Stiinta & Tehnologie

#bmw #motor #mini #premii #engine of the year

BMW are cele mai bune motoare

BMW continua traditia de victorii la competitia "International Award". BMW  s-a impus la categorii din cele 11 ale competitiei si are patru propulsoare in primele 8 clasate pe locurile 2,3,5 si 7. Este cel mai reputat producator de automobile si motoare la aceasta competitie, cu 50 de premii obtinute in 12 ani. Si in acest an BMW (fabrica de motoare  bavareze) s-a impus la patru categorii. Categoria motoarelor de 3-4 litri si 2,5-3 litri este traditional dominata de BMW, cu un total de 21 titluri dintr-un total de 24 posibile.


Si in acest an propulsorul BMW de 3 litri TwinPower Turbo care dezvolta 306 CP s-a impus in clasa 2,5-3 litri pentru al patrulea an consecutiv. Echipat acum si cu tehnologia BMW Valvetronic noul motor are eficienta crescuta si se remarca printr-un cuplu maxim de 400 Nm oferit pe o plaja de turatii impresionanta: intre 1200 si 5000 rpm. Acest propulsor echipeaza modelele BMW Seria 1 Coupe si Cabrio, BMW Seria 3, BMW Seria 5 , BMW X5, BMW X6 si BMW Seria 7.


Modelul BMW M3 este beneficiarul unora dintre cele mai bune motoare din lume. Acesta a fost al 8-lea premiu pe care un propulsor care echipeaza BMW M3 l-a obtinut in 11 ani si al patrulea consecutiv pentru motorul de 4 litri V8 aspirat de 420 CP. Intr-o versiune modificata pentru competitie acest V8 a purtat modelul M3 GT2 spre victorie in cursa de 24h de la Nürburgring.


Propulsorul cu patru cilindri cu Variable Twin Turbo a fost primul diesel recompensat cu premiul  "Best New Engine of the Year " in 2008. De asemenea, a fost primul motor pe motorina in productia de serie care a depasit bariera de 100 CP pe litru, oferind 204 CP la 1995 cmc. Acum se impune in clasa motoarelor de 1,8-2 litri impresionand nu numai prin putere, ci si prin eficienta. De exemplu, modelul BMW 123d Coupe echipat cu acest motor realizeaza un consum mediu de 5,2 litri per 100 km in ciclu mixt european si un nivel al emisiilor de dioxid de carbon de 138 grame per km. Acestea sunt exemple edificatoare asupra performantelor pe care le ofera strategia de dezvoltare BMW EfficientDynamics .


De asemenea, propulsorul BMW de 1,6 litri, cu patru cilindri, Twin Scroll Turbocharger si injectie directa pe benzina - aflat in echiparea MINI Cooper S, MINI Cooper S Cabrio si Clubman - a repetat seria de victorii din ultimii trei ani la categoria motoarelor cu o cilindree de 1,4-1,8 litri. Din luna martie acest propulsor este disponibil intr-o versiune crescuta de putere, dezvoltand acum 184 CP. Remarcabil este si cuplul motor maxim de 240 Nm oferit pe o plaja de turatii intre 1600 – 5000 rpm. Consumul mixt conform ciclului de testare EU este de 5,8 litri pentru versiunea MINI Cooper S cu cutie manuala.

Premiul "International Engine of the Year" este acordat cu incepere din 1999 de un international format din jurnalisti din domeniul auto. Anul acesta, echipa de experti a fost compusa din 65 de jurnalisti din 32 de tari - printre acestea s-au numarat SUA, Japonia, , Rusia, India, Germania, Franta, , Coreea de Sud, Africa de Sud si nu in ultimul rand, Romania. Premiile sunt acordate pentru 11 categorii, precum si pentru castigatorul clasamentului general.


Cititi mai multe pe Auto.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea