Stiinta & Tehnologie

#sistem de supraveghere performant #sistem de supraveghere #supraveghere video

Cine a spus ca un sistem de supraveghere performant trebuie sa fie scump?

In ziua de azi asistam la o varietate impresionanta de tipuri si preturi in ceea ce priveste sistemele de supraveghere video. Costurile medii ale unui sistem de monitorizare video de 4 sau 8 camere supraveghere pot sa nu depaseasca 3000ron. Cu toate acestea, varietatea tipurilor si a functiilor cu care camerele video vin, instalarea in sine, pot sa nu depaseasca 2000ron la un sistem de 4 camere. Sistemele cu fir sunt mai ieftine in ceea ce priveste elementele pe care le includ, dar au costuri de instalare mai mari (pot ajunge 400-900 ron, prin comparatie cu cele wireless) fiind in acelasi timp mult mai stabile in timp.

Atunci cand ne gandim la instalarea unui sistem de monitorizare video, exista doua categorii majore intre care se poate alege: sisteme wireless sau cu fir, IP sau CCTV. Cu toate acestea, exista multe aspecte implicate in decizia finala. Cele mai multe sisteme includ mai multe camere cu stocare cloud (NVR) sau la locul monitorizarii (DVR). Uneori, ele pot include rezolutie superioara, senzori de declansare la miscare, abilitati de vizibiltate pe timpul noptii. Cu cat sunt mai multe trasaturi, cu atat sistemul va fi mai complex, iar costurile mai ridicate. Sa nu uitam, insa, ca numarul producatorilor a crescut si de aceea produsele de inalta la preturi avantajoase sunt o realitate acum.

Un exemplu foarte bun este dat de camerele de 5MP. Daca acum cativa ani nici nu vorbeam de asa ceva, acum sunt la indemana oricui, sunt foarte performante si aproape ridicol de ieftine (89 lei).

Recomandarea noastra este sa folositi cablu coaxial cu alimentare pentru fiecare camera de supraveghere care sa faca legatura intre camera si dvr respectiv, alimentarea camerei si semnalul prin acelasi cablu.

Ce influenteaza costurile de instalare?

Instalarea de catre specialisti a unui sistem de monitorizare video depinde foarte mult de numarul si tipul de camere de supraveghere. Este evident ca aceste cheltuieli sunt nule daca clientul alege sa instaleze singur sistemul de monitorizare video.

Cu toate acestea, chiar daca se decide instalarea personala a sistemului de monitorizare, tot va fi nevoie de consultanta initiala, tocmai pentru a intelege mai bine nevoile concrete ale spatiului de monitorizat. Iata cativa factori ce influenteaza costurile de instalare:

  • Nevoile de siguranta: un sistem poate include cateva camere pentru monitorizarea camerei copilului sau camere care acopera 360 grade interiorul si exteriorul resedintei pentru a tine infractorii la distanta. Dupa cum vedeti, optiunile sunt multiple
  • Dimensiunile proprietatii: Cu cat resedinta este mai mare, cu atat mai multe camere vor fi necesare. In acelasi timp, va trebui ca aceste camere sa aiba rezolutie buna si vedere de camp pentru a acoperi zonele de mari dimensiuni.
  • Cu fir sau wireless- este evident ca un sistem cu fir va implica o instalare mai complexa, iar ajutorul profesionist este fundamental.
  • Extern sau intern: camerele ce sunt folosite la interior nu necesita rezistenta la intemperii, fiind de multe ori mai ieftine decat cele externe.
  • Monitorizate/ne monitorizate: orice serviciu de Securitate creste dificultatile legate de instalare, dar monitorizarea non-stop creste eficienta intregului sistem. Desigur, va trebui sa platiti in plus pentru acest gen de serviciu.

Cat costa un sistem cu fir?

Chiar daca instalarea unui astfel de sistem este mai scumpa decat cea a unui sistem wireless, elementele din cadrul unui astfel de sistem sunt mai ieftine. Intrucat va trebui sa faceti gauri, sa introduceti cabluri, angajarea unui constructor este mai mult decat necesara. In afara de cheltuiala evidenta, amplasarea in sine reprezinta o alta posibila problema, dar avantajele depasesc minusurile sistemelor cu fir. Nu ar trebui sa va coste mai mult de 400 -600ron instalarea unui astfel de dimensiuni pentru o resedinta de dimensiuni mici.

Dar un sistem wireless?

Sistemele wireless sunt cu mult mai simplu de instalat si sunt optiunea numarul 1 pentru clientii care vor sa faca totul singuri. In acest caz, practic veti plati doar camera (si, dupa cum am vazut, exista camere si de 50 ron in ziua de azi). Aceste camere sunt si usor de montat si aproape mereu pot fi accesate de la distanta dar nu trebuie sa aveti ziduri groase sau distante mari intre camera si router.

Un dezavantaj al acestor sisteme este dat de faptul ca ele nu beneficiaza de o sursa directa de alimentare, fiind nevoie sa fie instalate in aria de acoperire a retelei pentru a functiona corect. Rezolutia lor este mai slaba decat a celor cu fir si pot fi atacate de hackeri de la distanta. Interferenta de semnal este o alta problema pentru acest gen de sisteme.

Cat poate sa coste un sistem de monitorizare?

O intrebare la care clientii trebuie sa stie a raspunde este daca vor sa foloseasca un recorder NVR sau DVR. Vreti sa monitorizati sau nu sistemul de supraveghere? Depinde in mare parte de sistemul CCTV sau IP si de calitatea camerelor pe care le veti alege in final.

Spre exemplu, Rovision ofera o gama incredibil de variata de produse de monitorizare video. Clientii pot sa afle detalii despre nenumaratele modele de camere de monitorizare, unitati DVR si NVR si kituri complete de monitorizare video. Produsele apartin nu doar Rovision, ci si producatorilor de renume mondial Hikvision sau Dahua, incluzand si alti producatori . Mai mult decat atat, raportul calitate-pret este atragator pentru clienti, mai ales in contextul unui buget mai putin generos.

Spre exemplu, puteti alege un kit complet de supraveghere format din unitate DVR 4 canale si rezolutie 1080P, 4 camere de exterior metalice AHD 2MP, 4 cabluri de alimentare 12V/4A, 1 splitter alimentare, 4 cabluri gata mufate de 20M si 4 iesiri tata pentru doar 649ron.

Ce alte costuri mai trebuie sa luati in calcul?

De multe ori, este nevoie sa upgradati sistemul de monitorizare pe care l-ati ales cu ani in urma. Acest aspect va creste cheltuielile, dar va asigura eficienta sistemului de monitorizare video. Anumite unghiuri, iluminarea, acoperirea unor zone noi implica alegerea de tipuri diferite de camere video. Declansarea la detectarea miscarii, abilitatea de vizualizare pe timpul noptii, rezolutia inalta sunt specificatii tehnice care cresc costurile modelului de camera ales.Propunerea noastra este sa renuntati la un sistem de supraveghere mai vechi de 4 ani si sa investiti intr-un sistem nou inclusiv cabluri si surse alimentare.

Locul in care veti amplasa camerele de supraveghere este si el important, mai ales cand trebuie sa se asigure protectia la intemperii, incasetarea sau oferirea unor unghiuri mai largi. Mai multe camere video cu rezolutie inalta vor implica utilizarea unor unitati NVR/DVR cu capacitate de stocare mai mare. Cunoasterea tuturor acestor detalii este fundamentala in alegerea celui mai potrivit sistem de monitorizare video.

Nu uitati de camerele de monitorizare cu microfon care nu sunt cu mult mai scumpe decat cele fara functii audio. Adaugarea unor astfel de camere la un sistem gata instalat nu este atat de scumpa pe cat s-ar crede (de la 40 pana la 120ron).

Indiferent de decizia finala, un lucru este sigur: instalarea unui sistem de monitorizare video nu a fost nicicand mai accesibila, mai simpla si, mai ales, mai performanta!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea