Stiinta & Tehnologie

#camere de supraveghere #utilitate #abuz

Camera supraveghere – intre utilitate si abuz

Tehnologia este o arma cu doua taisuri. O data cu dezvoltarea constanta si continua a tehnologiei din orice domeniu, intervin si anumite inconveniente voluntare sau involuntare. Nivelul tehnologic atins in prezent nu poate fi contestat, cei mai multi dintre noi il folosim in viata de zi cu zi. Exista si reversul medaliei, persoane care ajung sa abuzeze de multitudinea de posibilitati. Una din principalele minuni tehnologice o reprezinta camera supraveghere. Scopul ei este de a ne transmite un plus de siguranta in fata celor care au inclinatii spre a incalca legea.

Cantarind avantajele si dezavantajele instalarii unor camere supraveghere, vom constata ca primele castiga detasat. Cu toate acestea este indicat sa le mentionam, multi utilizatori le pot constientiza, in timp ce altii, nu. Daca intentionati sa instalati un sistem de supraveghere video acasa sau la birou, tineti seama de urmatoarele aspecte.

Preventia este principalul avantaj al instalarii unor camere de supraveghere. Tipul de instalare difera de la un sistem la altul, in functie de tehnologia aleasa, analog, HD, IP. Totusi, o data montate, veti avea acces imediat la imaginile captate si transmise de camerele video. Pozitionarea lor trebuie decisa cu atentie, cu cat sunt mai discrete si ferite de privirile celorlalti, cu atat mai bine. Fie ca apelati la camere supraveghere exterior sau interior, angajatii vor deveni mai disciplinati, punctuali, productivitatea va creste, iar eventualele incidente se vor risipi cu rapiditate.

Camerele video trebuie instalate in locuri strategice, pentru a monitoriza orice situatie neprevazuta. Pe langa functia video mult imbunatatita la majoritatea camerelor, unele sunt prevazute si cu functie audio. Cele doua caracteristici cumulate vor contribui la inregistrarea corecta, astfel incat sa poate fi folosite ca dovezi atat pentru proprietar, cat si pentru angajati.

Cel mai potrivit sistem de supraveghere video este cel format dintr-un inregistrator, ce poate fi NVR, DVR sau XVR si un numar de camere supraveghere IP, analogice sau HD care sa acopere intreaga zona supusa monitorizarii. Inregistratorul este diferit in functie de fiecare camera aleasa. Un NVR va functiona impreuna cu camere IP, un DVR va functiona cu variante analogice sau HD. XVR-ul permite conectarea tuturor tipurilor de camere, respectand schema de functionare a fiecarui producator.

Stocarea imaginilor ajuta in orice moment la identificarea rapida a cauzei declansarii unui incident. Camerele de exterior, de pilda, vor surprinde permanent momente pe care altminteri nu le-ati putea controla. In functie de modelul de DVR sau NVR aveti optiuni diferite de a accesa datele stocate, dupa eveniment, dupa data etc. Pentru a evita supraincarcarea inutila a hard diskului cu informatii irelevante, precum si pentru operare rapida, selectati inregistrarea la detectia de miscare.

O serie de dezavantaje care pot ingreuna decizia de instalare a unui sistem video includ costurile initiale, incapacitatea de a stopa tentativele de furt si chiar lipsa intimitatii. Costurile unui sistem de supraveghere variaza, fiind disponibile variante pentru orice buget. Desi investitia initiala poate avea un impact financiar, pe termen lung isi va dovedi utilitatea. Cu cat numarul de camere creste, cu atat si costul se va mari. De asemenea, trebuie respectat numarul de camere suportat de DVR. Daca instalati 6 camere, veti avea nevoie de un DVR de 8 canale, putand instala ulterior inca 2, dupa caz.

Prezenta unor camere va scadea tentiva de furt, insa nu o va elimina complet. In ultima perioada infractorii au demonstrat ca nu mai tin cont de existenta supravegherii video. Cu toate acestea, paza buna trece primejdia rea. De aceea, mai bine incercam sa ne protejam cat mai mult, pentru a reduce sansele de a fi pradati de hoti. In ceea ce priveste lipsa intimitatii, in trecut au existat cazuri in care unii angajati si-au manifestat nemultumirea de a fi monitorizati permanent. Cu toate acestea, o data informati, vor trebui sa se supuna regulilor stabilite la locul de munca. Pe de alta parte, alti salariati sunt de acord, simtindu-se in siguranta.

Prin implementarea unui sistem complex, de supraveghere si alarma, dar si prin conectarea la o firma de paza, sansele de a se produce evenimente nefericite vor scadea considerabil. Toate informatiile legate de specificatiile tehnice si optiunile potrivite pentru fiecare aplicatie in parte puteti obtine accesand magazinul online www.1CCTV.ro. Gasiti toata gama de echipamente de supraveghere, pornind de la camere wireless, analog, IP, HD, DVR si pana la sisteme de alarma, interfoane video, UPS centrale termice.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea