Stiinta & Tehnologie

#peel #masina #ecologica

Peel, cea mai mica masina din lume

Intr-o insulita din Marea Irlandei era produsa acum peste 40 de ani cea mai mica masina din lume. Motor de 4 CP, fara marsarier, geamul usii din stanga soferului nu se deschidea, dar putea atinge 60 de km/h. Sloganul era la fel de simpatic precum masina: "e aproape la fel de ieftina ca mersul pe jos ". Daca vreun producator din ziua de azi va decide sa reia productia unei masini similare ca idee, dar noua ca design si tehnologie, ar putea avea un succes nebun.

Peel P50 are doar 1,4 metri lungime si numai un metru latime. Are un motor de moped, 49 cc 4 CP. Nu are marsarier, nici stopuri , soferul fiind nevoit sa semnalizeze cu mana, pe geam. Insa are doar 60 de kilograme, astfel ca poate fi trasa usor si parcata si mai usor. Viteza maxima este cam de 60 de kilometri pe ora, iar cei care au condus-o spun, mai in gluma - mai in serios, ca daca mananci copios la o masa, masinuta se misca mai greu.

Si sa nu va inchipuiti ca are patru roti, ar fi prea banal - are numai trei! - doua in fata, una in spate.

Avantajele tin de consumul mic, cam 3 litri la suta, de modul in care te poti strecura prin trafic si de usurinta cu care poti transporta masina dupa tine, chiar si in cladiri. Dezavantajele tin de lipsa de siguranta la coliziuni si de spatiul extraordinar de mic din interior. Sa nu mai vorbim ca, pentru cei cu jeep-uri, un Peel P50 poate fi imposibil de vazut.

Totusi, la vremea lor au facut senzatie - costau doar 200 de lire, insa s-au construit cam 50 de exemplare, astfel ca cei care mai au astazi masinute Peel, spun ca nu le-ar da nici pe cateva zeci de mii bune de dolari. Noroc ca mai exista si imitatii, mai ieftine:).

P50 nu a uimit lumea singur, ci a avut si un fratior, Trident, masinuta de doua locuri, cam cu jumatate de metru mai lunga decat P50 si cu 30 de kg mai grea, dar inca posibil de tras si de catre o singura persoana. Tridentul prinde 75 km/h, insa cei care l-au condus spun ca e o experienta riscanta, dar frumoasa. Aproape la fel de ieftin ca mersul pe jos.

 

Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea