Stiinta & Tehnologie

HTC Diamond Review

In jurul terminalului HTC Diamond s-a facut multa valva. "Miscarea HTC" a luat amploarea odata cu venirea companiei si in tara noastra.

1. Inceput
2. In detaliu
3. Inteligenta Artificiala
4. Incheiere

Business sau multimedia?

Acest telefon se vrea business, dar HTC Diamond ar putea fi telefonul ideal pentru multimedia. Diamond ii face concurenta iPhone-ului. Printre atuurile sale sunt designul, conectivitatea si sistemul de operare Windows Mobile. Dispozitivul este unul din cele mai aratoase terminale cu acest sistem de operare lucru care i se datoreaza si interfetei TouchFLO 3D.

HTC Diamond este un candybar care masoara 102 x 51 x 11,5 mm si cantareste 110 de grame. Asa cum era de asteptat, partea frontala este ocupata de ecranul de 2,8 inch, sensibil la atingere, cu rezolutie 480 x 640 pixeli si 65.000 de culori. Deasupra ecranului gasim difuzorul telefonului, senzorul de lumina si camera secundara VGA pentru videoconferinte. Bineinteles ca vor fi destui care vor vorbi de rau HTC-ul pentru ca dispune de un ecran cu doar 65.000 de culori. Dar nimeni nu observa diferentele dintre un ecran cu 65.000 de culori si unul cu 16 milioane cu ochiul liber, iar imaginea redata de ecranul lui Diamond este una din cele mai bune ce pot fi gasite pe piata de dispozitive mobile actuala.

Sub ecran se afla D-Pad-ul format din 5 butoate fizice. Primul rand de doua taste sunt reprezentate de submeniurile Home Screen si Back, iar cele de sub ele, tastele de apelare, respectiv terminare/respingere apel. Intre ele se afla butonul de navigare/OK. Spre deosebire de alte telefoane business, HTC Diamond nu dispune de prea multe taste dedicate. Laturile terminalului sunt de-a dreptul curate. Singurele taste le gasim pe latura stanga, cele de volum, pe latura superioara, butonul de pornire/oprire telefon, iar pe cea inferiora, slotul de atasare periferice, cablu USB, casti. Nu trebuie sa uitam stylus-ul care se afla in coltul dreapta jos. Acesta este magnetic si odata introdus in locasul lui va fi tras inauntru. Aceasta caracteristica prezinta un plus de siguranta pentru a nu pierde stylus-ul. Totusi, in pachet exista si unul de rezerva.

Partea dorsala este ocupata doar de camera foto de 3,2 megapixeli. De aici vine si numele de Diamond. Suprafata de plastic este modelata in asa fel incat sa para suprafata unui diamant slefuit, lucru care da bine look-ului, dar care nu totdeauna este benefic.

Tot aici trebuie mentionata si bateria care se afla sub capacul lucios. HTC Diamond este alimentat de o baterie standard Litiu-Ion cu o capacitate de 900 mAh, care in mod teoretic rezista in modul stand-by pana la 285 de ore si pana la 5 jumatate de convorbiri. Din pacate aceasta lasa de dorit. Dupa multe ore de incarcare de la primele minute de navigari pe net si prin meniu, bateria a inceput sa dea semne de oboseala. Vestea buna este ca HTC a anutat o versiune mai buna de baterie pentru acest terminal, cu o capacitate de 1350 mAh. Singura problema este ca nu se stie cand va fi importata si in tara noastra.

Asa cum era de asteptart, suprafata lucioasa atat fata cat si spatele sunt tintele amprentelor. Este inevitabil sa nu ai parte de ele. Cat despre ecran, acesta nu se comporta prea bine atunci cand lumina soarelui vine direct pe el.

Sistem de operare Windows

Fiind un HTC, terminalul Diamond ruleaza sistemul de operare Windows Mobile, versiunea cea mai recenta 6.1. Impreuna cu interfata TouchFLO, HTC Diamond reuseste sa aduca publicului o combinatie mai mult decat originala. Meniul telefonului poate fi navigat cu ajutorul ecranului tacil sau cu ajutorul rotitei/butonului de navigare de pe D-pad.

HTC Diamond isi activeaza ecranul in clipa cand stylus-ul este scos in locasul lui. Alte metode nu exista, iar la un moment dat acest lucru devine enervant. In modul standby ecranul lui HTC Diamond afiseaza ora, stadiul soneriei, meniul de apeluri, calendarul si banda de submeniuri: People, Messages, e-mail, internet, galeria foto/video, player-ul muzical, starea vremii, setari si programe. Dar aceasta este doar interfata de user TouchFLO. In partea de sus a ecranului, avem toolbar-ul de Windows.

Pentru ca HTC Diamond ruleaza sistemul de operare Windows Mobile nu mai avem de-a face cu meniul normal de matrice. Aceste este oricum asezat pe ecranul principal (Home Screen). In schimb avem de navigat prin meniul de Windows care se activeaza din butonul de start, stanga sus. Ai la dispozitie suita Office Mobile, Calendar, Contacts, Internet Explorer, Mesagerie, telefon, Programe, Setari si meniul de Ajutor. Chiar daca dispune de broswer-ul Internet Explorer, HTC Diamond vine cu Opera Mini preinstalat. Acesta poate fi gasit in meniul Programs, acolo unde utilizatorul mai descopera programe ca Windows Media player-ul classic, MSN messenger, YouTube sau GPS-ul. Office-ul este compus din Excel, OneNote, PowerPoint si Word, plus "sustinerea morala" a lui Java, .ZIP si Adobe Reader.

Mesageria

Spre deosebire de iPhone, acest telefon suporta MMS-uri. Pe langa ele avem stadardele SMS, plus mesaje e-mail si mesaje instante. Si in cazul HTC Diamond SMS-urile si MMS-urile impart o casuta postala, iar e-mail-urile au un inbox separat. Datorita interfetei TouchFLO ai la dispozitie ambele casute postale doar prin navigarea barei de icoane din ecranul principal. Bineinteles ca mesajele vor trebui sa fie scrise prin intermediul tastaturii virtuale. Daca ai putina rabdare sa cauti prin meniul mesageriei, vei descoperi ca ai si o optiune care iti indica daca mesajul tau a fost livrat sau nu. Aceasta se afla in Messages/SMS-MMS/Menu/Message Options/Request message delivery notification.

Acum sa vorbim putin de "butonatul" cu o tastatura virtuala. HTC Diamond dispune de o tastatura "20 key" (compact QWERTY), adica nici QWERTY nici alfanumerica, o varianta virtuala a tastaturii lui Sony Ericsson P1i. Dar, pe bara de jos, intre submeniurile SEND si MENU exista o mica icoana patrata. De aici ai posibilitatea de schimbare a tastaturii, in QWERTY, aflanumerica (Phone keyboad) sau chiar tastatura de PC (9 key keyboard). Poti alege sa tastezi cu degetele sau cu stylus-ul. Este adevarat ca primele mesaje trimise in acest fel iti vor lua mai mult timp decat anticipezi si e posibil ca uneori tastatura sa nu primeasca comanda ta si nu ai o reactie haptica care sa te anunte ca tasta a fost apasata. In schimb ai un efect de culoare verde care se activeaza la fiecare tasta apasata.

Pentru unii e-mail-ul de Windows Mobile nu mai prezinta secrete, pentru restul, acesta se foloseste in acelasi mod ca in cazul altor telefoane, iti setezi mai intai adresa de mail, ca apoi sa ai la dispoztie casuta postala. Daca ti se pare ca scrisul e prea mic ai la dispozitie functii de zoom in sau dupa caz, zoom out.

Player muzical

Ca telefon business, player-ul muzical al lui HTC Diamond se prezinta foarte bine. Ca telefon multimedia lucrurile nu mai stau asa roz, dar numai atunci cand muzica este ascultata prin difuzoarele exterioare. Problema este ca sunetul nu este cel mai bun posibil indiferent la ce nivel vei tine volumul. Dar odata atasate castile lucrurile se vor schimba radical. Sunetul redat de casti este foarte bun, chiar si cu volumul la maxim nu ai probleme de zuruit de fundal.

Totusi castile lui Diamond nu sunt cele mai comode. Cei cu urechi mici e posibil sa nu reuseasca sa le fixeze si la un moment dat pot deveni dureroase. Tot aici ne lovim de inca o problema, aceea ca nu exista un transformator cu mufa de 3,5 mm, aceste casti avand doar mufa proprietare HTC. Pe firul castilor de afla handsfree-ul, acest fiind de fapt scopul principal al acestor casti.

Daca te-ai saturat de muzica stocata pe cei 4 GB de memorie interna poti incerca radio-ul FM. Bineinteles ca ai nevoie de casti atasate, pentru ca acestea, ca in cazul altor telefoane, devin antena. Prima data cand dai drumul radio-ului acesta va scana automat dupa un post radio. Bineinteles ca ai posibilitatea de setare manuala. Totodata acest telefon iti va indica pe ecran si postul de radio selectat.

Galerie si camera foto/video

Camera foto de care dispune HTC Diamond este de 3,2 megapixeli, adica poate sa capteze imagini la o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli. In plus obiectivul foto dispune si de autofocus, lucru care nu poate decat sa ne bucure. Am fi dorit sa avem si un flash, dar acesta lipseste. Calitatea pozelor nu este foarte buna, dar zgomotul de imagine este tinut sub control destul de bine, iar autofocusul isi face treaba. Singura problema este ca obiectivul are tendinta de a capta imagini prea luminoase.

Este de mentionat faptul ca lentila de plastic care protejeaza obiectivul camerei se poate murdari usor sau pastreaza amprentele. Inainte de a capta o imagine, asigurati-va ca lentina este curata pentru a evita surprize la sfarsit. Camera foto mai dispune de zoom digital 2x, functii white balance, luminozitate, self-timer si efecte de culoare sepia sau negative.

Cat despre galeria foto a acestui terminal, ei bine aici avem parte de una din cele mai frumoase moduri de afisare a imaginilor si acest lucru se datoreaza interfetei TouchFLO. Avem in fata un telefon cu interfata 3D. Utilizatorul poate alege sa navigheze prin galerie prin simpla gesticulere cu degetul pe ecran in sus sau jos, imaginile fiind afisate in 3D. Din pacate aceasta actiune nu este intodeauna cea mai precisa, dar cu putin exercitiu te obisnuiesti.

Obiectivul foto mai este in stare sa faca si capturi video. Rezolutia maxima de capturi video este VGA si filmul va fi salvat in format MP4. Asemenea iPhone-ului, HTC Diamond este un player video portabil veritabil. Terminalul suporta formate video de Windows, dar oricand se poate instala un pachet de codecuri cu suport DiVX sau XViD.

Joaca cu Diamond-ul

In mod normal nu precizez acest detaliu al telefoanelor mobile, dar de data aceasta nu am cum sa trec cu vederea una din cele mai perfecte programe de joc de la ora actuala. Este vorba de unul din jocurile pe care HTC Diamond le are numit Teeter. Este un joc care se foloseste de accelerometrul din dotare. Jocul consta in manuirea unei bile metalice printr-un labirint pana la un punct dat, fara sa o scapi in alte gauri aflate pe traseu.

Pare usor, dar Teeter este unul din cele mai precise jocuri de acest gen, daca nu cel mai precis posibil pentru un telefon mobil. Vei avea de-a dreptul impresia ca in telefon exista o bila de metal care se loveste de peretii interni ai telefonului. Mai mult reactia care o ai la telefon atunci cand bila de loveste de obstacole este foarte reala.

Conectivitate

Aici nu avem ce sa-i reprosam acestui telefon. HTC Diamond are GPRS clasa 10 cu viteze de download cuprinse intre 32 - 48 kbps, EDGE tot clasa 10 cu viteze de download de 236,8 kbps, 3G cu HSDPA (7,2 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth versiunea 2.0 cu A2DP si port miniUSB. Navigarea pe internet se face usor, pentru ca HTC Diamond dispune atat de broswer-ul Windows, Internet Explorer, cat si de Opera Mini sau de WAP 2.0 cu suport xHTML si HTML. In plus ai posibilitatea de zoom pentru citirea textelor mult mai usor.

Transferul de date se face si el foarte usor, atat prin Bluetooth cat si prin USB. Cablul USB are si rol de incarcator, dar lasand deoparte acest aspect, in clipa cand cablul este conectat la PC ai posibilitatea sa alegi intre Active Sync si Disk Drive. Prima optiune necesita in schimb instalarea driverelor de pe CD-ul din pachet. Daca nu ai nevoie sau chef de asa ceva, alege optiunea Disk Drive care il va face pe HTC Diamond un dispozitiv de stocare de date, iar PC-ul il va vedea ca atare. Asa ai posibilitatea sa stochezi muzica, poze filme si ce mai ai nevoie pe telefon. Transferul se face rapid asa ca nu vei imbatrani in fata PC-ului.

Ultimul cuvant

Atat ca smartphone cat si ca terminal multimedia, HTC Diamond se descurca admirabil. Primeste puncte pentru look-ul compact, capabilitatile lui de conectivitate, interfata TouchFLO si mai ales ecranul care reda culorile intr-un mod deosebit. Este depunctat de suprafata care atrage amprentele, difuzoarele externe care nu redau un sunet bun sau castile care nu pot fi inlocuite. Faptul ca Diamond se poate debloca doar prin scoaterea stylus-ului din locasul lui este un alt incovenient. In rest, odata ce tastatura virtuala ti-a intrat "in mana" HTC-ul nu mai prezinta mistere pentru tine si vei descoperi ca este un terminal care isi merita banii. Cei care oscileaza intre un iPhone si un Diamond ar face bine sa se gandeasca de doua ori de ce ar dori iPhone-ul, pentru ca Diamond este un concerent mai mult decat capabil.

Galerie foto HTC Diamond

Review video HTC Diamond, realizat de Acasa.ro



Captura video realizata cu HTC Diamond



Autor: Andreea Dihel

Pentru a fi la curent cu cele mai recente lansari si informatii din domeniul telefoniei mobile aboneaza-te la Newsletterul Mobile.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea