Stiinta & Tehnologie

#asigurare auto #inspectia tehnica periodica #itp masini #rca

Asigurari si verificari obligatorii pentru masina ta

In momentul achizitionarii unei masini, soferul roman trebuie sa se supuna legislatiei rutiere actuale. Conform legilor din tara nostra, proprietarii de autovehicule sunt obligati sa incheie polite de asigurare tip RCA si sa efectueze Inpectia Tehnica Periodica.

 

Asigurarea RCA


RCA-ul este o asigurare auto prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite.

Atentie! Persoana vinovata de producerea accidentului nu poate beneficia de despagubiri pentru vehiculul sau in baza propriei polite de asigurare RCA. In schimb, va putea primi despagubiri doar daca a incheiat o polita de de asigurare facultativa tip CASCO.

Soferii risca sanctiuni severe in cazul in care nu incheie polite de asigurare RCA. Conducatorul auto primeste o amenda cuprinsa intre 1.000 de lei si 2.000 lei si i se retine certificatul de inmatriculare si a placutele de inmatriculare/inregistrare pana cand va prezenta o dovada privind incheierea asigurarii.
 

Inspectia Tehnica Periodica (ITP)


ITP-ul este o verificare complexa a autovehiculului, care se face doar in statiile care sunt autorizate de Registrul Auto Roman. Inspectorii ITP vor verifica: documentele de identificare ale masinii, starea motorului, franele, directia, luminile, anvelopele, nivelul emisiilor poluante etc.

In cazul autoturismelor de uz personal sau comercial, verificarea ITP se face o data la 2 ani. Daca autoturismul este folosit pentru taximetrie sau scoala de soferi, Inspectia Tehnica Perioadica se face din 6 in 6 luni. Atentie! In cazul masinilor noi, verificarea se va face la 2 ani dupa achizitionarea lor.

"Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a Inspectiei Tehnice Periodice a expirat se pedepseste cu amenda intre 315 si 700 lei", prevede Codul Rutier. In plus, Politia Rutiera retine si certificatul de inmatriculare al autovehicului respectiv.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea