Stiinta & Tehnologie

# masurare intensitate curent # intensitate curent #cutrent

Cand este necesar sa masori intensitatea curentului si de ce merita sa o faci?

Aceasta este o intrebare cheie la care ar trebui sa se raspunda inainte de a efectua o masuratoare. Pentru inceput, trebuie sa stii ca intensitatea curentului este numarul de electroni care circula printr-un dispozitiv electric pentru o anumita perioada de timp.Cand este necesara masurarea curentului?

 

Masurarea curentului poate fi utila in urmatoarele situatii:

  • Se poate determina daca dispozitivul functioneaza corect. Cunoscand curentul care ar trebui sa circule prin dispozitiv (si de multe ori il stii datorita instructiunilor furnizate cu dispozitivul sau datorita placutei de identificare sub forma de autocolant de pe dispozitiv), il poti compara cu curentul real pe care il ai masurat cu un ampermetru. Daca rezultatul masurarii este mai mare decat prezice producatorul dispozitivului, ceva se intampla (destul de rau). Iar daca rezultatul masurarii este mai mic, nu inseamna neaparat ceva rau. Multe dispozitive nu trebuie sa functioneze la capacitate maxima pentru a functiona bine. 
  • Calculul consumului real de energie al dispozitivului. Cu cat curentul care trece prin dispozitiv este mai mare, cu atat are mai multa putere. Si cu cat mai multa putere, cu atat facturile sunt mai mari. Masurand intensitatea curentului, poti afla ce dispozitiv este potrivit pentru tine. Dar fii atent! Astfel de calcule, rezultate din observarea masurarii curentului, pot fi facute numai pentru dispozitivele care consuma o valoare mai mult sau mai putin constanta a curentului, de exemplu, televizoare, ventilatoare, aspiratoare, mixere, etc.
    Pe de alta parte, masina de spalat rufe sau vase ori frigiderul iau o cantitate diferita de energie electrica, in functie de necesitati si de ora la care se efectueaza masurarea.

Unitate de masura

Rezultatul intensitatii curentului este dat in Amperi [A]. Probabil te intrebi cat este 1 Ampere? Pentru inceput, este suficient sa stii ca numarul de amperi depinde direct de numarul de electroni care curg prin fir intr-un timp dat. Cu alte cuvinte, cu cat mai multe masini trec pe minut de un anumit punct de pe o autostrada, cu atat este mai mare volumul de trafic.

Deci 1A este mult sau putin? Pentru o fiinta umana, mult. In acest moment, merita sa iti amintesti ca valoarea maxima sigura pentru corpul uman este de 0,03A, iar pentru dispozitive este diferit. Laptopul preia 0,10A - 0,30A de curent electric de la priza, in timp ce un fierbator electric 7-9A. 

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea