Stiinta & Tehnologie

#taxa de prima inmatriculare taxa de mediu

Noile valori ale taxei de prima inmatriculare

Ministerul Economiei si Finantelor a prezentat marti o noua grila de calcul a taxei de prima inmatriculare. Aceasta este cea de-a treia varianta a taxei de prima inmatriculare, taxa care acum capata denumirea de taxa de mediu.

Potrivit documentului aprobat de Comisia Europeana, taxa va fi calculata in functie de emisiile de dioxid de carbon si noxe. In cazul masinilor noi taxa de mediu va fi mai mare, valoarea acesteia urmand sa scada o data cu valoarea masinii.

„Proportia va fi de 30% dioxid de carbon si 70% alte noxe, pentru masinile Euro 4 si Euro 3. Am luat in considerare nu numai emisiile de noxe privind standardul Euro 4, dar si emisiile de praf", a spus ministrul Mediului, Attila Korod.

Pentru masinile Euro 3 si Euro 4 taxa se va calcula pe baza emisiilor de CO2, exprimata in grame/km si inscrisa de constructor in documentele de indentificare obtinute cu ocazia omologarii, de capacitatea cilindrica, la care se adauga o cota de reducere in functie de vechime.

In cazul masinilor Euro 5 sau hibride nu se plateste taxa de mediu. Masinile diesel echipate cu filtru de particule beneficiaza de o reducere a taxei cu 25%.

"Principiul se pastreaza. Masinile, cu cat au o tehnologie mai veche si in acest fel emit mai multe noxe, au o taxare mai mare, deci cu cat polueaza mai mult ca tehnologie, au o taxare mai mare", a spus Vosganian.

Tot el mai precizeaza ca taxa de mediu va reprezenta aproximativ 2-3% din valoarea totala a autoturismului.

O sa exemplificam modificarea taxei auto pe modelul autohton Dacia Logan. Astfel pentru un Logan nou cu motor de 1400 cmc pe benzina noua taxa auto , aplicata de la 1 iunie, va fi de 245,8 euro, fata de 160,6 euro in momentul de fata. Pentru Logan cu motor de 1600 cmc noua taxa va fi de 387,6 euro fata de 183,6 euro conform taxei actuale. Motorizarea de 1500 cmc diesel noua taxa de mediu ajunge la 315 euro fata de 172,1 euro in momentul de fata.

Nu acelasi lucru se va intampla si pentru masinile mai vechi. Astfel pentru un autoturism Euro 3 cu o vechime de 5 ani se va plati cu aproximativ 400 euro mai putin.

Ministrul Mediului, Attila Korodi a precizat ca cei care au platit deja taxa, de la 1 ianuarie 2007, vor primi inapoi diferenta dintre valoarea actuala a taxei si cea stabilita in noul proiect.

Documentul mai prevede ca banii pe taxa auto pot fi returnati si celor care isi vand masina intr-o alta tara, membra a Uniunii Europene, dar si celor care o radiaza, in urma unui accident. Noua taxa de mediu ar urma sa intre in vigoare la 1 iulie.

 

Pentru mai multe informatii despre ultimele modele de masini de pe piata aboneaza-te la Newsletterul Masini.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea