Stiinta & Tehnologie

LG KE800 Platinum - Un telefon foarte trendy

Ei bine, nu se putea ca modelul LG KG800 Chocolate sa ramana fara succesori, in conditiile in care modelul a avut un succes de piata rasunator. Iata-ne deja in fata unui model mai bine pus la punct decat inaintasul sau. S-a lucrat destul de mult la partea hardware, astfel incat noul LG KE800 Platinum sa nu fie asaltat de un val de critici asa cum s-a intamplat cu predecesorul sau. Cu o camera de 2 megapixeli cu autofocus, un display QVGA TFT, slot pentru card de memorie microSD si radio FM, LG Chocolate Platinum spera sa satisfaca gusturile cele mai pretentioase.



Caracteristici esentiale:

• Design modern;
• Finisaj de inalta calitate;
• Camera de 2 megapixeli cu autofocus;
• Memorie interna de 55 MB;
• Suport de stocare de tip USB 1.2;
• Touchpad de navigare;
• Slot de memorie microSD ;
• Radio FM;

Principale dezavantaje:

• Touchpad-ul are o viteza de reactie scazuta;
• Interfata camerei foto este de slaba calitate;
• Navigarea printre imagini este greoaie;

Construit pe succesul lui KG800 Chocolate, KE800 Chocolate Platinum utilizeaza acelasi tip de touchpad senzitiv si are un design elegant, fiind un telefon care se adreseaza unei categorii de persoane cu venituri ceva mai mari. Playerul muzical imbunatatit si camera foto sunt doua atu-uri cu care producatorii spera sa convinga cat mai multi cumparatori.



Denumirea modelului LG KE800 Chocolate Platinum vine de la combinatia de alb/negru asociata un o serie de dungi metalice platinate vizibile pe partea frontala a panoului telefonului. Mai exista si o alta versiune, LG Chocolate Gold, cu dungi aurii, insa acesta este un telefon mobil CDMA, care va fi comercializat exclusive pe piata coreeana

Un design in pas cu moda

LG KE800 Chocolate Platinum are cam aceleasi dimensiuni cu cele ale modelului original LG Chocolate cu precizarea ca este cu 2 mm mai gros si este mai greu cu 10 g mai mult (greutatea este de 95 g). Panoul frontal este si el asemanator: aceeasi suprafata lucioasa asemanatoare unei oglinzi. Designul este unul inteligent conceput, avand o nota masculine ceva mai accentuata, in comparatie cu predecesorul sau.



Touchpad-ul lui LG KE800 Platinum este mult mai dragut decat al inaintasului sau. Atunci cand culisezi clapeta pentru a deschide telefonul, aparatul este activat si asteapta comezile tale. Pentru ca telefonul sa poate receptiona comenzile, trebui sa atingi doar zona marcata cu rosu. In ceea ce priveste fundalul luminos, acesta este mai putin intens comparativ cu celalalt model.



Partea stanga a aparatului este prevazuta cu un singur buton de volum si cu un jack pentru antena externa.

Partea dreapta are mai multe de oferit. Observam o tasta speciala pentru camera foto, un buton special pentru mp3 player precum si butonul ON/OFF. Tasta ON/OFF mai are inca un rol: incheie/respinge apelurile telefonice. De asemenea si butonul pentru mp3 player are o dubla functie. Atunci cand clapeta este inchisa, se activeaza doar touchpad-ul. Atunci cand este deschisa clapeta, porneste si mp3 playerul. In partea stanga a panoului mai intalnim portul USB, iesirea pentru casti si portul de incarcare a telefonului.



Partea din spate are un design mai aerisit. Cand telefonul este deschis se poate vedea lentila camerei, ledul Flash si oglinda pentru autoportret.

Capacul care protejeaza bateria este situat in partea de jos din spatele telefonului. Aparatul este dotat cu baterie Lithium-Ion Polymer LGLP-G8DM de 800 mAH. Potrivit datelor producatorului, telefonul rezista aproximativ 270 de ore in modul standby si cam 6 ore in modul vorbit. Din pacate, nu am am avut prea mult timp la dispozitie pentru a ne convinge de veridicitatea datelor tehnice furnizate de producator, asa ca nu ne ramane decat sa-l credem pe cuvant.

Partea de jos, respectiv cea de sus a telefonului este absolut identica cu cea a lui KG800 Chocolate si nu este prevazuta cu niciun buton.



Mecanism de culisare bine pus la punct

Mecanismul de culisare functioneaza usor. Asta nu inseamna insa ca clapeta se deschide accidental atunci cand tii telefonul in buzunar sau in geanta. Deschiderea telefonului este destul de placuta si foarte silentioasa. Intalnim si ceva mici probleme. Atunci cand selectezi optiunea New Text Message sau cand vizualizezi lista de contacte din agenda telefonica, acestea vor ramane active chiar si dupa ce clapeta este inchisa. Problema nu este intalnita la modelul anterior, deoarece culisarea in jos a clapetei anula toate meniurile deschise ale telefonului, astfel ca orice actiune inceputa in timpul culisarii se termina in mod automat atunci cand clapeta este inchisa complet.



Fundalul luminos

Avand carcasa foarte lucioasa, urmele de degete se observa foarte usor pe telefon. Butoanele touchpad-ului sunt ceva mai neobisnuite, asa ca e posibil sa iti ia ceva timp sa te obisnuiesti cu ele.

Touchpad-ul foloseste conductivitatea ca principiu de functionare, el putand fi activat cu ajutorul electrolitului de pe degetul tau. Producatorul ne avertizeaza sa nu atingem pad-ul cu obiecte metalice si nici cu degetele ude deoarece acest lucru poate deteriora senzorii. Touchpad-ul este dezactivat atunci cand clapeta este inchisa. De asemenea, el este dezactivat atunci cand efectuezi un apel telefonic.
Daca ai ales sa navighezi prin meniul telefonul cu ajutorul touchpad-ului, vei observa ca viteza de reactie este foarte mica, avand unul dintre cei mai buni timpi de raspuns pe care i-am intalnit in timpul zecilor de testari.

Tastatura numerica este exceptionala avand o tastele spatioase si mari, butoanele putand fi usor fi recunoscute chiar fara a mai fi nevoie sa le privesti.



Fundalul luminos este destul de bun. Trebuie sa mentionam ca atunci cand activezi optiunea Power Saving iluminarea tastaturii numerice este intrerupta. De asemenea, cand nu utilizezi telefonul fundalul luminos dispare, iar pentru a verifica apelurile ratate sau mesajele receptionate poti deschide clapeta sau poti activa display-ul luminos apasand tasta pentru mp3 player.



Display-ul lui KE800 are 262.000 de culori, insa rezolutia sa a fost vizibil imbunatatita fiind unde de tip QVGA(240x320 pixeli). Diagonala ecranului este de 2". Unghiul de vizualizare orizontala a dislay-ului este acelasi cu cel al lui LG KG800, insa cel vertical este mult mai bun. Lizibilitatea ecranului in lumina soarelui este buna, cu o singura mentiune: atunci cand doresti sa citesti un mesaj scris, vei observa destul de bine urmele de degete lasate pe display. Trecand peste acest aspect mai putin placut, trebuie sa recunoastem ca display-ul lui lui LG KE800 este unul care tine pasul cu cele ale telefoanelor de ultima generatie.



Sonerie mai putin zgomotoasa

Din punct de vedere al sunetelor, telefonul ofera o impresie in general buna, chiar daca se pare ca modelul anterior suna mult mai bine si mult mai tare. Sunetul din difuzorul lui KE800 nu este cel mai tare, insa este satisfacator. Nici la capitolul vibratii telefonul nu se poate lauda ca o duce prea bine. Soneria MP3 este clara, insa ii lipsesc ceva elemente de bas. Telefonul e dotat cu un difuzor extern special, pe care il poti folosi in timpul apelului telefonic, lucru imposibil insa la modelul original LG Chocolate.

Aparatul are un semnal de retea foarte bun, iar vocea se aude clar si tare in timpul convorbirilor telefonice, chiar si atunci cand te afli intr-o zona zgomotoasa.

Aceeasi interfata, insa cu mici modificari

Ecranul standby afizeaza informatii despre capacitatea bateriei si puterea semnalului de retea.

Meniul principal este afisat sub forma 3x3, iconitele devenind animate atunci cand le selectezi. Grafica lor este mult mai buna decat cea a modelului KG800 Chocolate. Daca te uiti cu atentie la designul meniului principal vei observa ca fiecare icoana este incadrata intr-un patrat negru, copiind astfel designul tastelor numerice.



Submeniurile sunt afisate sub forma de lista. Dupa ce ai deschis o icoana din meniu poti accesa celelate icoane cu ajutorul sagetilor orizontale de pe touchpad fara a mai fi nevoie sa te intorci la meniul principal. Gasim si cateva wallpapere preinstalate, care sunt cam aceleasi cu cele intalnite la modelul original LG Chocolate.

Din pacate, nu exista teme disponibile pentru customizarea aspectului interfetei, insa exista o optiune care permite schimbarea stilului meniului. Este disponibil stilul Arc.



In modul standby cele patru butoane de navigatie au cate o functie predefinita de shortcut. Apasand tasta LEFT accesezi profilul soneriilor. Apasand butonul DOWN poti vizualiza lista de contacte din agenda telefonica. Apasand tasta RIGHT poti accesa meniul Favorites, care este de fapt o lista de shortcuturi care pot fi configurate de user. Apasand tasta UP poti forma un mesaj text.



Este demn de laudat faptul ca toate submeniurile au asociate shortcuturi numerice la inceputul fiecarui rand.

O alta optiune interesanta este aceea ca poti colora numerele de telefon in timpul apelarii, pentru a distinge mai bine fiecare numar de telefon in parte.

O agenda telefonica imbunatatita

Daca la modelul original LG Chocolate agenda telefonica era cea mai mare dezamagire, iata ca lucrurile s-au mai schimbat( in bine) odata cu aparitia noului LG KE800 Platinum.
Agenda telefonica poate stoca 1.000 de contacte. De asemenea, agenda permite memorarea a 4 numere: mobil, acasa, servici, fax/ e-mail. Mai departe, un contact din agenda telefonului poate fi inclus intr-un grup sau i se poate asocia si o imagine. Poti adauga si notite in dreptul contactului respectiv. Am sesizat ca si look-ul agendei a suferit o operatie de infrumusetare, rezultatul fiind un aspect mult mai prietenos pentru utilizator.



Dupa cum am mentionat, contactului ii se poate adauga si o imagine, indiferent de rezolutia respectiv tipul ei. Sa nu uitam ca la modelul anterior, erau suportate numai fisierele .bmp, iar rezolutia imaginilor era fixa(72 x 72 pixeli).

O optiune interesanta este aceea ca poti vizualiza lista de contacte precum si imaginile asociate fiecarui nume din agenda. Singurul inconvenient este ca prin afisarea imaginii se va mai „taia” din caracterele unor nume.

O alta imbunatatire fata de modelul original KG800 Chocolate este aceea ca poate fi asociat cate un ton de apel pentru fiecare contact in parte.

Telefonul are cateva tipuri de grupuri preinstalate, care pot fi customizate de catre utilizator. Fiecare grup are o iconita, care poate fi afisata inaintea membrilor din grupul respectiv. Astfel poti recunoaste rapid din ce grup face parte un anumit contact din agenda telefonica.



Un alt upgrade demn de mentionat este faptul ca se poate adauga contactului deja existent un al II-lea sau un al III-lea numar direct din ecranul standby. In acest fel, nu mai este nevoie sa cauti in prealabil contactul respectiv si sa intri in modul Edit.

Gestionarea apelurilor telefonice

Memoria apelurile telefonice poate fi gasita chiar in meniul principal, fie apasand tasta de receptionare a apelurilor de pe touchpad. Daca recurgi la cea de-a II-a varianta, poti vizualiza apelurile primite, receptionate, ratate precum si numerele de telefon formate. Daca doresti sa ti se afiseze separat tipurile de apel, ai posibilitatea sa o faci accesand meniul Call History.



Mesaje simple, mesaje multimedia

Telefonul suporta trimiterea si receptionarea de SMS, EMS, MMS si e-mail. Atunci cand incepi scrierea unui mesaj nou, ti se da optiunea de a alege intre un mesaj text, multimedia sau e-mail. Dupa ce ai ales tipul de text, poti schimba mesajul atasandu-i fisiere multimedia si astfel il poti transforma in mesaj EMS sau MMS. Unele functii EMS intalnite la modelul anterior, lipsesc la modelul LG KE800(tastatarea unui text subliniat, setarea alinierii textului, etc.)



Tastarea mesajelor este ajutata de dictionarul T9. O bila alba primesc producatorii pentru inspiratia de a usura trecerea de la modul numeric(123) la modul text(abc). Astfel, printr-o apasare lunga a tastelor alfanumerice poti introduce numere. O alta optiune este aceea ca dupa ce ai inceput sa compui un mesaj si il renunti la scrierea lui, acesta este totusi memorat de telefon. Astfel, cand te intorci la tastarea unui mesaj iti apare automat mesajul respectiv pe care il poti completa in continuare. De asemenea, telefonul memoreaza ultimele numere la care ai trimis mesaje, iar atunci cand trimiti un nou mesaj poti alege din acea lista fara a mai fi nevoie sa cauti in toata agenda telefonului.

Clientul e-mail suporta protocoale POP3 si SMTP. In privinta atasamentelor e-mail-urilor, acestea nu pot depasi marimea de 300 KB. In cazul in care receptionezi un e-mail cu mai mult de 5 atasamente, telefonul iti va receptiona doar 5 dintre ele. Fiecare cont de e-mail poate stoca pana la 50 de mesaje, in timp ce in folderul Inbox poti pastra maximum 30 de mesaje pentru fiecare cont. Alte 20 de sloturi sunt rezervate pentru folderele Draft si Outbox.

MP3 player dragut, manipulare greoaie a fisierelor

File manager-ul poate fi gasit in rubrica My stuff din meniul principal. El include presetari din fabrica a diverselor foldere cu continut multimedia. Din pacate, file manager-ul este conceput in asa fel incat nu poti creea foldere. Desigur, poti creea foldere utilizand PC-ul si cablul USB, insa ele nu vor fi afisate in cadrul meniului My Stuff. De asemenea, nu exista optiuni de bifare, copiere sau mutare a fisierelor intre foldere.



Navigand prin fisiere intalnim o serie de lipsuri la tot pasul. Imaginile nu pot marite si nu por fi vizualizate in modul fullscreen iar navigarea in cadrul unui folder cu imagini in modul thumbnail pare a dura o vesnicie. Sa speram ca aceste probleme vor fi rezolvate odata cu lansarea versiunii finale a acestui telefon.

File browser-ul nu dispune de un folder text special unde poti memora fisiere .txt pe care le poti citi ulterior. Totusi, fisierele text se pot stoca, insa nu exista posibilitatea de a le vizualiza.

LG KE800 Chocolate Platinum mai umple si unele goluri intalnite la inaintasul sau. A fost adaugat un slot pentru cardul de memorie precum si modul flight. Din pacate, crearea unor playlisturi personalizate este o problema cu care se confrunta si LG KE800 Chocolate Platinum. Fisierele MP3 nu pot fi sortate in functie de artist si album, ci doar in functie de numele lor.

S-a lucrat totusi ceva la capitolul „Efecte vizuale”, rezultatul final fiind unul multumitor. Playerul nu poate rula in modul background. Pentru imbunatatirea calitatii sunetului, playerul dispune de cateva presetari ale egalizatorului.

Radioul FM al lui LG KE800 este simplu, insa isi face treaba in mod satisfacator. Are optiunea AutoScan, care permite memorarea a 12 posturi de radio. Nu are suport RDS si nici posibilitatea de adauga numele radiourilor pentru posturile memorate. Pentru a porni radioul trebuie sa conectati castile la telefon. Poti asculta radioul atat la casti cat si la difuzorul extern al telefonului.



Camera foto pare interesanta, dar…

Inca de la inceput am fost incantati de ideea unei camere cu autofocus. Camera lui LG KE800 Platinum are perfomante similare cu cele ale modelului anterior. Singurele plusuri le reprezinta rezolutia maxima de 1600x1200 pixeli si autofocusul.

Adevarul este ca autofocusul camerei nu nu este asa de bun precum pare. Fotografierea cu LG KE800 Platinum pare sa dureze o vesnicie: 10 secunde la rezolutia maxima. Din acest timp, 4 secunde se pierd cu acomodarea autofocusului cu subiecul fotografiat. Cat despre instantanee foto care surprind miscari rapide...nici nu poate fi vorba. In modul Macro autofocusul se descurca excelent. Speram ca problemele legate de autofocusului vor sa fie rezolvate odata cu varianta finala a telefonului. Pentru fotografierea obiectelor in intuneric, camera este ajutata de un blitz. Pentru fotografii pe timp de noapte se poate seta camera si in Night mode, care functioneaza foarte bine.



Camera foloseste un zoom digital 4x, care, din pacate, nu poate fi folosit la rezolutia maxima. Camera foto mai ofera si alte optiuni: rezolutia imaginii, nivelul de stralucire, balansul albului care are cateva presetari in functie de conditiile de luminozitate, precum si o serie de efecte color: sepia, negativ, alb-negru, etc. Pe langa modul Single shoot, camera mai poate captura imagini si in modul Multi shoot.



De altfel, calitatea imaginilor este buna, in conditiile in care nu misti aparatul in timpul fotografierii. Camera se misca destul de greu. Exista un delay intre momentul in care apesi pe buton si fotografierea propriu-zisa. Daca se intampla sa misti telefonul, capturile foto sunt compromise, imaginile fiind neclare. Un lucru interesant este faptul ca aparatul dispune de functia Camera view finder( asa cum intalnim si la Samsung D600), care nu afiseaza imaginile in intregime. Astfel, imaginile sunt marite, iar marginile pozei sunt taiate. Nu poti vizualiza fotografiile in mod fullscreen decat dupa ce donwloadezi imaginile pe PC-ul tau.

Camera efectueaza si capturi foto la rezolutie maxima de 176 x 144 pixeli, in format .3gp. Meniul este unul obisnuit cu mentiunea ca exista setarea care permite inregistrari video limitate sau nelimitate.

Nota 10 pentru conectivitate

Telefonul are suport complet USB, cablul USB fiind livrat odata cu aparatul. Pentru a conecta telefonul la PC nu este nevoie de niciun driver, Windows-ul recunoscandu-l automat si afisandu-l sub forma unui hard disc atasat la computerul tau. Daca primiti apeluri telefonice atunci cand telefonul este conectat la PC, ele vor fi respinse, iar informatiile privind apelurile nepreluate vor fi afisate de-abia dupa ce se scoate cablul USB din telefon.



Navigarea pe Web? Nimic nou!

Telefonul are suport tri-band GSM 900/1800/1900 si suport GPRS pentru transfer rapid de date, precum si Bluetooth 2.0 cu profil A2DP ce permite ascultarea de muzica pe un un Blootooth stereo.

Browserul WAP integrat nu are suport complet HTML si permite doar deschiderea unor pagini HTML simple precum Google. Este un WAP browser normal folosit de modelele mai vechi de telefoane mobile.

Sa ne organizam...

Calendarul este extrem de simplu. Ofera o vizualizare lunara in timpul navigarii printre date. Dupa ce ai gasit data pe care o cauti, o selectezi si adaugi un eveniment. Potrivit calendarului, prima zi a saptamanii este duminica, lucru care nu este valabil pentru toate tarile europene.



Functiunea Memo permite adaugarea unor note text. Fiecare nota poate avea maximum 80 de caractere.

Meniul Tools contine o serie de aplicatii utile: ceas desteptator, calculator, convertor de unitati, voice recorder. Ceasul desteptator permite setarea unei singure alarme, care poate fi repetata. Este un pas inapoi, in conditiile in care modelul anterior permitea setarea a cinci alarme diferite.

Calculatorul este bine pus la punct, fiind dotat cu mai multe functii matematice.

Pe lista convertorului de unitati intalnim marimi precum: aria, lungimea, greutatea si volumul. Si in acest caz, comparativ cu modelul anterior, LG KE800 Platinum este mai putin dotat.

Aplicatia Voice recorder permite inregistrarea vocala pe timp nelimitat.

Jocuri

Telefonul pe care l-am testat avea 2 jocuri preinstalate: Pump it up si SUDOKU Puzzle. Daca sunteti pasionat de jocuri tip arcade, actiune sau auto, cele doua jocuri nu va vor fi de prea mare folos. Primul presupune utilizarea tastelor alfanumerice, iar cel de-al II-lea este un joc puzzle combinat cu cateva notiuni matematice.

Aprecieri finale

Se pare ca cei de la LG au remediat o serie din problemele cu care s-a confruntat modelul KG800 Chocolate. Astfel, agenda telefonica a fost vizibil imbunatatita. Din pacate, web browserul este total depasit si va fi nevoie pe viitor sa fie refacut in totalitate. O bila alba acordam producatorilor pentru inspiratia de a dota telefonul cu un slot pentru card de memorie. In privinta publicului-tinta, LG KE800 Platinum se indreapta catre publicul masculin.

Pe perioada testelor, LG KE800 Chocolate Platinum a fost o companie placuta. In linii mari, este un telefon cu o serie de functii extrem de utile si cu un look foarte trendy. Daca vreti sa fiti in pas cu moda, nu ezita sa adaugi in arsenalul tau si acest telefon.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea