Stiinta & Tehnologie

#orange #onyx #blackberry bold 9700

BlackBerry Bold 9700 Review

Cel de al doilea venit in familia Bold, este modelul BlackBerry 9700 care de curand s-a lansat oficial si in Romania. Terminalul a fost adus si in tara noastra si este distribuit atat prin operatorul de telefonie mobila Orange, cat si prin Vodafone.

Modelul BlackBerry 9700, cel de-al doilea venit in familia Bold, a fost lansat de curand si in Romania. Terminalul a fost adus si in tara noastra si este distribuit atat prin operatorul de telefonie mobila Orange, cat si prin Vodafone.

Caracteristicile lui BOLD 9700

Spre deosebire de modelele vechi ale producatorului, noul Bold 9700 este mult mai stilizat pastrand renumele primului Bold, modelul 9000, care s-a lansat in 2008 si pe piata autohtona. Noul BlackBerry Bold 9700 este un candybar care masoara 109 x 60 x 14 mm si cantareste in jur de 120 de grame. Un telefon foarte compact a carui carcasa este confectionata din plastic, aluminiu si piele, aceasta din urma acoperind capacul bateriei. Fiind un telefon in stil candybar, BlackBerry Bold are ecranul, D-pad-ul si tastatura pe partea frontala. Daca marginile modelelor mai vechi erau imbracate intr-un material cauciucat, atat primul Bold, cat si noul telefon mobil au laturile acoperite in plastic din aluminiu.

Totusi, aspectul practic si estetic nu a fost diminuat. Pentru ca partea dorsala a lui Bold este din piele, terminalul este la fel de usor de tinut in mana avand aderenta in palma. Din pacate, pentru ca aluminiul este lucio,s aceasta portiunea va retine urme de amprente.

Ecranul lui BlackBerry Bold este de 2,44 inch, are o rezolutie de 480 x 320 pixeli si poate afisa o paleta coloristica de 65.000 de culori. Deasupra display-ului gasim difuzorul telefonului si senzorul de lumina. Sub ecran avem patru butoane si tasta principala "OK" care are si rol de mouse optic, aceasta fiind una dintre diferentele pe care noul model le are in comparatie cu Bold 9000. Tastele din dreapta mouse-ului optic sunt cele de revenire la meniul anterior si de terminare a apelului, iar in partea stanga se afla butonul de meniu principal si cel de apelare.

Sub cele patru se afla tastura fizica QWERTY completa. Desi aceasta este relativ compacta se foloseste foarte usor chiar si de catre cei care nu sunt familiarizati cu acest tip de tastatura. BlackBerry Bold 9700 are aceelasi stil de butoane, cu extremitatile tesite spre exterior, ca si telefonul mobil Bold, model mostenit de la predecesorul sau. Acest lucru usureaza tastarea si delimiteaza butoanele mai bine chiar daca intre ele nu exista un spatiu prea mare.

Pa marginea dreapta gasim doua butoane: sus butonul de volum, iar ceva mai jos este cel dedicat camerei foto . Sub ele pare sa mai existe un buton, dar care este de fapt un simplu model. Latura stanga a Blackberry-ului are "atasate" slotul pentru mufa standard de 3,5 mm, cel pentru atasarea perifericelor ca incarcatorul, castile audio, daca e cazul, sau cablul USB, iar mai jos tasta de apelare vocala. Laturile de sus si de jos sunt curate, iar partea dorsala este confectionata din plastic si acoperita cu un strat de piele. Aici gasim doua camere foto, cea principala de 3,2 MP si a doua camera secundara de rezolutie VGA folosita de obicei pentru teleconferinte.

Sub capacul bateriei se afla acumulatorul Litiu-Ion cu o capacitate de 1500 mAh care teoretic rezista aproximativ 400 de ore (16 zile) in modul stand-by si pana la patru ore de convorbiri. Parametrii indicati de producator sunt cat de cat cei adevarati, telefonul avand o viata destul de lunga chiar si cu anumite functii activate non-stop ca Wi-Fi sau Bluetooth-ul. Tot sub capacul bateriei, se afla si slotul pentru cardul microSD. Vestea buna este ca utilizatorul nu va fi nevoit sa scoata bateria telefonului pentru a insera cardul de memorie, acesta aflandu-se intr-o portiune deasupra acumulatorului.

Meniul lui blackberry bold 9700

In modul stand-by, ecranul lui BlackBerry Bold afiseaza in partea de sus capacitatea bateriei, operatorul de telefonie mobila, ora, data, puterea semnalului si conectivitatea activata (3G, Bluetooth, etc). In partea de jos a ecranului gasim sase icoane corespunzatoare submeniurilor: trimitere de SMS-uri si MMS-uri, mesaje e-mail, agenda de contacte, calendar, browser web si depinde de operatorul prin care achizitionezi telefonul, Orange World sau Vodafone Live!. Meniul principal al lui BlackBerry Bold se activeaza apasand butonul din stanga mouse-ului optic. Telefonul are un meniu format din 22 de icoane asezate pe patru randuri si sase coloane. Bold 9700 are "ecran dublu", adica utilizatorul va trebui sa faca scroll in sus sau jos pentru a vedea si afisa toate icoanelor din meniu.

Daca inainte modelele BlackBerry detineau un inbox unificat care stoca atat e-mail-urile cat si mesajele SMS/MMS in acelasi cutie postala , lucrurile s-au schimbat odata cu primul model Bold. Mai mult, caracteristica a fost transmisa si noilor modele ale producatorului printre care si BlackBerry Bold 9700, astfel smartphone-ul are desemnata o casuta postala pentru SMS si MMS-uri si un alt inbox pentru e-mail-uri, care sunt compatibile cu protocoalele standard POP3 si IMAP.

Smartphone-ul BlackBerry Bold 9700 ruleaza sistemul de operare propriu, BlackBerry 5.0, si dispune de un procesor cu o putere de 624 MHz. Telefonul are memorie interna de 256 MB, dar suporta upgrade al spatiului de stocare cu maxim 16 GB, iar pachetul contine un card microSD de 2 GB. Ca orice smartphone, BlackBerry-ul suporta vizualizarea de diferite documente de tip Office. Pentru ca BlackBerry-ul nu ruleaza sistemul de operare Windows, ci propriul sistem operational BlackBerry, cea mai recenta versiunea 5.0, acesta vine cu o suita numita DataViz, care perimite utilizatorului vizualizarea de documente in formate .doc (document), xml (Excel) si .ppt (PowerPoint).

Muzica cu Bold 9700

BlackBerry Bold 9700 are cunostinte destul de vaste in domeniul formatelor multimedia, imprietenindu-se usor cu MP3-uri, WMA-uri si AAC+-uri, dar si cu formatele video DivX, WMV, XviD si 3gp. Odata facut transferul de muzica, utilizatorul isi poate sorta melodiile in functie de artist, album, gen sau poate alcatui playlist-uri proprii. Totodata, player-ul muzical suporta si functia de Shuffle.

Sunetul redat de BlackBerry Bold 9700 este bun atat prin difuzoarele externe cat si prin casti. Totusi, acesta va varia in functie de calitatea castilor folosite. Pentru ca BlackBerry Bold are slot pentru mufa standard de 3,5 mm utilizatorul poate folosi orice casca disponibila, dar va pierde functia hands-free care vine cu setul original de la pachet.

Totusi, odata cu sistemul nou de operare, interfata player-ului muzical s-a stilizat si ea putin si a venit cu anumite imbunatatiri, printre care si egalizatorul audio, functie pe care inaintasul Bold nu o avea. Totodata, player-ul muzical poate fi acum minimalizat, muzica fiind savurata de utilizator in timp ce trimite un mesaj, citeste documente, se joaca unul din titlurile "gaming" preinstalate pe telefon sau navigheaza pe retelele sociale pe care modelul le ofera.

Performante foto modeste

BlackBerry Bold 9700 are o camera foto de 3,2 MP un senzor mai bun decat predecesorul Bold 900 care dispunea de o camera de 2 MP. Astfel, modelul va reusi sa capteze imagini la o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli. Fotografiile nu sunt de cea mai buna calitate, dar totusi mult mai decente pentru ca acest model are atat autofocus, cat si stabilizator de imagine. Din pacate telefonul nu suporta efecte pentru imagini.

BlackBerry Bold 9700 vine totusi cu flash LED si posibilitati de capturi video. Videoclipurile filmate vor fi salvate in format 3GP. Performantele slabe ale camerei foto sunt de inteles, pentru ca acest BlackBerry ca orice alt smartphone are complet alte atributii. Totusi, cele mai recente telefoane mobile de tip smartphone ca sony ericsson vivaz sau Samsung M100S , incep sa permita filmarea in high-definiton.

Conectivitate

Pana acum calitatea semnalului receptionat de BlackBerry-uri nu excela in modurile GSM, iar varful sau de lance EDGE nu impresioneaza in comparatie cu MBA-ul pe care concurentii si l-au dat in 3G sau HSDPA. Singura specializare care merita mentionata in trecut pentru Blackberry-uri era compatibilitatea Wi-Fi 802.11 b/g si chiar posibilitatea de a comuta, in mod imperceptibil, intre retelele Wi-Fi si GSM. Un alt atu era compatibilitatea Bluetooth 2.0 (A2DP/AVRCP), care permite conectarea dispozitivului cu o pereche de casti audio Bluetooth stereo.

Totusi, lucrurile au evoluat mult, iar la capitolul conectivitate lucrurile s-au ameliorat considerabil. Acum, BlackBerry Bold 9700 vine cu suport standard GPRS si EDGE, ambele de clasa 10 isi pastreaza conectivitatea Wi-Fi 802.11 b/g si adauga portofoliului 3G-ul cu HSDPA cu viteze de download de pana la 3,6 Mbps. Mai mult, BlackBerry Bold vine cu receptor GPS si software-ul aferent de navigare BlackBerry Maps. GPS-ul se afla in meniul Applications (Aplicatii), ca apoi sa se aleaga optiunea Maps (harti).

Ultimul cuvant

Noul BlackBerry Bold 9700 reuseste sa pastreze renumele primului model si foarte posisibil isi va multumi fanii si nu numai. De asemenea BlackBerry-ul isi implineste cu succes scopurile de a oferi suport e-mail mobil si de a putea compune cu usurinta mesaje cu ajutorul tastaturii QWERTY. Mai mult, modelul reuseste sa duca in actualitate o serie de imbunatatiri, camera foto mai buna, o noua versiune a sistemului de operare sau interfata mai bogata in optiuni.

Totusi exista si cateva pucte slabe ca senzorul foto, care desi dotat mai bine nu reuseste sa impresioneze sau pretul mult mai piperat in comparatie cu un model cu functii asemanatoare. Noul Bold 9700 primeste puncte pentru infatisarea si tastatura, pentru ecranul care reda culorile vii si imaginile foarte clar. Tot de laudat sunt si performantele mesageriei, suportul pentru spatiul mai mare de stocare si viata bateriei.

Galerie foto cu BlackBerry Bold 9700

Galerie foto cu imagini captate de BlackBerry Bold 9700

Test video realizat cu BlackBerry Bold 9700

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea