Stiinta & Tehnologie

#alegere casti #alegere pereche de casti #pereche de casti #casti

Cum alegi o pereche de casti ca un expert?

Cand vrei sa cumperi o pereche buna de casti, te vei trezi cu siguranta in fata multor oferte, care de care mai atractive. Totusi, dincolo de pret, brand si culoare, trebuie sa tii cont si de unele aspecte mai tehnice, inainte sa iei o decizie. Iata care sunt detaliile la care se uita un expert, atunci cand vrea sa cumpere niste casti de calitate.

Daca stii deja diferenta dintre tipul de casti in ear wireless si cele over-ear, e momentul sa treci la urmatorul nivel si sa acorzi o mai mare atentie si altor diferente. Spre exemplu, modului in care sunt construite castile.

Cum alegi castile in functie de design

Din punct de vedere al constuctiei, avem doua tipuri de casti: cu design deschis si cu design inchis. Citeste mai jos care sunt diferentele dintre ele, avantajele si dezavantajele fiecarui tip.

Sursa foto: avstore.ro

Casti cu design inchis

Aceste casti au cupele sigilate si nu comunica deloc cu exteriorul. Sunt alegerea ideala daca vrei sa elimini aproape complet zgomotul ambiental si sa nu-i deranjezi pe cei din jur cu muzica pe care o asculti.

In plus, aceste casti redau mai fidel sunetele joase si ai senzatia ca totul se aude mai de aproape. Cele mai multe casti de gaming, cele folosite pentru monitorizari sau la call-center sunt casti cu design inchis.

Dezavantajul este la nivel de confort, pentru ca aceste casti se fixeaza bine pe urechi si nu permit ventilatia. De asemenea, sunetul este mai puternic si poate solicita mai mult timpanele, devenind obositor dupa o vreme. Vei pierde si efectele de sunet live, care sunt esentiale, mai ales daca vrei sa asculti inregistrarea unui concert.

Sursa foto: pexels.com

Printre cele mai bune modele de casti cu design inchis disponibile acum se numara:

  • Castile ovear-ear wireless Sennheiser HD: permit libertate de miscare pentru ca nu au fir, au conexiune prin NFC si Bluetooth, dispune de microfon pentru convorbiri si comenzi prin intermediul butoanelor. Acest model asigura o izolare fonica perfecta, astfel incat nu vei auzi ce se intampla in jur, iar bass-ul va fi redat la o calitate deosebita.
  • Castile Audio Technica ATW-W5000: au un design foarte confortabil, datorita cupelor moi din piele. Este un model over-ear care tine la distanta sunetele din exterior si asigura o experienta de ascultare deosebita, chiar si pentru un timp indelungat.

Casti cu design deschis

Castile de acest fel au cupele facute dintr-un material care permite comunicarea cu exteriorul: difuzoarele care genereaza sunetele sunt astfel vizibile. In acest fel, sunetul este mai natural si mult mai asemanator cu al unei boxe, iar experienta este mai placuta chiar si timp indelungat, pentru ca urechile nu vor obosi si nici nu vor transpira.

Sursa foto: avstore.ro

Cei mai multi adiofili aleg castile cu design deschis, pentru efectul de sunet soundstage pe care il ofera, similar celui asigurat de sistemele home cinema: sunetul pare ca vine de la o distanta mai mare.

Dezavantajul principal este ca acest tip de casti nu izoleaza sunetul la fel de bine. Adica oamenii din jur vor auzi ce muzica asculti, iar tu vei auzi, din pacate, si zgomotele din jur. Prin urmare, aceste casti nu sunt o alegere buna, daca vrei sa asculti muzica pe strada sau in alte locuri in care exista un nivel ridicat de galagie. O alta problema este la nivelul sunetelor joase: aceste casti nu vor reda basul la fel de bine.

Sursa foto: pexels.com

Spre deosebire de castile cu design inchis, care pot fi doar de tipul over-ear, cele cu design deschis pot fi de mai multe tipuri. Printre cele mai bune trebuie sa mentionam:

  • Fiio EX1: este un model in-ear cu diafragma difuzorului facuta din titan, pentru o calitate deosebita sunetului, mai ales la frecventele inalte;
  • Sennheiser PX-100: sunt casti on-ear de calitate foarte buna, care se pot plia usor, fiind ideale pentru calatorii;
  • Audio-Technica ATH-AD1000X: casti over-ear foarte usoare si confortabile, pe care le poti folosi ca sa asculti muzica ore in sir, fara sa simti vreun disconfort. Sunetul este clar, echilibrat si profund.

Alegerea castilor in functie de tehnologia difuzoarelor

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont, atunci cand alegi castile, este reprezentat de tehnologia driverelor (sau a difuzoarelor). In functie de acest detaliu legat de constructie, exista mai multe tipuri de casti.

Sursa foto: pexels.com

Casti cu difuzoare dinamice

Aceasta tehnologie este cel mai raspandita la casti si o regasim atat pe modelele accesibile cat si pe cele premium. Functioneaza pe un principiu similar boxelor: o bobina mobila este conectata la o membrama pozitionata in camp magnetic, iar aceasta bobina se misca atunci cand este pusa sub curent. Miscarea bobinei pe membrana produce sunetul.

Casti cu difuzoare electrostatice

Aceasta tehnologie, folosita pentru prima data in Japonia in 1959, este destinata doar castilor premium, concepute special pentru colectionari si audiofili. Pretul pentru o pereche de casti precum Sennheiser Orpheus 2 poate ajunge chiar si la 50.000 de euro, dar sunetul pe care il asigura este considerat superior celui care poate fi obtinut printr-un alt sistem de difuzoare.

Casti cu difuzoare ortodinamice

Si aceasta tehnologie de top este rezervata modelelor de casti foarte scumpe, care ofera experiente audio deosebite. Printre producatorii de casti care folosesc difuzoare ortodinamice se numara Oppo, Audeze si HiFiMan.

Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand alegi o pereche de casti. Tine cont de toate aceste informatii si alege cel mai bun tip de casti pentru nevoile si posibilitatile tale.

Sursa foto principala: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea