Stiinta & Tehnologie

#nokia e55 #symbian #smartphone

Nokia E55 Review

Modelul Nokia E55 a fost anuntat de compania finlandeza in februarie si s-a lansat oficial in luna august, facand cunostiinta cu fanii impreuna cu un alt model Nokia, E75.

In prezent, modelul poate fi achizitionat si in magazinele din Romania in trei variante de culori, negru, alb si rosu.

Caracteristicile lui Nokia E55

Nokia E55 este unul din cele mai compacte telefoane ale companiei sau existe pe piata actuala, telefonul masurand 116 x 49 x 9,9 mm si cantarind mai putin de 100 de grame. Terminalul este un candybar cu tastatura "20-key", adica un fel de QWERTY injumatatita. Partea frontala este ocupata de ecran, D-pad si tastatura. Ecranul lui Nokia E55 este de 2,4 inch, afiseaza 16 milioane de culori si are rezolutie de 320 x 240 pixeli. Deasupra ecranului se gaseste sigla Nokia, difuzorul telefonului, camera secundara pentru videoconferinte si senzorul de lumina. Sub ecran este asezat D-pad-ul care are in alcatuirea lui sase butoane (doua dintre ele cu functii duble), plus cel de navigare. Primele doua sunt butoanele dedicate submeniurilor de pe ecran Menu (stanga) si Contacte (dreapta). Sub ele se gasesc tastele cu functii duble de ecran principal/calender, e-mail-uri/Cancel. Sub Este se afla butoanele de apelare (stanga) si terminare/respingere apel (dreapta). Intre ele este pozitionat butonul de navigare in patru directii.

Sub D-pad gasim tastatura "20-key" in care o tasta are doua litere. Din pacate butoanele tastaturii sunt destul de mici si sunt lipite unele de altele, iar utilizatorii care nu sunt obisnuiti cu acest gen de sistem vor avea probleme la tastate. Totusi, ultimul rand de butoane nu prezinta aceeasi importanta ca la alte terminale Nokia, avand doar taste cu functii.  Totusi, din pacate utilizatorul va apasa intodeauna alt buton decat cel dorit. Tastatura este principala problema a lui E55, acest gen de sistem fiind unul dintre cele mai incomode. Vestea buna este ca utilizatorii se vor obisnui destul de repede cu asezarea literelor si unghiul de apasare a tastei pentru un raspuns rapid.

Latura stanga are doar slotul de atasare a cablului USB, microSD si incaracator, latura dreapta este incarcata de butoanele de volum si intre ele, o tasta de activare a comenzilor vocale, iar sub ele, un al doilea buton, dedicat camerei foto . Partea superioara a terminalului prezinta slotul de 3,5 mm si butonul de inchidere/deschidere telefon, iar latura inferiora este incarcata doar de microfon.

Partea din spate este acoperita de capacul metalic ce ascunde bateria. Deasupra lui gasim obiectivul foto de 3,2 MP cu flash LED si oglinda pentru autoportrete, plus un difuzor. Sub capac gasim bateria standard Litiu-Polimer cu o capacitate de 1500 mAh care in mod standby rezista in jur de 670 ore si pana la opt ore de convorbiri. In timpul testelor, acumulatorul lui Nokia E55 s-a prezentat foarte bine, rezistenta bateriei fiind foarte buna. Tot sub capac, dar din perspectiva dorsala se afla slotul cardului microSD. Nokia E55 vine la pachet cu un card microSD de 2 GB. Asezarea slotului face sustragerea cardului destul de grea, dar aplicarea lui in acest loc a ajutat telefonul sa aiba doar 9,9 mm grosime.

Meniu si capacitati E55

Procesorul lui Nokia E55 este un ARM 11 de 600 MHz. Modelul ruleaza sistemul de operare Symbian 9.2, seria 60, versiunea 3.2. In modul standby, ecranul lui E55 afiseaza conectivitiatea, operatorul de telefonie mobila, data pe latura de sus, ora, intr-un cadran de ceas, iar langa o banda de shortcut-uri: mesagerie, internet, player muzical, galerie foto, ceas (alarma) si modul SWITCH care va schimba icoanele shortcut-urilor cu altele. Din pacate, personalizarea lor nu este posibila, acest SWITCH avand propriile shortcut-uri la "pachet". Fiecare utilizator va folosi meniul dat de SWITCH precum doreste. Sub acesta banda de icoane exista anumite meniuri, diferite de la o tema la alta.

In partea de jos a ecranului gasim doua submeniuri, cel principal si agenda proprie de contacte. Meniul lui Nokia E55 este asezat in format de matrice cu icoane de 4 x 3 si fiecare dintre ele este foarte amanuntit. De exemplu, MEDIA, care este un submeniu gasit in APLICATII, are in compunerea lui recorder, player muzical, magazin de muzica, camera foto, RealPlayer, podcasts, radio, sonerii de apel 3D, platforma N-gage si share online.

La capitolul mesagerie, unul din punctele forte ale lui Nokia E55, acesta suporta mesaje SMS, MMS si e-mail. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala separata de mesajele e-mail, care la randul lor au un inbox separat. Setarea e-mail-ului se face foarte usor, iar protocoalele suportate sunt cele standard POP3 si IMAP4. Mai mult, fiecare scrisoare electronica suporta si atasamente.

Deoarece Nokia E55 este un telefon oarecum optimizat mesageriei aceste vine cu suita Office in dotare. Aici gasim calendarul, posibilitatea de cautare a diferitelor documente, calculatorm suita QuickOffice, File Manager, Clock, Converter, Active Notes, Notes, posibilitatea de atasare a unei tastaturi Wireless, dictionar si intranet.

Dictionarul din dotare are instalata doar limba engleza. Daca doresti altcevca va trebui sa le instalezi. Totodata, activarea intranet-ului cere intalarea VPN -ului. VPN-ul sau Virtual Private Network (retea privata), care poate fi folosita pentru separarea de trafic din dinferite comunitati si navigarea pe internet in conditii de securitate ceva mai ridicate.

Muzica cu E55

Desi Nokia E55 nu este un telefon dedicat muzical, player-ul muzical se descurca destul de bine. Formatele audio pe care le suporta sunt cele MP3, WMA, WAV, RA, AAC si M4A, iar in categoria video se numara formatele WMV, RV, MP4 si 3GP. Terminalul vine cu Real Player si Flash Player la bord.

Modelul Nokia E55 are 60 MB memorie interna, dar modelul vine la pachet cu un card microSD de 2 GB, iar upgrade-ul se poate face pana la 16 GB. Sunetul redat de telefon prin difuzorul de pe partea dorsala nu dezamageste. Totusi este indicat pastrarea volumului la un nivel mediu, altfel vei avea surpriza sa ai o melodie insotita de un zuruit.

Acelasi lucru se poate spune despre castile din dotare, care sunt destul de incomode pentru urechile mici fiind cele standard intra-auriculare. Sunetul este bun, dar pastrat la un nivel mediu. Daca esti satul de muzica din dotare poti opta pentru vizionare de filme, terminalul avand un ecran destul de mare pentru asa ceva. Pentru a folosi radioul, va trebuit sa atasezi castile pentru ca acestea au rol de antena.

Camera foto de 3,2 MP

Nokia E55 vine echipat cu o camera foto de 3,2 MP, cu focus fix si flash LED. Ca si in cazul altor telefoane Nokia, flash-ul va fi automat ales de telefon in clipa cand nu este folosit in lumina zilei, iar intr-un colt de camera mai slab luminat flash va fi activat. Exista si posibilitatea de dezactivare totala a acestuia. Imaginile captate de telefon sunt la o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli.

Din pacate fotografiile nu sunt de prea buna calitate, zgomotul de imagine fiind destul ridicat in spatiile usor neluminate. Totodata, inaginile captate in spatii inchise vor avea un efect de albastru. In schimb in lumina buna, fotografiile vor fi de o calitate chiar buna. Dar modelul Nokia E55 poate face si capturi video la rezolutie VGA cu 15 fps, iar filmele sunt salvate in format MP4.

Conectivitate

Cea mai modesta conectivitate din dotarea lui E55 este GPRS-ul care este de clasa 32, adica 100 kbps, este urmat de EDGE tot de clasa 32 (296 kbps), 3G cu HSDPA (3,6 Mbps) si Wi-Fi-ul 802.11 b/g cu tehnologia UPnP.

Ecranul este destul de mare pentru vizualizarea clara a paginilor web. Navigarile pe internet se fac cu ajutorul brower-ului WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML. Spre diferenta de alte telefoane Nokia, acest model nu vine cu Opera Mini preintalat.

Tot in capitolul conectivitate intra si Bluetooth-ul, versiunea 2.0 cu A2DP, adica posibilitatea de atasare casti audio wireless. Modelului nu ii lipseste nici portul pentru USB/microUSB versiunea 2.0 pentru transferul de date.

Terminalul dispune de Nokia Maps, receptor GPS si are functii aGPS. Ecranul este destul de generos, iar vizualizarea hartilot se face usor. Utilizatorul are posibilitatea de notare a punctelor de interes de pe drum sau doar a anumitor repere, cat si de calculare a pozitiei actuale sau a distantei de parcurs.

Ultimul cuvant

Nokia E55 vine cu aceleasi functii si caracteristici ca si E75. Mai mult, modelul isi indeplineste perfect sarcinile, dar acest model este dedicat celor care prefera telefoanele compacte. Primeste puncte pentru design-ul sau, usurinta de utilizare si pentru viteza de navigare pe Internet. Pachetul Office si conectivitatea sunt alte puncte forte ale telefonului.

Din pacate modelul nu reuseste sa impresioneze la capitolul camera foto, D-pad si tastatura, care este probabil principalul obstacol pentru cei care doresc acest telefon. Totusi, aceasta tastatura poate sa fie atat blestemul terminalului, cat si avantajul lui.

Galerie foto cu Nokia E55

Galerie foto cu imagini captate de Nokia E55

Test video realizat cu Nokia E55

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea