Stiinta & Tehnologie

#nokia 6710 navigator #symbian #gps

Nokia 6710 Navigator Review

Modelul nokia 6710 navigator a fost anuntat in februarie 2009 si lansat oficial pe piata in luna august a aceluiasi an. Terminalul este un slider care vine echipat cu o camera foto de 5 MP si ruleaza sistemul de operare Symbian.

In prezent, modelul poate fi achizitionat pe piata autohtona in doua variante de culori, argintiu si bronz. Noul Nokia este un terminal specializat in navigatia GPS.

Caracteristicile lui 6710 Navigator

Spre deosebire de alte terminale de la Nokia, look-ul lui Nokia Navigator este usor diferit si asta datorita partii de jos (D-pad-ul) care este usor curbata. Telefonul masoara 104,8 x 50,1 x 14,9 mm si cantareste 117 grame. Terminalul face parte din familia Navigator de la Nokia, fiind urmasul direct al modelului Nokia 6210 Navigator . Carcasa terminalului este confectionata din aluminiu si plastic de calitate buna, cu aspect mat, care nu retine amprente.

Partea frontala a lui Nokia 6710 Navigator este ocupata de ecranul cu o diagonala de 2,6 inch care afiseaza pana la 16 milioane de culori si are rezolutie QVGA de 240 x 320 pixeli. Deasupra ecranului gasim camera de rezolutie VGA pentru teleconferinte si difuzorul. Ecranul este destul de mare, are rezolutie buna, dar ca majoritatea telefoanelor mobile, are o problema cu lumina solara directa. Totodata, suprafata lucioasa a ecranului va fi tinta amprentelor.

D-pad-ul, care se afla sub ecran, este compus din opt butoane fizice. Pe randul de sus, in extremitati, sunt asezate cele doua taste corespunzatoare meniului principal si contactelor, sub ele sunt plasate alte doua butoane, inca unul dedicat meniului si tasta C (cancel), iar sub ele exista butoanele de apelare (stanga) si terminare/respingere apel (dreapta). In mijlocul lor este asezat butonul patrat care are functia de navigare prin meniu. Sub acesta se afla o tasta in forma de stea cu patru capete care trimite utilizatorul direct in Nokia Maps.

La glisarea telefonului descoperim tastatura fizica standard alfanumerica. Aceasta este de plastic si plata, butoanele fiind delimitate prin canale subtiri. Din pacate, tastaturile plate produc unele inconveniente, dar desi aceasta se foloseste usor, primul rand de butoane este destul de greu accesibil din cauza partii superioare glisate. Totodata, apasarea tastelor este insotita de un semnal sonor care poate fi dezactivat.

Pe latura stanga a telefonului gasim doar doua sloturi acoperite de un singur capac rotativ, cel pentru cablul USB si cel al cardului microSD. Pe latura dreapta este plasata tasta de volum si cea dedicata aparatului foto. Pe latura superioara gasim slotul de atasare pentru incarcator si cel de 3,5 mm pentru castile audio.

Sub capacul de plastic al telefonului gasim bateria standard Litiu-Ion cu capacitate de 950 mAh. Din pacate, viata bateriei este destul de scurta mai ales daca utilizatorul foloseste player-ul muzical. Camera foto a telefonului este dezvaluita atunci cand telefonul este glisat. Obiectivul foto inclus modelului Nokia 6710 Navigator are o rezolutie de 5 MP cu flash LED si autofocus.

Meniul lui Nokia 6710


Procesorul lui Nokia 6710 Navigator este un ARM 11 de 600 MHz. Terminalul ruleaza sistemul de operare Symbian 9.3, seria 60, versiunea 3.2. In modul stand-by, ecranul lui 6710 Navigator afiseaza conectivitiatea, operatorul de telefonie mobila, data (pe latura de sus), ora, intr-un cadran de ceas, iar dedesubt, pe verticala, gasim o banda de shortcut-uri: mesagerie, Internet, Harti, Bluetooth, player muzica, video. Sub acesta banda de icoane avem un meniu de cautare pe Internet, calendar, optiune de scanare a retelor WLAN, adica gasirea de HOT-SPOT-uri (Wi-Fi). In partea de jos a ecranului gasim un meniu, o comanda si o aplicatie, adica File Manager, comanda OPEN care va deschide unul din shortcuturile enumarate si aplicatia de ceas.

Terminalul suporta mesaje SMS, MMS si e-mail. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala separata de mesajele e-mail, care la randul lor au un inbox dedicat. Setarea e-mail-ului se face foarte usor, iar protocoalele suportate sunt cele standard POP3 si IMAP4. Bineinteles ca fiecare scrisoare electronica suporta si atasamente.

Nokia 6710 Navigator are si accelerometru cu senzori de rotatie. Ideea este foarte buna atunci cand urmaresti filme si le vezi in formatul dorit, doar prin rotirea telefonului, dar devine usor enervant cand tot meniul sau ecranul principal isi schimba pozitia printr-o simpla inclinare a telefonului, atunci cand tu navighezi prin meniu sau scrii un mesaj. Desi Nokia 6710 Navigator este un telefon dedicat navigatiei, acesta vine cu editor de documente Word, Excel, PowerPoint si PDF. Telefonul poate vizualiza documente PDF, are suport pentru arhive .zip si posibilitatea de a lua notite (notes).

Sistem de navigatie Nokia

Caracteristica principala a lui Nokia 6710 este navigatia GPS. Modelul 6710 Navigator vine cu Nokia (Ovi) Maps si functii aGPS. Utilizatorul are posibilitatea de notare a punctelor de interes de pe drum sau doar a anumitor repere, cat si de calculare a pozitiei actuale sau a distantei de parcurs. Mai mult, modelul dispune de busola digitala si licenta permanenta de ghidare prin voce asemenea sistemelor de navigatie dedicate.

Nokia se conecteaza la sistemul de harti prin conecvitatea de care dispune, iar pentru ca aceasta este ridicata, utilizatorul va fi intodeauna conectat la o harta atunci cand calatoareste si foloseste acest serviciu. Pentru a sublinia faptul ca telefonul este un sistem de navigare perfect, Nokia a inclus la pachet un stativ cu ventuza pentru parbriz si cablul de alimentare.

Versiunea hartilor Ovi este cea mai recenta, 3.0, iar acestea vin cu o serie de detalii importante pentru cei care calatoresc, cum ar fi informatii din trafic, puncte de interes si altele. Bila neagra este ca toate aceste lucruri vin in forma unor aplicatii care trebuie cumparate si instalate separat. Hartile vin cu suport pentru randare in 3D. In plus, in modul "GPS", terminalul activeaza doua taste tactile aflate sub ecran care au rol de zoom out si zoom in.

Dar hartile Ovi nu sunt utilizate numai de cei care calatoresc cu masina, dar si cei care sunt amatori de drumetii la pas sau cu bicicleta. Pentru acest gen de calatorii unde conexiunea la Internet sau cea wireless lipsesc, utilizatorul poate sa incarce pe telefon o harta deja existenta.

Player-ul muzical al lui 6710 Navigator

Memoria interna a telefonului este limitata la doar 50 MB, dar marirea spatiului de stocare se poate face pana la 16 GB, iar terminalul vine la pachet cu un card microSD de 4 GB. Formatele muzicale pe care terminalul le suporta sunt destul de multe, MP3, WMA, WAV, RA, AAC si M4A, iar odata incarcate melodiile in memoria lui Navigator, acestea pot fi sortate in functie de artist, album, gen si compozitor.

Transferul melodiilor se face relativ usor. Daca nu vrei sa incarci melodiile direct pe cardul microSD print-un card reader, va trebui sa instalezi suita din pachet, Nokia PC Studio. O versiunea mai veche deja instalata nu va functiona. Vei avea nevoie de noua varianta pentru ca telefonul sa fie detectat de PC. Transferul de mai multe fisiere deodata necesita mai mult timp. Totodata, pentru ca telefonul sa fie "vazut" de PC ca un dispozitiv de stocare de date, telefonul trebuie sa aiba inserat cardul microSD.

Sunetul redat de player este foarte bun, atat prin singurul difuzor al telefonului cat si prin casti. Cablul dispune de un transformator cu mufa de 3,5 mm si telefonul vine cu un set de casti intra-auriculare fara bulb, incomode pentru cei cu urechi mici. Daca te-ai saturat de muzica din player, ai la dispozitie radioul. Vor trebui atasate castile, pentru ca acestea au rol de antena.

Foto/video cu 6710 Navigator

Camera foto a lui Nokia 6710 Navigator este de 5 MP si vine dotata cu flash LED si functie de autofocus. Meniul camerei foto este usor de folosit. Telefonul vine cu setarile foto standard, intre care ISO pana la capturarea imaginilor in tipuri diferite de scena. Utilizatorul are si posibilitatea sa supuna imaginile captate unor mici editari prin adaugarea diferitelor filtre, ca sepia, monocrom, blur, negativ si altele.

Din pacate, chiar daca vine echipat cu un senzor foto generos, Nokia 6710 nu face cele mai reusite fotografii. Ca in cazul altor telefoane mobile, cele mai reusite capturi foto se vor face in lumina naturala. In mediu inchis sau cu mai putina lumina, imaginile tind sa afiseze zgomot de imagine mai pronuntat, iar unele culori sa devina suprasaturate.

Totusi, Nokia 6710 Navigator poate inregistra si capturi video in rezolutie maxima D1, adica la o rezolutie de 704 x 480 pixeli, echivalentul standardului de calitate TV NTSC. Aceste capturi sunt facute cu maxim 15 fps (frame per second). Telefonul mai suporta capturi video in format VGA si QVGA. Filmele vor fi salvate in format MP4. Videoclipurile stocate pe telefon pot fi in formate WMV, RV, MP4 si 3GP.

Conectivitate

Conectivitatea in cazul lui Nokia 6710 Navigator este foarte buna, pentru ca telefonul dispune de GPRS care este prezent si este de clasa 32, adica 100 kbps, apoi HSCSD, conectivitare EDGE tot de clasa 32 (296 kbps), 3G cu HSDPA (3,6 Mbps) si Wi-Fi-ul cu tehnologie UPnP. Ecranul este destul de mare pentru vizualizarea clara a paginilor web. Navigarile pe Internet se fac cu ajutorul brower-ului WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML.

Tot in capitolul conectivitate intra si Bluetooth-ul, prezent in cea mai recenta versiune (2.0) care are si A2DP, deci ofera posibilitatea de atasare a castilor audio wireless. Lui Nokia N96 nu ii lipseste nici portul USB, versiunea 2.0, pentru transferul rapid de date.

Ultimul cuvant

Nokia 6710 Navigator este un terminal foarte capabil si poate inlocui cu usurinta un sistem de navigatie dedicat. Totusi, ecranul de 2,6 inch ar putea impiedica amatorii sa il foloseasca pe post de GPS, cele mai noi modele de sisteme GPS avand ecrane foarte generoase.

Modelul primeste puncte pentru capacitatile lui de navigatie, pentru infatisarea ingrijita si conectivitatea ridicata. Desi camera foto din dotare nu dispune de cele mai noi tehnologii, precum detectarea fetei sau a zambetului, scopul telefonului nu este cel de aparat foto compact, iar senzorul de 5 MP cu flash si autofocus sunt mai multe decat sufieciente.

Un alt incovenient pe care il prezinta este tastatura, randul superior de butoane fiind destul de greu accesibil, mai ales persoanelor care au maini mai mari. Pretul acestui telefon il pot face unul din cele mai avantajoase "afaceri" pentru cei care cauta un telefon cu functii multiple.

Galerie foto cu Nokia 6710 Navigator

Galerie foto cu imagini captate cu Nokia 6710 Navigator

Test video cu Nokia 6710 Navigator

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea