Stiinta & Tehnologie

#QuarantineChat #pandemie

QuarantineChat, aplicatia care te aduce mai aproape de semenii tai in timpul pandemiei

QuarantineChat a fost creata de Max Hawkins si Danielle Baskin, doi programatori americani si artisti care au lansat in 2019 o aplicatie similara numita Dialup. Ideea e sa-i scoti pe oameni din bulele lor ca sa invinga singuratatea si sa vorbeasca cu cineva necunoscut.

„Desi lumea poate sa vorbeasca in continuare cu prietenii si familia virtual, experienta de a discuta si cu un strain lipseste din viata multora in prezent”, spune descrierea aplicatiei.

QuarantineChat e similara cu WhatsApp, trebuie sa introduci un numar de telefon ca sa o poti folosi, doar ca este vorba de apeluri online, deci sunt gratis. Baskin a explicat intr-un e-mail ca aplicatia te suna o data sau de doua ori pe zi la ore diferite ca sa „te ia prin surprindere”, dar poti sa setezi si tu programul. Lansata pe 1 martie, QuarantineChat are deja peste patru mii de utilizatori in 87 de tari, iar numarul creste in continuare.

Pentru ca nu aveam nimic mai bun de facut, am descarcat aplicatia, mi-am facut un cont si am asteptat. Am primit un apel la pranz. Daca il respingeam, persoana de la celalalt capat ar fi fost redirectionata catre altcineva. Cand am raspuns, o voce blanda de femeie m-a salutat si mi-a dat cateva sugestii ca sa sparg gheata, cum ar fi, “Uita-te pe fereastra si spune-mi ce vezi”.

Am fost conectat cu Michael*, un artist din Bruxelles. Prima data radeam amandoi nervosi, ne simteam ca la o intalnire. Dar dupa cateva intrebari, conversatia a curs de la sine. Am vorbit despre planurile noastre care nu mai au niciun sens: Aveam cateva proiecte care s-au dus pe apa sambetei, iar pe rudele din Italia e clar ca nu mai pot sa le vizitez pentru o perioada. Michael trebuia sa mearga in Japonia pentru o expozitie de arta din care facea parte, acum reprogramata in octombrie. Dar a gasit si o parte buna, izolarea l-a apropiat de colegul lui de apartament pe care nu-l cunostea prea bine inainte de criza.

A doua zi am vorbit cu Ali, un programator din Lahore, al doilea cel mai mare oras din Pakistan. Spunea ca prim-ministrul lor nu voia o carantina stricta din motive economice. „Spunea ca nu ne permitem sa luam masuri ca-n China si Italia”, mi-a zis Ali. Dar el crede ca lucrurile se vor inrautati si mai mult, asa ca s-a autoziolat pentru o saptamana. Prietenii lui i-au spus ca ar trebui sa-si inchirieze apartamentul si sa plece la tara cu ei, dar nu poate sa-si ia pisica cu el si nu vrea sa o lase in urma.

Indiferent unde traiesti sau cu cine locuiesti, e normal sa te simti singur intr-o perioada ca asta. QuarantineChat mi-a oferit o perspectiva unica de la cineva care resimte diferit aceeasi criza globala. Iar uneori e mai usor sa te deschizi in fata unui strain.

* Numele au fost schimbate.

Sursa foto: arhiva autorului

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea