Stiinta & Tehnologie

#sofer #masina #permit de conducere

Pasi de urmat pentru obtinerea permisului de conducere

Am tot vorbit despre permisul de conducere si ultimele reglementari privind obtinerea acestuia: repetarea probei practice fara un nou , permisele de conducere livrate la domiciliu, examen pentru permis in limba franceza si germana si altele.

De aceasta data va prezentam pasii ce trebuie urmati pana la proba practica si obtinerea permisului de conducere.

In prima faza, trebuie respectate anumite conditii de inscriere de catre persoana care solicita examinarea:

-sa aiba varsta de cel putin 18 ani (cu exceptii pentru subcategoriile A1, B1, D1, D1+E si categoriile D, D+E, Tb si Tv)

-sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care solicita examinarea

-sa faca dovada pregatirii teoretice si practice, realizata in cadrul cursurilor tinute de unitatile autorizate

-sa faca dovada ca are domiciliul sau resedinta pe raza de competenta a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Bucuresti unde solicita examinarea

Urmeaza realizarea dosarului pentru examen. Acesta trebuie sa contina:

-cerere-tip

-fisa de scolarizare (este valabila un an de la data emiterii)

-cartificat de (este valabil 6 luni de la data emiterii)

-actul de identitate original si copie

-chitanta de plata a taxei de examinare (5 RON pentru categoria B, 72 RON in cazul in care candidatul a fost respins de trei ori sau in cazul in care persoanei repsective i-a fost anulat permisul de conducere si vrea sa-l redobandeasca); taxa se poate plati la orice sucursala CEC, BCR sau trezorerie de sector

-copie dupa permisul de conducere pentru cei care doresc obtinerea unei noi categorii sau subcategorii

-in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate se solicita o declaratie autentificata de un notar care sa certifice ca nu mai poseda un al permis de conducere , nu i-a fost anulat sau suspendat; de asemenea sunt necesare si documente care sa ateste resedinta in Romania

-chitanta de plata a permisului de conducere (68 RON) – se poate plati la orice sucursala CEC, BCR sau trezoreria de sector

Dupa ce ati intocmit dosarul, il dati scolii de soferi, unde va sunt testate apoi cunostintele teoretice si, daca obtineti peste 22 de puncte, intrati in posesia dosarului pe care apoi il depuneti la politie. In ziua in care ajungeti sa depuneti dosarul, sa fiti pregatiti si pentru poza pentru permisul de conducere.

In ziua examenului teoretic (pe calculator) trebuie sa aveti la dvs actul de identitate, in baza caruia veti primi un cod de bare, care va genera in calculator un numar de ordine, corespunzator testului teoretic pentru permis. Veti avea trei intrebari-ajutatoare, dupa care urmeaza examenul propriu-zis. Durata examenului este de 30 de minute si vor fi declarati admisi cei care obtin 22 de puncte din 26 (pentru categoria B).

Trebuie sa fiti atenti insa cand vine vorba de teorie. Conform ultimelor schimbari, pe langa Legislatia Rutiera, trebuie sa aveti cunostinte de folosirea autovehiculului si de intetinerea lui.

Rezultatele vor fi comunicate pe loc, iar cei declarati admisi se vor prezenta pentru sustinerea probei practice in ziua si la locul indicat de politie (in municipiul Bucuresti proba practica pentru obtinerea permisului de conducere are ca punct de intalnire podul IOR, aflat pe bulevardul Liviu Rebreanu , sectorul 3, prezenta fiind obligatorie la ora 8.30). Cei declarati "Respinsi" vor putea solicita o noua reprogramere platind taxa de examen de 5 RON.

Candidatul declarat admis la proba teoretica, dar care nu se prezinta la proba practica in termen de un an de la data absolvirii scolii de soferi, este declarat respins. Cred ca stiti deja ca persoanele admise la proba teoretica si respinse la cea practica, isi pot reprograma acest examen (in termen de un an, dupa cel putin 30 de zile de la data la care a fost declarat “respins”) fara a fi obligate sa treaca din nou de ambele probe.
 
Pentru cei care doresc sa obtina in curand permisul de conducere, va putem spune ca acum scolile de soferi va pot oferi o paleta larga de modele pe care sa puteti face cursurile practice: Daewoo Matiz, Dacia Solenza, Dacia Logan, Dacia Sandero, , Peugeot 107, Peugeot 206, 207 si chiar Dacia Logan MCV .

Cititi mai multe pe Auto.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea