Stiinta & Tehnologie

#examen auto #pe calculator #octombrie #legislatie #mecanica

Noua formula de examinare auto

De la 1 octombrie a intrat in vigoare noua metoda de examinare pentru doritorii de permis auto. Principala modificare a examinarii este introducerea calculatorului in locul unei foi si a unui pix.

Avantajele noului examen auto

Cresterea obiectivitatii si minimizarea posibilitatii de fraudare

Astfel lucrarile candidatior nu mai sunt evaluate de catre politisti, de acest lucru se ocupa programul de calculator si astfel iti poti afla rezultatul pe loc.

„Noul sistem de examinare reduce la minin posibilitatile de fraudare. In plus, examinarea poate fi terminata extrem de repede: daca ati raspuns bine la 22 de intrebari sau, din contra, ati gresit cinci, testarea se opreste automat, iar rezultatul il primiti instantaneu”, afirma Cristian Cretu, seful Serviciului de Examinari Auto.

Eliminarea intrebarilor fara nici un raspuns corect

Principala imbunatatire a metodei de examinare o reprezinta eliminarea intrebarilor fara nici un raspuns corect. Un alt avantaj este posibilitatea stergerii unui raspuns dat in graba si modificarea acestuia, lucru imposibil la vechea modalitate de examinare.

Programarea pentru testarea practica

O alt avantaj al noii metode de examinare o reprezinta sustinerea probei practice – traseu – intr-o alta zi, ulterioara admiterii la examenul scris.

Dezavantajele noului examen auto

Promovabilitatea la examenul pentru obtinerea permisului de conducere, dupa intrarea in vigoare a noului procedeu de examinare, este de aproximativ 20% deoarece gradul de dificultate al examenului teoretic este ridicat.

Intrebarile de mecanica

O alta noutate pentru participantii la examenul auto este reprezentata de intrebarile din mecanica. Astfel un candidat poate avea intre 0 si mai multe intrebari de mecanica, aleator alese de soft din baza de date cu intrebari. In medie fiecare persoana examinata primeste doua intrebari din mecanica.

Aceasta noutate are ca dezavantaj abaterea de la “notiunile elementare de mecanica” (conform instructiunilor de examinare) si furnizarea unor intrebari cu mare grad de dificultate.

“Putine intrebari de mecanica ating sopul pregatirii generale a viitorului conducator auto. Chiar daca se cunoaste cauza defectiunii autovehicolului modern, este aproape imposibil de depanat de catre o persoana fara pregatire specifica”, afirma Mihai Gogolosu, profesor de legislatie.

Trebuie sa mentionam ca nu exista pe piata, inca, materiale didactice sau seturi de intrebari care pot ajuta candidatii pentru pregatirea in vederea obtinerii permisului de conducere.

Din cauza lipsei de materiale referitoare la partea de mecanica, fiecare profesor de legislatie realizeaza o munca individuala de cunoastere a intrebarilor prin intermediul elevilor care merg la examen.

Inutilitatea intrebarilor de prim ajutor

Un alt capitol ce ridica probleme este cel de prim ajutor. Aceste gen de intrebari sunt inutile deoarece conducatorul auto nu este obligat prin lege sa acorde primul ajutor. Prevederea legala precizeaza doar obligativitatea anuntarii politiei prin apelarea numarului unic de urgenta 112.

“O insuficienta pregatire in domeniu poate sa aibe consecinte mai grave asupra victimei decat neacordand primul ajutor. De exemplu este imposibil de stabilit daca victima sufera de o fractura la coloana vertebrala si, chiar daca acest lucru ar fi diagnosticat, acordarea primului ajutor se face exclusiv de catre persoane cu pregatire medicala”, afirma Mihai Gogolosu.

Intrebarile de conduita preventiva cu formulare ambigua

Un alt dezavantaj al examenului auto este reprezentat de intrebarile de conduita preventiva. Dificultatea intrebarilor de conduita preventiva rezulta din modalitatea de formulare a intrebarilor.

“Acest gen de intrebari au o formulare ambigua sau incompleta si acest lucru deruteaza foarte mult persoanele examinate. Cerinta scolilor de soferi a fost de a cunoaste, prin reprezentati, caracterul intrebarilor prezente in noua formula de examinare, in special a celor de mecanica si conduita preventiva insa colaborarea a fost refuzata de autoritati”, mai afirma Mihai Gogolosu.

Achitarea taxei de carnet inaintea sustinerii examenului

Este bine de stiut faptul ca prezenta la examen este conditionata de achitarea contravalorii permisului de conducere si ca nepromovarea la proba practica atrage repetarea probei teoretice. Multi cursanti se arata nemultumiti de aceasta regula aplicata de catre Serviciul de Permise Auto.

“Este revoltator acest lucru. Promovarea examenului teoretic este un drept castigat ce ar trebui sa confere posibilitatea candidatului de a incerca de mai multe ori promovarea examenului practic”, a declarat domnul Mihai Gogolosu.

Pentru eventuale comentarii in legatura cu noua formula de examinare auto click aici 

 


Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea