Stiinta & Tehnologie

#incarcare #sosea #acumulator #masina electrica

Masinile electrice s-ar putea alimenta din mers

Masinile electrice din viitor ar putea fi reincarcate din mers, pe sosea, fara cabluri sau alte atasamente.

Sistemul se numeste Inductive Energry Transfer si se bazeaza pe principiul inductiei electromagnetice.

Sosele "multitasking"

De la simple drumuri, soselele viitorului vor avea si proprietatea sa incarce acumulatorii masinilor electrice. Daca proiectul se dovesdeste ca este fiabil, s-ar putea ca in curand soselele sa fie imbogatite cu panouri electrice si generatoare piezoelectrice.

Piezoelectricitatea este de fapt proprietatea unor cristale ionice de a se polariza electric sub actiunea unei deformari mecanice sau de a se deforma sub actiunea unui camp electric exterior. Problema actuala este aceea de a gasi o modalitate de a ingloba in sosele aceasta metoda. Totusi, inginerii care lucreaza la acest proiect declara ca metoda ar putea deveni realitate in urmatorii cinci ani.

Exista si anumite incoveniente legate de aceasta inovatie . Una dintre ele este distanta dintre "liniile de incarcare " si masini. Daca aceasta este prea mare, bateriile nu se vor putea alimenta . Astfel, cercetatorii de la IAV (Ingenieurgesellschaft Auto und Verkehr), cei care dezvolta proiectul, sugereaza ca masinile electrice sa fie echipate cu un set de suspensii speciale care s-ar regla automat la distanta favorabila de incarcare a acumulatorilor.

Alte detalii

Totodata, proiectul este foarte asemanator cu cel dezvoltat de cercetatorii coreenii de la Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) pentru proiectul Online Electric Vehicle (OLEV).

O alta problema mai este reprezentanta si de categoriile variate de masini si compatibilitatea lor. Astfel este posibil ca incarcarea automobilelor prin acest sistem sa se face doar pe anumite rute si doar cu anumite masini.

Prezentarea sistemului de incarcare pe sosea

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea