Stiinta & Tehnologie

# planeta oceanica #descoperire nasa #descoperire planeta #sistem solar #planeta #nasa

NASA a descoperit o noua planeta oceanica in sistemul nostru solar

NASA a descoperit un ocean ascuns in sistemul nostru solar. Este vorba despre o planeta pitica, denumita Ceres, care se afla intre Marte si Jupiter, potrivit Business Insider.

Descoperirea a fost facuta cu ajutorul navei Dawn care a orbitat planeta Ceres, dupa ce a ramas fara combustibil in 2018. La un moment dat, nava a coborat pana la o altitudine de 35 de km deasupra planetei, oferind o imagine detaliata a suprafetei si a unor regiuni mai deschise la culoare.

Potrivit expertilor regiunile deschise la culoare de la suprafat planetei ar proveni de la  carbonatul de sodiu (un compus din sodiu, carbon si oxigen. Acest compus provine de la un lichid care s-a evaporat de pe suprafata planetei, insa pana in prezent nu se stia de unde provine acest lichid.

Potrivit unui nou studiu, se pare ca apa sarata provine dintr-un rezervor subteran ce se intinde pe sute de kilometri latime si are adancime de 40 de kilometri.

“Ceres a primit acum statutul de “lume oceanica”,” a declarat Carol Raymond, investigatorul principal al misiunii Dawn, pentru Reuters. Astfel Ceres se alatura planetelor Enceladus (o luna inghetata din apropierea Saturn) si Europa (luna inghetata a planetei Jupiter), toata fiind denumite “lumi oceanice” deoarece ascund oceane sub suprafata acestora.

“Materialul gasit pe Ceres e foarte important din punct de vedere al astrobiologiei. Stim ca aceste minerale sunt esentiale pentru aparitia vietii.”, a declarat Maria Cristina De Sanctis, cercetator in cadrul Istituto Nazionale di Astrofisica, din Roma, pentru The Guardian.

Sursa foto: solarsystem.nasa.gov

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea