Stiinta & Tehnologie

# masina hibrid #masina electrica #masina

Masina electrica sau masina hibrid?

Bateriile electrice cuceresc din ce in ce mai mult industria auto. Multi considera ca masinile viitorului se vor deplasa doar cu ajutorul curentului electric dar scepticii le vor raspunde ca masinile hibrid sunt mult mai sigure, avand la dispozitie o alternativa pentru alimentare.

 

Sa faci o alegere intre masina electrica sau masina hibrid poate fi destul de complicat. Citeste mai jos care sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul pentru a te decide.

Masina electrica - 100% energie verde

Masina electrica (EV) este alimentata electric. Practic, in locul unui motor cu ardere interna, avem un motor electric. Iar in loc de rezervorul de benzina (motorina) exista o baterie electrica.

Este independenta de alt tip de combustibil: benzina, motorina sau GPL. Pe masura ce tehnologiile evolueaza si producatorii de masini electrice prezinta modele din ce in ce mai fezabile, facand posibila deplasarea pe distante foarte mari.

Desi pretul de achizitie poate fi mai mare, acest detaliu se compenseaza atat prin costul redus de alimentare cat si prin reducerea costurilor de intretinere.

Emisiile de noxe ce apar in timpul functionarii masinilor electrice sunt zero. Acesta este un detaliu foarte important atunci cand vine vorba despre protejarea mediului inconjurator si reducerea poluarii.

Masina hibrid

Este masina care dispune atat de un motor alimentat cu combustibil conventional dar si un motor alimentat de o baterie electrica. Cele doua motoare functioneaza alternativ, in functie de specificatiile modelului. Emisia de noxe este zero in timpul functionarii motorului electric. In timpul functionarii motorului alimentat cu benzina sau motorina se elimina noxe la fel ca in cazul unei masini clasice.

Exista 2 tipuri de masini hibrid:

  1. Hibrid paralel. Masina functioneaza cu un motor electric si unul alimentat cu combustibil. La pornire este activat motorul electric care va functiona pana la viteze de aproximativ 25 km/h. Pe masura ce viteza creste se va activa motorul pe combustibil, care va prelua functionarea masinii. Nu putem discuta despre masini hibrid fara sa aducem vorba despre ford focus care se numara printre modelele de ultima generatie. Acest model este ideal pentru oras deoarece bateria electrica se incarca prin intermediul franarii regenerative.
  2. Hibrid plug-in (PHEV) are un motor electric si unul conventional, la fel ca si hibridul paralel. Avantajul prezentat de acest model este faptul ca, pe langa optiunea de incarcare a bateriei in timpul mersului, exista si posibilitatea ca aceasta sa fie conectata la o priza normala casnica sau la o statie de incarcare. Din acest motiv, hibridul plug-in are o autonomie mult mai mare decata hibridul paralel. Aici pot fi mentionate modelele Kuga sau Explorer.

Avantajele de a detine o masina electrica sau o masina hibrid

Deoarece la nivel mondial este incurajata folosirea masinilor electrice sau hibrid, au fost adoptate o multime de facilitati pentru proprietarii acestora. Printre acestea se numara subventii importante la cumparare, parcare gratuita pe domeniul public sau impozit zero.

Ce autonomie are o masina electrica sau una hibrid

Atunci cand masinile cu motor electric au inceput sa apara pe piata, existau doua dezavantaje majore:

  1. Autonomia era foarte scazuta, ceea ce insemna ca distantele parcurse intre doua incarcari erau foarte mici.
  2. Statiile de incarcare erau foarte putine iar asta facea aproape imposibila incarcarea masinilor in mod aleatoriu, atunci cand bateria se termina.

In prezent, ambele situatii au fost remediate iar asta a dus la o crestere a vanzarilor de masini electrice si hibride. In cazul aunumitor modele de masini electrice autonomia este similara cu masinile alimentate pe benzina sau motorina.

Chiar daca autonomia este mai mica, acest lucru este compensat prin dezvoltarea rapida a infrastructurii de statii de incarcare. Atat statele cat si producatorii auto sau operatorii din domeniul energie electrice dezvolta retele de statii de incarcare, multe dintre ele oferind avantajul de a incarca gratuit.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea