Stiinta & Tehnologie

#detoxifiere digitala #gadget

Detoxifiere digitala. Sapte pasi catre o viata mai buna

 

Traim in era tehnologiei si aproape totul este digitalizat in jurul nostru. Chiar si comunicarea cu cei din jur este mai usoara si mai intensa in mediul virtual, insa, paradoxal, nu mai stim sa fim cu adevarat aproape unii de ceilalti. In plus, bombardamentul informational la care suntem supusi zilnic, chiar si fara voia noastra, are efecte nocive asupra calitatii vietii, asa ca uneori ar trebui sa invatam sa spunem stop si sa incepem o cura de detoxifiere digitala.

 Detox digital in sapte etape, pentru o viata mai sanatoasa

Potrivit psihologilor, oricat de dificil ar fi, un detox digital poate sa fie cheia pentru a ne mentine sanatosi, fie ca suntem in pandemie, fie ca nu. Doar asa te vei putea concentra pe alte aspecte importante ale vietii tale, vei fi mai putin stresat sau anxios, vei fi mai constient de prezent si chiar se vor reduce efectele fizice pe care tehnologia le are asupra corpului.

1. Stabileste un orar

Detoxifierea digitala nu inseamna sa renunti complet la tehnologie daca nu iti doresti asta, ci doar sa inveti sa dozezi timpul petrecut in mediul virtual. Stabileste anumite intervale orare in care sa folosesti laptopul sau smartphone-ul pentru a petrece timp pe retelele de socializare. De exemplu, un orar adecvat ar fi cate 20 de minute de trei ori pe zi timp de o saptamana.

2. Stabileste un motiv

Un alt pont care sa te ajute in detoxificarea digitala este acela de a folosi telefonul mobil doar cu un scop anume. Cu alte cuvinte, tine in minte scopul precis pentru care vei folosi telefonul, astfel incat sa nu te lasi dus de val ore in sir.

Internetul la discretie, accesul nelimitat la informatii si lucruri care ne intereseaza si ne fac placere pot fi o adevarata capcana. Prin urmare, daca vei reusi sa iti impui sa folosesti gadgeturile doar pentru ceea ce este cu adevarat nevoie, iti va fi destul de usor sa iti indeplinesti misiunea.

3. Fara telefon mobil la masa

Inclusiv pentru a ne imbunatati relatia cu mancarea este important ca telefonul sa nu fie „invitat” la masa. Astfel, te vei concentra pe alimente, ceea ce este benefic pentru sanatatea ta fizica si mentala. In plus, lipsa telefonului te va obliga sa relationezi mai mult cu cei de langa tine.

4. Dezactiveaza notificarile de pe ecran

Pentru a diminua obsesia continua de a intra pe retelele sociale, dezactiveaza orice fel de notificare. In acest fel, tentatia va fi mai mica. Unei experti chiar recomanda schimbarea culorilor telefonului mobil in nuante de gri, asta deoarece culorile vii ne atrag mai mult atentia.

5. Fara telefon mobil in dormitor

Pentru inceput nu folosi telefonul mobil intre 30 de minute si o ora inainte de culcare, astfel creierul nu va mai fi stimulat si nu vei mai avea probleme in a adormi. Un alt sfat este sa il opresti, pentru ca aparatul sa nu mai trimita semnale la creier sau sa nu mai radieze. Si mai bine, lasa telefonul mobil in alta camera atunci cand mergi la culcare. Astfel, calitatea somnului va fi cu mult imbunatatita.

6. Opreste telefonul mobil

Detoxul digital contribuie la imbunatatirea sanatatii mentale deoarece reduce nivelul de stres si anxietate provocat de folosirea retelelor de socializare. Renunta la a mai fi disponibil/a la orice ora din zi si din noapte. Pentru inceput poti opri telefonul atunci cand il incarci sau il poti lasa in alta camera, pentru a reduce tentatia de a-l folosi.

Atunci cand ii dai voie creierului sa se plictiseasca, acesta va veni cu idei mai bune si vei avea mai multa inspiratie.

7. Fa curatenie

Detoxifierea digitala nu inseamna doar indepartarea de telefonul mobil. Poti folosi in continuare device-ul, dar poti sterge aplicatiile pe care nu le mai folosesti sau care iti genereaza anxietate. Nu mai urmari oameni pe Instagram care nu au un efect pozitiv asupra ta, elimina persoane din lista de Facebook, sterge contacte si mesaje vechi, totul pentru sanatatea ta mintala. Te vei simti foarte bine si foarte sanatos prin indepartarea acelor oameni care nu sunt pe aceeasi frecventa cu tine si care din aceasta cauza devin chiar toxici.

FOTO: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea