Stiinta & Tehnologie

#telefon cazut in apa #telefon apa #apa #telefon

Ce faci daca iti cade telefonul in apa?

Ti-ai scapat telefonul in apa? Stim exact ce simti in aceste momente! Nu te preocupa prea tare, pentru ca avem pentru tine cateva sfaturi usor de pus in aplicare pentru a-ti refolosi telefonul, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

In cazul in care te intrebai ce sa faci daca ti-a cazut telefonul in apa, afla din randurile de mai jos care sunt cele mai rapide solutii pentru ca device-ul sa fie functional in cel mai scurt timp.

Inainte de asta, insa, hai sa aflam cum se poate stabili daca un telefon este sau nu rezistent la apa. Cum stii daca telefonul tau e rezistent la apa?

Producatorii de smartphone-uri obtin pentru modelele lansate pe piata o certificare ce garanteaza ca telefoanele vor functiona la fel de bine si dupa submersia la peste un metru in apa. Daca in lista de specificatii a telefonului tau apar mentiunile IP67 sau IP68, inseamna ca smartphone-ul pe care il tii in mana poate rezista atat stropirii, cat si scufundarii in apa pentru aproximativ 30 de minute, la un metru si jumatate, respectiv doi metri adancime.

Vestea buna este ca nu va trebui sa cheltuiesti o avere pentru un telefon rezistent la apa. Daca esti fan iOS, poti reduce din stresul cauzat de gandul ca ti-ai putea distruge smartphone-ul daca l-ai scapa in apa, investind intr-un iPhone 7, certificat IP67. Daca esti, mai degraba, orientat catre sistemul de operare Android, ia-ti un Galaxy A6, certificat IP68.

Ce inseamna, de fapt, telefon rezistent la apa?

Chiar daca producatorul telefonului tau a spus despre modelul caruia tocmai i-ai facut cunostinta cu apa ca va fi imun la contactul cu lichide, in realitate device-ul e posibil sa nu fie atat de prietenos cu apa.

Concret, testele brandurilor de telefonie mobila sunt facute in apa dulce, nicidecum in apa dintr-o piscina, unde, stim cu totii, urmele de clor sunt usor de sesizat fara o analiza de laborator a apei. In plus, in piscine, deseori, putem intalni si uleiuri sau urme de creme desprinse de pe pielea celor care au intrat in ea.

Pe acelasi principiul, nici apa din mare nu ar fi intocmai cea mai buna prietena a telefonului tau, chiar daca acesta este certificat IP68. Sarea din apa s-ar putea depune pe partile metalice ale smartphone-ului tau, deci inclusiv in slotul de incarcare al acestuia, fapt care va face reincarcarea dispozitivului imposibila.

Asadar, nu te sfatuim sa intri in piscina sau in mare cu telefonul, chiar daca acesta apare ca fiind rezistent la apa.

4 pasi simpli pentru a-ti salva telefonul cazut in apa

Urmatorii pasi te-ar putea scuti de o cheltuiala pe care ar trebui sa o faci cu un telefon nou, daca cel vechi a aterizat in apa. Iata ce ai de facut:

1.   Inchide telefonul

Probabil stii deja de la orele de fizica despre conductivitatea apei. Cand lichidul intra in contact cu un circuit activ, sansele ca acesta sa fie distrus sunt foarte ridicate. De aceea, cel mai intelept lucru pe care l-ai putea face va fi sa inchizi imediat telefonul.

2.   Scoate piesele detasabile

Si pentru ca nu mai putem vorbi de mult timp la acest capitol de bateria telefonului, scapa repede de cartela si de microSD, daca folosesti unul. Incearca sa misti cat mai putin telefonul pentru a nu risca patrunderea apei si mai adanc, catre interiorul acestuia.

3.   Sterge telefonul cu un prosop

Foloseste cel mai la indemana prosop moale pentru a sterge surplusul de apa de pe telefon. La fel, misca telefonul cat mai putin, pentru a nu permite picaturilor mici de apa sa alunece catre interiorul acestuia. Nu incerca sa bagi prosopul sau alte obiecte, cum ar putea fi un betisor cosmetic, in porturile telefonului. Daca nu poti folosi un prosop, poti sterge telefonul cu un servetel uscat.

4.   Lasa apa sa se evapore

Nu forta uscarea telefonului cu un foehn sau cu un ventilator, pentru ca poti impinge picaturile de apa catre interiorul dispozitivului. La fel se poate intampla si daca „bati” cu telefonul in palma, in speranta ca picaturile de apa se vor desprinde mai usor de smartphone. In cazul in care ai nevoie cat mai curand de telefon, asaza-l intr-un bol in care ai pus orez si scufunda dispozitivul in el. Acest truc, de care sigur ai mai auzit, iti va reduce timpul de asteptare pana la uscarea naturala a smartphone-ului.

Asteapta cateva ore, pana cand telefonul se va fi uscat complet. NU il pune la incarcat cat timp acesta inca este ud, pentru ca vei risca sa-l arzi. Imediat ce te-ai asigurat ca e OK sa il folosesti din nou, verifica sa vezi daca toate functiile sale sunt lipsite de erori.

Acestea sunt cele mai bune sfaturi ca raspuns la intrebarea Ce faci daca ai scapat telefonul in apa, care te vor ajuta sa iti folosesti din nou smartphone-ul fara probleme.

Sursa poza: https://www.alamy.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea