Stiinta & Tehnologie

#piese auto #ingrijirea masinii

Piesele auto pe care le vei schimba cel mai des la masina ta

Masina ta are nevoie de grija si intretinere, iar daca te ocupi la timp de tot ceea ce presupun acestea, nu vei intampina probleme pe o perioada lunga. Exista, totusi, componente ale masinii care au nevoie de atentie speciala si care vor trebui schimbate cel putin o data. Iata care sunt acestea si cum iti dai seama cand trebuie sa actionezi:

Bateria

Bateria alimenteaza consumatorii electrici precum instalatia de aprindere si pornire, la turatii mici, atunci cand alternatorul nu functineaza. Aceasta mai furnizeaza energie instalatiei de lumini, celei acustice, dar si consumatorilor auxiliari (radio, GPS, display, clima etc.) in timp ce motorul este oprit. Deprinderile gresite pe care le ai la volan influenteaza in mare masura durata de viata a acumulatorului. De exemplu, folosirea instalatiei de climatizare atunci cand nu este absolut necesar, uitarea farurilor aprinse sau o portiera inchisa pe jumatate sunt doar cateva din erorile umane care duc la descarcarea prematura a bateriei. Motivele tehnice care stau la baza unui acumulator cu probleme sunt incarcarea incorecta, alternatorul defect, temperaturile extreme, coroziunea cablurilor sau vechimea bateriei. Aceasta trebuie schimbata, in general, odata la 3-4 ani, insa daca ai o masina second-hand va trebui sa te interesezi mai repede care dintre tipurile de baterii auto sunt potrivite pentru modelul pe care il detii. Urmatoarele semne iti indica momentul cand componenta trebuie inlocuita:

  • motorul porneste greu
  • intensitatea luminii farurilor scade
  • semnalele de bord indica o problema la motor
  • mirosul neplacut (indica un scurtcircuit)
  • forma neobisnuita (umflata sau crapata).

Nu ignora aceste semne si contacteaza cat mai repede un service care te va ajuta sa gasesti cea mai buna solutie pentru masina ta.

Filtrul de ulei

Uleiul de motor este pentru masina precum sangele pentru oameni, deci constituie o parte esentiala pentru functionarea fara probleme a oricarui autoturism. Filtrul are rolul de a curata de reziduuri mai multe tipuri de ulei pe care le foloseste motorul precum cel de motor, transmisie, lubrifiant si hidraulic. Particulele mici pe care le contine uleiul se depun pe suprafata filtrului si ingreuneaza fluxul de ulei. Atunci, sistemul motorului permite uleiului sa treaca pe langa filtru, insa odata cu acesta patrund si impuritatile. Practic, filtrul nu mai functioneaza.

In general, se recomanda ca acesta sa fie inlocuit la 10.000 de km, dar unii producatori de masini sustin ca filtrul trebuie schimbat odata cu uleiul. Pentru a sti cand sa faci acest lucru, trebuie sa verifici nivelul cu ajutorul jojei. Daca observi ca pata de ulei se afla sub semnul MIN sau peste MAX, trebuie sa faci o vizita la mecanic. Acesta poate sa te sfatuiasca si in legatura cu filtrul de ulei si daca acesta trebuie inlocuit.

Iluminatul exterior

Lumina slaba sau inexistenta a farurilor, a indicatoarelor de directie si a stopurilor poate crea situatii nefericite in trafic, motiv pentru care intretinerea acestora este obligatorie. Becurile vechi trebuie schimbate cu unele mai puternice si de generatie noua. Cele xenon si LED sunt la mai mare cautare decat clasicele halogen. Xenonul este folosit de multe dintre masinile moderne, are o durata de viata lunga si consuma mai putina energie. LED-urile consuma mai putin decat xenonul, insa ofera un grad de luminozitate mai scazut. Evita sa calatoresti cu masina daca intensitatea farurilor scade sau difera de la o parte la alta. De asemenea, atunci cand becul unuia dintre stopuri nu functioneaza sau lampile de semnalizare sunt defecte, nu folosi masina pana rezolvi aceste probleme.

Bujiile

Bujiile sunt componente esentiale ale instalatiei de aprindere si sunt considerate consumabile, deoarece se uzeaza in timp. Acestea sunt de doua feluri, in functie de tipul motorului: bujii cu scanteie (la motoare cu benzina) si bujii incandescente (la motoare diesel). Desi sunt facute sa dureze mult (de la 50.000 km in sus), multe probleme de motor sunt rezolvate prin inlocuirea bujiilor. Semnele ca acestea sunt uzate sunt:

  • motorul nu porneste
  • consumul de combustibil creste
  • masina nu accelereaza
  • semnalele indica o problema a motorului.

Atunci cand trebuie schimbate, bujiile se inlocuiesc in set complet si este recomandat sa le eviti pe cele second-hand. Consulta-te cu mecanicul auto in legatura cu tipul de bujii pentru masina ta si nu face compromisuri.

Pompa de apa

Instalatia de racire depinde in mod direct de pompa de apa, care mentine lichidul de racire in circuit intre radiator si motor. Desi, in general, este conceputa sa reziste mult timp, aceasta trebuie schimbata atunci cand observi ca apar scurgeri neobisnuite precum cele de lichid de racire, cand auzit zgomote ciudate sau daca motorul se supraincalzeste. Acesta este cel mai grav semn care indica defectarea pompei de apa si trebuie sa mergi cat mai repede la un mecanic. In cazul masinilor care au si curea de distributie, o pompa de apa care nu este schimbata la timp va duce la ruperea curelei si la provocarea unor defectiuni grave. Un service autorizat te va ajuta sa alegi componentele potrivite pentru masina ta si sa scapi de probleme.

Ia in serios grija pe care trebuie sa o porti masinii si fii atent la toate semnele care indica prezenta unei defectiuni. Pentru a nu ajunge in situatii critice, fa la timp toate verificarile si respecta instructiunile producatorului.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea