleta". Imaginati-va un dispozitiv inteligent plantat uneva sub piele care injecteaza automat insulina doar atunci cand este nevoie cu adevarat si doar in cantitatea necesara.

Partida de poker se va juca intre patru mari profesionisti si robotul numit Libratus ("balansat si puternic", in latina). Acesta foloseste imensa putere de calcul a unui supercomputer apartinand de Pittsburgh Supercomputing Center’s Bridge, forta careia vor trebui sa-i faca fata cei patru adversari umani. Si, pentru ca ei sa joace la capacitate maxima, partida are premii de 200.000$, bani pe care ii vor incasa castigatorii. Altfel spus, daca robotul va invinge, cei patru vor pleca cu buzunarele goale.

Insa nu va imaginati ca oamenii nu au nicio sansa. Jucatorii profesionisti de poker joaca aproape perfect, caci mintea umana este mult mai capabila decat ne putem noi imagina. Anul trecut, cei patru au mai jucat o runda la aceeasi universitate, cu "stramosul" lui Libratus, robotul Claudico. Atunci, oamenii au invins masina. In decursul a 80.000 de maini de poker jucate, robotul a luat bataie ca ultimul incepator cu toate ca folosea toata puterea de calcul disponibila la Carnegie Mellon. De data aceasta insa, Libratus s-a antrenat 15 milioane de ore fata de cele doar 3 milioane ale lui Claudico, si astfel orice rezultat e posibil.

Daca doriti sa urmariti partida sau doar rezultatul acesteia, iata aici locul in care cei patru jucatori o vor transmite in direct.

Intrebarea care ramane este tulburatoare si poate lasa loc la multe discutii: noi cu cine tinem? Nu va grabiti cu raspunsul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea