Stiinta & Tehnologie

#pregatire #vacanta #masina

Cum sa iti pregatesti masina de vacanta

Poate ca m-am grabit cu alegerea acestui subiect, dar, zau, ca nu ma mai pot gandi la altceva decat la vacanta de cand si-a facut aparitia soarele, iar copacii si-au luat straie de primavara.

Mizand pe ideea ca este preferabil sa fim pregatiti pentru orice, chiar si pentru vacanta, ti-am pregatit cateva sfaturi inainte de a porni la drum, cu masina personala .

1. Verifica presiunea pneurilor. Presiunea corecta nu este specificata pe anvelopa, ci pe tocul portierei, langa rezervorul de combustibil sau in manualul masinii. Astfel eviti sa pierzi controlul autoturismului in cazul exploziei i si uzura prematura a acestei.

2. Asigura-te ca ai roata de rezerva . Nu poti sa stii ce te asteapta la drum lung, de aceea este indicat sa ai la schimb o roata de rezerva, in caz ca situatia o cere. Nu uita de cric si de triunghiul reflectorizant.

3. Verifica nivelul uleiului. Pentru a obt,ine o citire cat mai exacta este recomandat ca motorul sa fie rece. Asadar, dupa ce te-ai asigurat ca masina sta pe o suprafata plana, ia joja din dotare si sterge-o cu o carpa curata. Introdu joja si asteapta cateva secunde, apoi scoate-o. Daca nivelul se afla cu mult sub insemnul MAX, atunci trebuie sa mai adaugi ulei.

4. Verifica apa din vasul de expansiune. In functie de gradatiile MIN-MAX, “fa plinul” cu apa dedurizata (si antigel, daca este cazul).

5. Echipeaza-te cu o trusa de prim ajutor. Inainte de a pleca de acasa, doteaza-ti masina cu o trusa de prim ajutor. Nu uita ca pleci la drum lung si s-ar putea sa ai nevoie de ea, chiar si intr-o situatie nu foarte grava. (Aluneci in timp ce verifici presiunea pneurilor si te alegi cu o mica rana la genunchi pe care, musai, trebuie sa o dezinfectezi si sa aplici un mic bandaj).

6. Planuieste-ti ruta. Stabileste cu exactitate traseul pe care il ai de parcurs. Verifica daca exista rute ocolitoare , in cazul in care traficul este aglomerat, si daca exista zone de drum care se afla in constructie, pentru a castiga timp pretios. Achizitioneaza de la o benzinarie harta cu zonele pe care ai de gand sa le explorezi.

7. Nu lua casa in spinare. Daca esti barbat, esti salvat. Daca esti femeie, incearca sa renunti la zecile de cosmetice, fuste, rochite, bluzisoare, accesorii, incaltari, pentru ca, pana la urma, nu ai nevoie decat de cel mult doua schimburi de haine zilnic si doua seturi de accesorii pe care sa le schimbi in functie de tinuta. Lasa trusa de farduri acasa si ia cu tine cateva lucruri esentiale: crema cu protectie UV, un ruj, mascara, gel de dus, sampon si, poate, un blush.

8. Un playlist pe masura. Din masina ta nu poate lipsi colectia de CD-uri cu muzica de vacanta. Ai grija sa nu le uiti acasa intrucat pe tot drumul, singura muzica pe care o vei auzi va fi glasul prietenei tale (sau cateva unde radio nehotarate).

9. Detectorul radar si GPS. Daca ai multi kilometri de parcurs, multe obiective turistice de vizitat si putini bani de cheltuiala, echipeaza-ti masina cu un detector de radar (daca nu vrei ca drumul tau sa fie presarat cu amenzi). Ideal este sa nu depasesti limitele de viteza legala pentru a evita si eventualele accidente rutiere. Revenind la punctul 6, pentru a nu te rataci prin coclaurile tarii, "pune-ti" pe masina si GPS.

10. Sucuri, apa si chipsuri. Nu pleca la drum fara a avea macar doi litri de lichid, recomandat, apa plata. Opreste la benzinarii pentru a-ti face plinul cu sucuri, chipsuri, cornuri si orice alt alimente care-ti vor mai potoli foamea si-ti vor umple timpul petrecut in masina. In cazul in care vrei sa rontai ceva si esti la volan, fa schimb cu un alt prieten care are permis auto sau fa un popas.

Daca m-a luat valul si am omis ceva, va astept cu sugestii, sfaturi, reclamatii. Pana atunci, drum bun si distractie cat cuprinde!

PS: Astept idei de destinatii de vacanta la care poti ajunge, fara prea multa bataie de cap, cu masina personala.

Cititi mai multe pe Auto.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea