Stiinta & Tehnologie

#nokia #5800 xpressmusic #ectan tactil #symbian #telefon mobil #muzica

Nokia 5800 XpressMusic Review

Terminalul Nokia 5800 XpressMusic este primul telefon mobil al companiei finlandeze care are ecran tactil. Spre deosebire de alte modele cu acest gen de display ale altor producatori, 5800 nu este un smartphone, ci un telefon dedicat muzical.

Nokia 5800 XpressMusic a fost anuntat in octombrie al lui 2008, ca o luna mai tarziu sa fie lansat oficial. In prezent telefonul se afla si in magazinele din Romania.

Constructia lui 5800 XpressMusic

5800 XpressMusic este un candybar care masoara 111 x 51.7 x 15,5 mm si cantareste 109 g. Modelul este cel mai robust telefon cu ecran tactil de la ora actuala. Partea frontala este ocupata de ecranul de 3,2 inch sensibil la atingere, cu rezolutie de 360 x 640 px si suport pentru 16 milioane de culori. Deasupra ecranului gasim difuzorul telefonului, senzorul de lumina si camera secundara VGA pentru video-conferinte. Tot aici, in partea dreapta exista o tasta tactila dedicata XpressMusic, care "apasata" va afisa shorcut-uri catre submeniurile multimedia.

Sub ecran se afla D-Pad-ul format din 3 butoate fizice. Butoanele de apelare si terminare/respingere apel sunt pozitionate in extremitati, iar butonul din mijloc duce utilizatorul in meniul principal al telefonului. Nokia 5800 XpressMusic are stylus, iar acesta este ascuns intr-un locas special in partea dorsala a telefonului. La pachet, telefonul mai vine cu o ustensila care ajuta la tastat, inca un fel de stylus, dar care are forma unei pene de chitara.

Laturile lui Nokia 5800 sunt destul de incarcate. Cea stanga prezinta doua sloturi, cel in care utilizatorul va introduce cartela SIM si cel pentru cardul microSD. Cele doua locasuri arata ca doua butoane. Latura din dreapta este ceva mai incarcata: aici gasim tasta dubla de volum, tasta de blocare sau deblocare a ecranului tactil si butonul dedicat camerei foto .

Pe latura superioara gasim slotul de atasare a cablului USB, cel pentru mufa standard de 3,5 mm a castilor audio, slotul pentru incarcator si butonul de pornire/oprire telefon. Latura inferioara este intacta. Partea dorsala este ocupata de camera foto de 3,2 MP si de flash-ul LED. Capacul bateriei este de plastic, iar suprafata este mata si nu permite pastrarea urmelor de amprente.

Tot aici trebuie mentionata si bateria care se afla sub capac. 5800 XpressMusic este alimentat de o baterie standard Litiu-Ion cu o capacitate de 1320 mAh, care in mod teoretic rezista in modul stand-by aproximativ 406 de ore si pana la 8, chiar 9 ore de convorbiri sau 35 de ore de playback muzical continuu.

Meniul lui Nokia 5800

Chiar daca nu este un smartphone, Nokia 5800 ruleaza sistemul de operare Symbian. Terminalul are o memorie interna de 81 MB, dar pentru ca are slot pentru cardul microSD, utilizatorul poate sa faca upgrade pana la 16 GB. In plus, telefonul vine la pachet cu un card de microSD de 8 GB. In mod stand-by, ecranul lui 5800 XpressMusic afiseaza orizonal, in partea de sus a ecranului o bara pe care sunt asezate diferite shortcut-uri (patru in total). Aceste "scurtaturi" corespund mesageriei, agendei (contacte), calendarului, radio-ului si hartilor ( Nokia Maps ).

Deasupra benzii cu shortcut-uri este afisat, semnalul, conectivitatea, puterea bateiri, ceasul, operatorul de telefonie mobila si data. La baza ecranului utilizatorul gaseste doua butoane virtuale, unul care activeaza tastatura de telefon si al doilea afiseaza contactele. Meniul lui 5800 XpressMusic este standard, cu icoane afisate pe trei coloane si patru randuri.
 
SMS si e-mail cu Nokia 5800

Nokia 5800 suporta mesaja SMS, MMS si mesaje e-mail. Mesajele SMS si MMS sunt stocate intr-o casuta postala, pe cand e-mail-urile detin un Inbox separat. Serviciul de mesagerie e-mail suporta protocoalele standard POP3 si IMAP4.

Atunci cand utilizatorul trimite mesaje, are posibilitatea sa o faca din tastatura standard alfanumerica sau completa QWERTY, dar virtuala. Totodata, exista si posibilitatea implementarii functiei de recunoastre a scrisului. Functia recunoaste literele destul de bine, cu conditia sa fie scrise de tipar.

Vestea si mai buna este ca ecranul lui Nokia 5800 are reactie haptica buna, iar atunci cand tastele sunt apasate, utilizatorul va avea ca raspuns o vibratie din partea telefonului. Totodata, daca acesta nu este multumit cu atat, poate sa activeze raspunsul sonor la apasarea tastelor.

Muzica cu Nokia 5800

Modelul Nokia 5800 XpressMusic este un telefon dedicat muzical. Player-ul muzical poate fi accesat prin meniul principal sau printr-un shortcut-ul aflat in bara orizonatala de pe ecran. Interfata tactila a player-ului lui Nokia 5800 reactioneaza foarte bine la comenzile primite.

Totusi, daca vei stoca muzica pe cardul de 8 GB, telefonul nu le va detecta automat prin player-ul muzical. Ajuns in meniu va trebuie sa faci un "refresh" player-ului. Totodata, atunci cand navigezi prin meniurile multimedia va trebui sa le deschizi cu dublu click si nu o simpla apasare.

Volumul sunetului se poate modifica prin butoanele fizice laterale, aflate pe latura dreapta. Totusi, aici avem parte de o surpriza. Sunetul redat nu este cel mai bun prin boxele externe. La nivel ridicat al volumului, sunetul va fi acompaniat de un zuruit intalnit de obicei la telefoanele Nokia. Situatia se schimba radical daca utilizatorul asculta muzica la castile telefonului.

Totusi, castile Nokia din pachet nu sunt intra-auriculare , ci modelul standard. Problema transformatorului cu mufa de 3,5 mm a fost rezolvata in cazul lui Nokia 5800. Pe firul castilor de afla microfonul handsfree-ului cu transformatorul care are conector standard de 3,5 mm, dar telefonul are si slot separat pentru acest gen de casti.

Player-ul muzical a lui 5800 XpressMusic suporta formate MP3, WMA, WAV si eAAC+. Melodiile stocate pot fi sortate dupa album, artist, sau gen. Player-ul dispune si de functii de egalizator standard, rock, jazz, classic, etc, dar si de o noua functie numita Bass Booster. Ca si in cazul altor telefoane muzicale, utilizatorul poate sa isi formeze propriile playlist-uri. Formatele video suportate de acest Nokia sunt MPEG4, WMV si 3gp.

Daca te-ai saturat de muzica stocata, incerca radio-ul FM. Bineinteles ca ai nevoie de casti atasate, pentru ca acestea, ca in cazul altor telefoane, au rol de antena. Ai posibilitatea de scanare automata dupa un post radio, dar poti cauta posturi radio si manual. Totodata acest telefon iti va indica pe ecran si postul de radio selectat.

Camera foto/video a lui Nokia 5800

Nokia 5800 nu se poate mandri cu o camera foto excelenta, aceasta fiind de doar 3,2 MP. Senzorul foto este ajutat de autofocus, de flash LED si lentilele Carl Zeiss. Totodata, terminalul este capabil sa faca inregistrari video la rezolutie VGA cu 30 fps.

Imaginile capatate cu 5800 XpressMusic au o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli. Totusi, Nokia 5800 nu face cele mai reusite fotografii. In lumina naturala acestea vor avea detalii si culori foarte bune, dar in lumina artificiala, lucrurile se schimba, autofocusul fiind un lucru care nu mai este atat de precis. In modul Macro (in cazul Nokia, Close Up), imaginile captate vor avea efectul dorit. Focalizarea se va face pe punctul pe care utilizatorul doreste sa-l scoata in evidenta.

Totusi, telefonul reuseste sa impresioneze pentru ca are o paleta larga de moduri de captare a imaginii, de la cel standard auto, la cel panoramic, dispune de efecte de imagini, iar rezultatele capturilor video, chiar daca limitate sunt destul de multumitoare.

Conectivitate

5800 XpressMusic dispune de conectivitatea standard GPRS clasa 32, EDGE tot clasa 32, Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB. Mai mult, terminalul este compatibil si 3G cu HSDPA si Wi-Fi 802.11 b/g cu tehnologie UPnP (Universal Plug and Play).

Navigarea pe internet se face destul de usor, pentru ca Nokia 5800 dispune de broswer-u WAP versiunea 2.0 cu suport xHTML si HTML. Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Daca utilizatorul va selecta optiunea de Mass Storage Device, va trebuie sa aiba un card microSD atasat telefonului.

In caz ca acesta lipseste, transferul de date se va face prin programul PC Suite II, care se afla pe CD-ul din pachet. Nokia 5800 XpressMusic vine si cu receptor GPS incorporat, iar informatiile pentru functia de aGPS se pot descarca prin conectivitate 2G, 3G sau Wi-Fi. Utilizatorul se poate folosi si de serviciul Nokia Maps.
 
Ultimul cuvant

Desi un terminal bun, Nokia 5800 XpressMusic nu reuseste sa impresioneze pe cum au facut-o alti rivali cu ecran tactil, iar principalul defect in acest sens este grosimea lui. Daca LG sau Samsung incercau sa se apropie de standardul impus de iPhone, Nokia a ignorat complet acest lucru. Grosimea lui 5800 XpressMusic il depuncteaza puternic, mai ales ca modelul, supranumit si Tube, a fost conceput ca un rival iPhone.

O alta bila neagra este si camera foto de doar 3,2 MP. Rivalii si-au incercat deja norocul cu senzori mult mai mari si mai performanti. Faptul ca sunetul redat prin boxele externe lasa de dorit, in conditiile in care telefonul este unul dedicat muzical, este un alt incovenient peste care nu putem trece.

Totusi, in ciuda acestor lucruri, Nokia vine cu o interfata tactila mult mai buna. Totodata, aplicatiile diversificate de la meniul lui si accesul simplu la o serie de servicii proprietare Nokia, il fac pe 5800 XpressMusic unul din cele mai ravnite modele de la ora actuala. Mai mult, Nokia 5800 XpressMusic este un telefon high-end, dar pretul lui este cel al unui telefon din clasa de mijloc, iar acest aspect nu va fi trecut atat de usor cu vederea.

Galerie foto cu Nokia 5800 XpressMusic

Galerie foto cu imagini captate de Nokia 5800 XpressMusic

Test video realizat cu Nokia 5800 XpressMusic

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea